День голосування на дільницях Чернівецької області відбувся відносно спокійно. Порушення, які зафіксували спостерігачі ОПОРИ, не носять системного характеру та не вплинули на хід волевиявлення. Про це повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції на тему: “Проміжні підсумки виборчої кампанії в Чернівецькій області”, яка відбулась 27 жовтня у Чернівцях.

Щодо тенденцій порушень у день виборів, які фіксували спостерігачі ОПОРИ, то можна назвати присутність зовнішньої агітації в районах Чернівецької області, яка не була знята, процедурні помилки та неточності в роботі виборчих дільниць. Так, під час дня голосування зафіксовані випадки видачі бюлетенів без паспортів або спроба видати бюлетень за закордонним паспортом, псування інформаційних плакатів на дільницях, відсутність у скриньках для голосування на дому двох контрольних талонів, відсутність осіб, які змінили місце голосування, у списках та ін. Вже після завершення голосування сталась ситуація на одній з дільниці 203 округу, коли спостерігача ОПОРИ, яка мала намір скласти акт про порушення, не хотіли випускати з дільниці.

Також у 202, 203 та у 204 окружних виборчих комісіях зафіксовані масові випадки заповнення порожніх протоколів в або поруч з приміщенням ОВК, а не на виборчих дільницях, як це має відбуватись. Вірогідно, керівництво дільничних комісій мало при собі підписані порожні протоколи і печатку, яку заборонено вивозити за межі дільниці. Варто зауважити, що заповнення протоколу за межами виборчої дільниці не обов’язково свідчить про фальсифікацію результатів волевиявлення. Адже у більшості випадків виправлення стосується технічних похибок (так звана процедура уточнення).

202 округ:

203 округ:

204 округ:

Наразі представники ОПОРИ продовжують спостереження в окружних виборчих комісіях. На жаль, в більшості комісій черги з бажаючих здати протокол, виникають сутички та суперечки. 

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська,
тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
 
Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.orgта на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)