У виборчому окрузі №21 ОВК склала протоколи про підсумки голосування лише ввечері 30 жовтня. Затримка із встановленням підсумків голосування була пов’язана із тим, що окремі ДВК довго складали уточнені протоколи. Разом з тим, сама ОВК кілька разів робила перерви.

27 жовтня всю ніч та день ОВК приймала документацію від дільничних виборчих комісій округу. В цілому ця процедура відбувалась відповідно до законодавства. Однак через помилки у документації понад 60 ДВК були відправлені на складання уточнених виборчих протоколів.

Після цього спостерігачами ОПОРИ 5 разів фіксувалися випадки переписування протоколів про підрахунок голосів у коридорі приміщення, де розташоване ОВК. Також неодноразово було помічено членів ДВК із печаткою.

Ще одним типом порушень було здача незапакованих уточнених протоколів в ОВК. Члени ДВК приносили уточнені протоколи про підрахунок голосів у звичайних папках та файлах. На зауваження спостерігача ОПОРИ щодо неналежного запакування документації вони відповідали, що додаткових пакетів ОВК їм не видавала.

1 kovel 21 protokoly

Разом з тим, у діях членів ОВК №21 теж були порушення, зокрема, це стосувалося вимоги щодо безперервного засідання окружної комісії. Так, пізно ввечері 27 жовтня члени окружної комісії, не оголошуючи перерву у своєму засіданні, закрили на ключ двері залу, де проходило засідання та зберігалася виборча документація від ДВК, та опечатала двері. Після цього всі члени комісії пішли додому, а охорона зачинила приміщення міської ради. Станом на цей момент ОВК не отримала документацію ще від кількох ДВК.

2 kovel 21 zakryti dveri

Через півгодини в ОВК приїхала одна із цих дільничних комісій, однак потрапити всередину вони не змогли. Лише після того як міліціонери подзвонили голові ОВК, вона разом з кількома членами окружної комісії прийшла в приміщення комісії та прийняли документацію від ДВК. Хоча кількість членів ОВК була менша, ніж необхідно для кворуму. Однак після зауважень спостерігачів приміщення вже не зачиняли, кілька членів комісії лишились на чергування.

Наступного дня, 28 жовтня, ОВК на своєму засіданні провела повторний підрахунок голосів по виборчій дільниці № 070778 (с. Тур, Ратнівського району). Підставою для цього стали незапаковані пакети із виборчою документацією, про що ми писали раніше.

Однак ввечері 28 жовтня члени ОВК № 21 знову зачинили приміщення комісії. Станом на цей момент були відсутні уточнюючі протоколи з 3 ДВК по одномандатному округу і з 5 ДВК по багатомандатному округу.

Наступного дня, 29 жовтня, окружна комісія так і не проводила засідання в залі, оскільки двері залишались опечатаними. Попри це до вечора цього дня усі уточнюючі протоколи від ДВК були вже в окружній комісії. Тобто виходить що ці протоколи ОВК приймала не на засіданні.

Після внесення відомостей з протоколів дільничних комісій на сервер ЦВК вся інформація певний період перевірялася. Як згодом виявилось у окремих протоколах по одномандатних округах були помилки, а саме прізвища кандидатів були записані не в тій послідовності, в якій вони значилися у бюлетені. Тому на сервері ЦВК дані по окремих кандидатах були інші, ніж насправді в протоколах. Виявивши цю помилку члени ОВК повторно перевірили протоколи ДВК та внесли на сервер достовірні відомості.

Завершила своє безперервне засідання ОВК №21 лише ввечері 30 жовтня. На той момент були вже готові протоколи про підсумки голосування по загальнодержавному та одномандатному округах.

Однак наприкінці свого засідання члени окружної комісії встигли посваритися між собою. Причиною суперечок стало питання щодо визначення осіб, які будуть транспортувати документацію ОВК до Центральної виборчої комісії.

Так, відповідно до закону транспортування виборчих документів має здійснюватись головою, заступником і двома членами комісії від тих субєктів виборчого процесу, які набрали найбільшу кількість голосів. Оскільки, ні від Народного Фронту, ні від Блоку Петра Порошенка членів у окружній комісії немає, то мали б їхати представники від Радикальної партії і ВО «Батьківшина». Ці особи не відмовлялися їхати, проте їм ніхто й не запропонував. Натомість голова комісії ратувала за те, щоб документацію у Київ крім керівництва везли члени ОВК від Української платформи «Собор» та Народно-трудового союзу України.

Саме представники цих маловідомих партій, разом із головою комісії від Партії регіонів та заступником голови від Політичного об’єднання «Рідна Вітчизна» й будуть транспортувати протоколи з підсумками голосування в окрузі у ЦВК. Відзначимо при цьому, що двоє з них, а саме заступник голови комісії Ігор Кузьмич та член комісії Олександра Кузьмич є подружжям.

Вже зранку 31 жовтня ОВК змушена була уточняти свої протоколи, оскільки сервер ЦВК виявив помилки. Це засідання теж не пройшло без суперечок між членами ОВК.

Нагадаємо, що згідно закону про вибори народних депутатів засідання окружної виборчої комісії із встановлення підсумків голосування в окрузі проходить безперервно аж до складання відповідних протоколів ОВК.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)