Члени ДВК № 800435 (216 ОВК, Деснянський район) переписували протоколи в ОВК, маючи при собі готові пусті, проштамповані і підписані протоколи.

Члени 216 ОВК (Деснянський район) повідомили спостерігачу ОПОРИ про неправомірні дії членів ДВК № 800435, які переписували протоколи на готових проштампованих і підписаних заздалегідь членами ДВК бланках. За словами ОВК, саме цю дільничну комісію завернули на уточнення вже третій раз.Члени ОВК викликали міліцію, які склали протокол.

Відповідно до ст.95, ч.8 Закону «Про вибори народних депутатів України», члени ДВК мають повернутися і внести уточнення в протокол: «Дільнична виборча комісія зобов'язана у строк, визначений окружною виборчою комісією, розглянути питання про внесення змін до відповідного протоколу без перерахунку виборчих бюлетенів. Протокол (протоколи) з поміткою "Уточнений" транспортується до окружної виборчої комісії в порядку, встановленому статтею 93 цього Закону».

Нагадємо, що згідно з ст.158, ч.3 Кримінального Кодексу України «складення чи підписання протоколу не на засіданні  виборчої комісії чи комісії з референдуму, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування  чи результатів виборів або референдуму, або включенням до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певноюдіяльністю на строк від одного до трьох років».

 
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.  У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora