Ніч парламентських виборів на ОВК № 165 у місті Зборів виявила неосвіченість членів дільничних виборчих комісій і значну кількістю правопорушень, яким сприяли правоохоронці та працівники окружкомів.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА засвідчують некомпетентність працівників дільничих виборчих комісій. Більшість навіть не розуміючи, що порушують закон, на очах спостерігачів переписувала протоколи, змінювала цифри. На спроби спостерігачів і кореспондентів зафіксувати дане порушення, їх ображали ненормативною лексикою, тікали, просили не знімати, аргументуючи це так: "Нам тут треба протокол переписати просто, йдіть звідси". Правоохоронці лише у поодиноких випадках забороняли людям порушувати закон і вживали міри. Працівники не мали уявлення, де, що і як потрібно заповнювати та зберігати. Печатки часто переносять у файлах для паперу формату А4.

Короткотерміновий спостерігач від ОПОРИ у місті Зборів Купринюк Руслан коментує своє перше враження від ОВК: «Процес прийому документів виборчих дільниць, шокував з першої ж хвилини перебування у комірчині, де знаходилася комісія. Шум, сварки – це звичайні умови роботи. Кімната розміром з шкільний клас, в якій одночасно знаходиться більше шістдесяти осіб, та ще кілька десятків тиняється у коридорах, в неспроможності відшукати собі місце.»

Координатор кампанії спостереження Громадянської мережі ОПОРА у місті Зборів (ОВК № 165) Ігор Білик повідомляє: «Нами зафіксовано процедурні порушення заповнення протоколів за межами ДВК № 610464, округ 165. У протоколах присутні підписи та мокра печатка, але відсутні дані по кількості голосів. Порушено ст.91 Закону України "Про вибори народних депутатів України", а саме норму про протоколи дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, а також такі дії можуть мати в собі склад злочину ч.2 ст.158 (фальсифікація виборчих документів).»

 

За коментарями звертайтеся:
Ергешова Рустамакоординатора Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області
+380989928330
Юрій Смикпрес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області
+380977808830
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)