За результатами позачергових виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі №155 через недбалість членів дільничних виборчих комісій вибори визнані недійсними на трьох дільницях.

27 жовтня 2014 року під час здачі протоколів окружна виборча комісія №155 прийняла рішення про повторний підрахунок голосів ДВК №560300, №560337, №560745, який здійснюється після прийняття всіх протоколів. Рішення про повторний підрахунок голосів відповідних ДВК було прийняте через наявність неточностей, а також наявність голосів за кандидата, яка зняла свою кандидатуру. Мова йде про кандидата по ОВО №155 Стасюк Ніну Іванівну (14 жовтня 2014 року вибула з виборчих перегонів).

ОВК155 3 ОВК155 2

Згідно ч. 7 ст. 81 Закону України про «Вибори народних депутатів України» у разі прийняття Центральною виборчою комісією рішення про вибуття кандидата по одномандатному округу за той проміжок часу, у який неможливо здійснити передрукування виборчих бюлетенів, рішення ЦВК негайно передається відповідній ОВК, а ОВК в свою чергу передає це рішення ДВК для внесення відповідних зміну бюлетень. Такі зміни до виборчих бюлетенів вносяться членами ДВК з використанням штампа «Вибув» на засіданні ДВК. Однак, у випадку вищезазначених ДВК такі зміни не були внесені, через що процедура голосування та підрахунку голосів була порушена. Всі виборчі бюлетені відповідних дільниць були визнані недійсними, тому що члени ДВК не виконали рішення ОВК і не внесли змін до виборчих бюлетенів.

Загалом, через безвідповідальність членів ДВК №560300, №560337, №560745, волевиявлення 1528 виборців в одномандатному виборчому окрузі №155 не були врахованими.

СЕК

За детальнішою інформацією звертайтесь до
Координатора спостереження за Позачерговими виборами народних депутатів України у Рівненській області
Анатолія Бондарчука
т. (096) 918-74-08
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання міжнародних стандартів організації виборів усіма зацікавленими сторонами. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення протягом передвиборчої кампанії та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів. 
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                                                       
Мапа порушень:http://map.oporaua.org/                                                                                                                         
Додаток для Android “Вибори 2014“:http://goo.gl/I7M3TN                                                                                         
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora                                                                                                               
Twitter:https://twitter.com/opora(@opora,#вибори14, #elect_ua)