Політик Андрій Парубій, який був під час Майдану комендантом Самооборони Майдану, приїхав підтримати  кандидата в народні депутати, командира другої роти батальйону «Айдар» по 22 округу Ігоря Лапіна.

За інформацією на сайті Центральної виборчої комісії, Ігор Лапін на 28 голосів перемагає свою основну конкурентку Ірину Констанкевич.

Як вже повідомляла Громадянська мережа ОПОРА, активісти ввечері 27 жовтня прийшли з шинами до ОВК № 22 (м. Луцьк), аби підрахунок голосів був чесним.

Андрій Парубій пояснив, що прибув у Луцьк, аби проконтролювати чесність виборів у 22 виборчому округу № 22 (м. Луцьк).

Зустріч з журналістами відбулася 28 жовтня в конференц-залі «ВолиньМедіа».

Lapun Parubaj

«Тривога полягає в тому, що надто довго йде оформлення кінцевого протоколу по мажоритарному округу по місту Луцьк. В нашому округу з невеликим відривом переміг командир легендарного батальйону  «Айдар» Ігор Лапін», - заявив він.

Андрій Парубій зазначив, що перемогу Ігоря Лапіна підтверджують всі протоколи. 

«Дивним чином ОВК дуже довго не могла занести на сайт ЦВК 5 останніх протоколів за якими перемагав і перемагає Ігор Лапін. Чомусь, кілька разів намагались послати на доопрацювання. І чомусь, робили все можливе, щоб ці протоколи були пізніше внесені. І тільки завдяки тому, що громадськість, Самооборона Майдану  вийшли під ОВК , нам вдалось переконати членів ОВК, щоб ці протоколи були внесені на сайт ЦВК», - сказав Андрій Парубій.

Андрій Парубій заявив,  що не допускається нікому зупиняти роботу ОВК, оскільки за це передбачається кримінальна відповідальність.

Парубій зазначив, що «паузи» при підрахунку голосів – це є порушення закону. Також  він не бачить підстав для перерахунку голосів у Луцьку.

Також він переконаний, що ОВК  має прийняти рішення про визнання перемоги Ігоря Лапіна на виборах.

“Одне з головних завдань – недопущення, щоб будь-хто міг маніпулювати вибором громадян. Ми не допустимо фальсифікацій”, - заявив Парубій.

«Люди інколи не усвідомлюють, що порушення виборчого  законодавства – це такий самий злочин, як грабунок, може навіть і більший. Бо красти людські голоси – це злочин”, - зазначив він.

Кандидат у народні депутати Ігор Лапін зазначив, що Самооборона Майдану Волині ніяким чином не порушували закон біля ОВК. Для того, щоб не було провокацій, Самообороною була проведена ця акція на захист голосів.

За словами Ігоря Лапіна, Самооборону притягнуть до відповідальності за те, що біля міськради стояла буржуйка. Активісти грілись, бо вночі було холодно.

Окрім того, Ігор Лапін спростував повідомлення, поширене в кількох ЗМІ про те, що активістам, які прийшли його підтримати , пропонували по 500 гривень. Такі новини були опубліковані на інтернет-сайті «Під прицілом» та інформаційному агентстві «Волинські новини».

«Грошей там нікому не платив. Всі активісти приїхали за власним бажанням. Це люди, які були на Майдані», - сказав Ігор Лапін.

Цю інформацію також спростували в прес-службі Самооборони Майдану Волині. За їхніми словами, такі публікації – це неправдива інформація, а такі новини поширюють, аби дискредитувати організацію.

Політик Андрій Парубій сказав, що журналісти не мають права переступати за межі дозволеного, повинні писати правду.

«Незалежно від того, хто є власником ЗМІ, ми всі журналісти на Майдані пліч-о-пліч стояли. Коли ми одного разу попускаємо, що можна виборами маніпулювати, а потім це в новини йде… Є базові речі і цінності, які не можна попускати. Українські журналісти мають розуміти, що є речі через які переступати не можна», - заявив Андрій Парубій.

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)