На початку жовтня ОПОРА писала про те, що на чотирьох округах Харківської області зареєструвалися кандидати з однаковими або співзвучними прізвищами. Після виборів ми вирішили проаналізувати, наскільки ця технологія була дієвою.

168 ВО

Для діючого народного депутата, самовисуванця Валерія Писаренка поява на окрузі ще одного кандидата з прізвищем “Писаренко” стала найбільш збитковою у порівнянні з іншими трьома парами двійників. Нікому невідомий в окрузі Анатолій Писаренко, котрий проживає в Київській області, перетягнув на себе трохи більше за 2,5 тисячі голосів виборців. А це майже 10 % від кількості тих, хто проголосував за переможця - Валерія Писаренка.

Варто відмітити, що з минулих Парламентських виборів рейтинг Валерія Писаренка помітно знизився. Тоді в 2012 році за нього, висуванця Партії регіонів, у 168 ВО  проголосували на 14 тисяч виборців більше.

Pisarenko14

169 ВО

Для самовисуванця Станіслава Косінова, який у 2002 році пройшов до Верховної Ради по мажоритарному округу № 170 в м. Харків від Блоку "За Єдину Україну!", відсутність у виборчому бюлетені поперед себе Євгена Косінова, жителя м. Дніпропетровськ, суттєво не вплинула б на остаточний результат виборів у 169 ВО, де боротьба за лідерство розгорнулася між представником “Народного Фронту” Олександром Кіршем та діючим депутатом Харківської міськради (фракція Партії регіонів), самовисуванцем Володимирем Скоробагачем. Фактично, вибори в цьому окрузі відбувалися “з чистого листа”. Попередній переможець Ірина Бережна в цьому році не балотувалася. Тому для виборців 169 округу серед знайомих прізвищ були тільки “Кірш” та “Почапський”, що для першого було однозначною перевагою.

Kosinov14

170 ВО

Не допомогла б 1 тисяча голосів, які перетягнув самовисуванець Анатолій Родзінський, перемогти в окрузі кандидатові від “БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА” Анатолію Родзинському. Самовисуванець Дмитро Святаш, який вже обирався в 2012 році від Партії регіонів, і цьогоріч був підтриманий виборцями 170 округу з відривом від свого переслідувача Анатолія Родзинського трохи більше за 12 тисяч голосів.

Rodzinski14

175 ВО

У цьому окрузі ситуація з “двійниками” вирішилася сама собою. 10 жовтня ЦВК скасувала реєстрацію Євгена Головка, висунутого від “БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА”, через його відмову балотуватися.

Залучення “двійників” у харківських округах свідчить про те, що використання цієї виборчої технології не є основним фактором, який може вплинути на втрату підтримки виборцями кандидата. Так, на прикладі 168 ВО, на розподіл голосів вплинули такі чинники, як зменшення кількості випадків використання адмінресурсу з боку Валерія Писаренка та застосування ним непрямого підкупу виборців, активізація передвиборчої діяльності інших кандидатів в окрузі, балотування кандидата Віталія Немілостівого, який представляє пропрезидентські політичні сили. До всього треба додати, що цьогорічна явка виборців у цьому окрузі була майже на 11 тисяч меншою за 2012 рік.

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)