Судовими тяжбами та скандалами супроводжується встановлення результату волевиявлення громадян на «проблемному» окрузі № 132 з центром у місті Первомайськ.

Протягом всього часу вибори на окрузі 132 супроводжувались провокаціями та вкиданням у ЗМІ неправдивої інформації про штурм ОВК, гальмуванням прийняття протоколів та внесення їх у електронну систему «Вибори», спробою винести печатку та зміною всього керівного складу окружної комісії, а також численними порушеннями.

Зокрема під час засідання 30 жовтня виявилось, що під час внесення даних протоколів було спотворено результати волевиявлення громадян на окремих дільницях, зокрема голоси за лідерів виборчої гонки Аркадія Корнацького, Василя Капацини та Михайла Соколова були внесені іншим кандидатам. Як пояснили спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА, причиною стало те, що деякі члени дільничних виборчих комісій вносили голоси не в алфавітному порядку. Таких випадків окружна виборча комісія зафіксувала п’ять, всі вони були виправлені.

Лише через чотири дні після закінчення голосування ОВК направила до Центральної виборчої комісії підсумкові протоколи. Не обійшлось без скандалів. Вже перед самою відправкою протоколів члени комісії почали сперечатись з приводу того, що окремі думки дев’яти членів комісії не запечатані разом з протоколами. Пізніше виявилось, що Центральна виборча комісія не прийняла окремі думки, оскільки вони не були прикріплені до протоколу.

Але й після надходження протоколів до ЦВК крапку у виборах на «проблемному» окрузі поставлено не було.

Кандидат у народні депутати Василь Капацина подав до суду позов з приводу того, що ОВК не розглянула заяву його уповноваженої особи про перерахунок голосів на 10 виборчих дільницях, на яких, за його думкою, були виявлені порушення. Позивач вимагав визнати бездіяльність ОВК та змусити її перерахувати голоси. Миколаївський окружний адміністративний суд, вислухавши свідків, серед яких були представники зазначених вище ДВК, а також двоє членів ОВК, задовольнив позов частково, визнавши протиправною бездіяльність комісії та змусивши її розглянути заяву представника Капацини. У вимозі змусити перерахувати голоси на дільницях суд відмовив. Як повідомила прес-секретарю Громадянської мережі ОПОРА представник Аркадія Корнацького, рішення суду підлягає оскарженню як незаконне.

Як розповів прес-секретарю ОПОРИ журналіст Олег Деренюга, не дивлячись на те, що рішення суду не вступило в законну силу, члени комісії 1 листопада підняли це питання на засіданні та виступили за те, щоб розглянути заяву про перерахунок голосів на 10 дільницях. Голова ОВК самоусунулась від цього процесу.Її повноваження на себе взяв заступник Валерій Капралов, який поставив на голосування заяву про перерахунок голосів, 11 членів комісії підтримали її пропозицію.

Однак Корнацький подав позов до суду з вимогою визнати неправомірною діяльність Капралова та скасувати рішення про перерахунок голосів.

У ході судового засідання 11 членів комісії заявили, що не виносили рішення про перерахунок голосів, що підтверджується відомостями з протоколу засідання.

У результаті суд прийняв рішення про відмову у задоволенні позову, заявивши, що позивач не довів прийняття рішення про перерахунок голосів.

Джерело відео

У цей час Одеський апеляційний суд відхилив рішення Миколаївського окружного суду у частині розгляду заяви про перерахунок голосів, фактично заборонивши комісії це робити.

Наразі кандидат від «Блоку Петра Порошенка» Аркадій Корнацький перемагає, обігнавши свого основного опонента самовисуванця Василя Капацину на 272 голоси.  

 
За коментарями звертайтеся:
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України.
Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                                                                      
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)