Протягом дня 30 жовтня ситуація в ОВК № 182 (центр – Суворовський район м. Херсон) залишалась напруженою, протоколи з дільниць приймались повільно, постійно виникали перерви в засіданні через сутички, що виникали між групами підтримки двох кандидатів, які є лідерами перегонів – Олександра Співаковського (партія «Блок Петра Порошенка») та Юрія Одарченка (партія «Батьківщина»). Це одна з семи окружних комісій по всій Україні, яка ще не ввела остаточні результати голосування по одномандатному виборчому округу до системи «Вибори».

Весь день у комісії вирували пристрасті: були бійки, сварки, зламали мікрофон, у приміщенні знаходились люди спортивної статури, які не бажали представлятися, хто вони є. Вдень ОВК проголосувало за дострокове припинення повноважень голови комісії, передали це рішення до ЦВК, рішення по цьому питанню комісія вищого рівня не приймала.

Конструктивність у роботі з’явилась після того, як голова комісії Марія Левківська (подання від партії «Батьківщина») заявила про своє усунення від посади. Після того, як засідання покинула Марія Левківська, комісія призначила головуючого на засіданні згідно з ч.8 ст.33 Закону «Про вибори народних депутатів» і почала швидко приймати рішення по спірних питаннях.

За повідомленнями спостерігачів ОПОРИ, які були присутні в ОВК весь період її роботи, пізно ввечері 30 жовтня окружна виборча комісія все ж таки дійшла згоди зробити повторний підрахунок голосів по двох виборчих дільницях - № 000001 (розташована у Херсонському слідчому ізоляторі) та  № 650779 (Комунальний заклад «Херсонський обласний госпіталь інвалідів та ветеранів війни» Херсонської обласної ради). Проте, справа загальмувалась через те, що довго шукали виборчу документацію з цих дільниць серед інших коробок.

Біля першої години ночі все ж таки був проведений перерахунок голосів, який встановив: Олександр Співаковський переміг з перевагою у 173 голоси. До речі, підозра кандидата Одарченка про те, що на дільниці в СІЗО голосували виборці, які не мають права голосувати по одномандатному виборчому округу, бо їм змінили місце голосування без зміни виборчої адреси, при перерахунку голосів підтвердилась.

OVK-182-30-10 OVK-182-31-10

ОВК № 182 склала і підписала протокол про встановлення результатів голосування на виборчому окрузі, але печатка не була поставлена, бо вона зникла. Міліція відкрила кримінальну справу по факту зникнення печатки. А протокол транспортують 14 членів ОВК до Центральної виборчої комісії.

Проте, ці результати не можна вважати остаточними, бо є скарги кандидата Юрія Одарченка щодо організації голосування у виправній колонії № 90 (ДВК № 650782), а також, по процедурі проведення засідання ОВК. ЦВК та суд мають розглянути ці скарги, лише після цього будуть остаточні результати голосування по цьому округу.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова,
прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.