У виборчому окрузі № 21 ОВК змушена була проводити повторний підрахунок голосів по виборчій дільниці з села Тур Ратнівського району.

27 жовтня всю ніч та день ОВК приймала документацію від дільничних виборчих комісій округу. Так як цей процес у Законі врегульований недосконало, мали місце випадки, коли ДВК привозили документацію значно пізніше, ніж передбачено Законом.

Так, на ранок 28 жовтня (о 10:00) свої виборчі документи привезла ДВК № 070778 (с. Тур, Ратнівського району). Члени дільничної комісії пояснили, що приїхали до ОВК вдруге. Перший раз приїжджали 27 жовтня зранку, простояли десь до 18 год. і поїхали додому. Тепер знову вернулись.

З розповідей самих членів цієї ДВК, після підрахунку голосів вони пішли відпочивати по домівках. Всю документацію в цей час на дільниці охороняв міліціонер та голова комісії. Однак, згідно Закону, такі дії є порушенням порядку транспортування документації.

При огляді документації від цієї ДВК членами окружної комісії було виявлено, що частина конвертів-пакетів, зокрема зі списками виборців та бюлетенями, не були заклеєні. Тому ОВК прийняла рішення про проведення повторного підрахунку голосів на цій дільниці.

О 13 год. 28 жовтня в ОВК зібрався кворум і комісія змогла продовжити своє засідання. Під час повторного підрахунку було виявлено, що аркуші списку виборців не були підписані, не було зазначено відомостей про кількість виборців, внесених у список виборців, кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені у загальнодержавному та одномандатному окрузі у приміщенні для голосування, не були проставлені відмітки «голосував за місцем перебування». До того ж, у списку виборців було 48 виборців із позначкою «НСП», а у витягу їх було лише 35. При цьому було встановлено, що один виборець голосував за місцем перебування і у приміщенні для голосування (підписи виборця були у списку виборця та у витязі зі списку).

Помилки були й у пакетах з бюлетенями. Так, невикористані бюлетені не були погашені, у пакеті з недійсними бюлетенями були два дійсні бюлетені з позначкою за конкретну партію. Також невірно були пораховані та посортовані бюлетені за кандидатів в одномандатному окрузі. Наприклад, при підрахунку бюлетенів для голосування в одномандатному окрузі встановлено, що за кандидата Михайла Гетьмана було два пакети: в одному 25 бюлетенів, в другому - 5 бюлетенів, у протоколі ж було зазначено - 25. У пакеті з бюлетенями за Валерія Івасюка був 31 бюлетень, а в протоколі записано 37, при цьому один з них був недійсний, оскільки містив дві позначки: напроти прізвища В.Івасюка та С.Івахіва. У пачці з бюлетенями за Степана Івахіва було виявлено 727 бюлетенів замість записаних 728, при цьому 721- за С.Івахіва, 2 - за В.Івасюка, 2 - за Т.Кучер, 1 – за О.Гавришука, 1 - недійсний з двома позначками.

За підсумками повторного підрахунку ОВК склала свій протокол про повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці № 070778.

Зазначимо, що і порядок запакування та транспортування виборчої документації, а як з’ясувалося згодом, і порядок підрахунку бюлетенів на виборчій дільниці були порушені. Внаслідок цього й було допущено чимало помилок та неточностей, які фактично мали вплив на результат голосування.

«Можна з певністю констатувати, що серед причин такої халатності членів ДВК була звичайна людська втома. Адже працювати без сну понад добу і при цьому дотримуватись не завжди чітких норм виборчого законодавства під силу не багатьом людям. Крім того, як показує досвід спостереження за діяльністю дільничних виборчих комісій, їх члени дуже рідко користуються Законом, а діють на власний розсуд та опираючись на свій попередній досвід. Члени ДВК не бажаючи проводити підрахунок голосів по встановленій Законом процедурі (рахує одна особа, інші спостерігають зі сторони) намагаються прискорити цей процес, й саме через це виникають ситуації з порушенням законодавства про вибори. Приклад із цією ДВК доволі показовий, адже демонструє наскільки багато проблем існує в сфері організації виборчого процесу.

Для того, щоб не допускати таких порушень надалі одного «батога», у вигляді притягнення до відповідальності членів ДВК, замало. Потрібно серйозно попрацювати над зміною процедури підрахунку та транспортування бюлетенів. І цим питанням мають зайнятися відразу після завершення цієї виборчої кампанії як ЦВК, так і народні депутати, так і профільні громадські організації з громадянами, що працювали членами ОВК», - зазначив Михайло Шелеп, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
За коментарями звертайтеся:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)