Публікації з ознаками замовності, які «піарять» політичні сили та потенційних кандидатів у народні депутати (так звана «джинса»), почали з’являтись у пресі Вінницької області ще на початку процесу реєстрації кандидатів у ЦВК. Так, у газеті обласної ради «Вінниччина» за 27 серпня було опубліковано статтю, яка популяризує Миколу Рудьковського й очолювану ним Соціалістичну партію. У публікації, що не містить жодної позначки про політичну рекламу, в суто позитивному ключі цитується і переповідається те, що «Микола Рудьковський розповідав журналістам та редакторам регіональних ЗМІ під час засідання Медіаклубу «На власний погляд».

 

Є тут тези лідера Соцпартії про те, що «соціальна несправедливість щодо солдатів, які зараз воюють на Сході, та їхніх сімей на сьогодні досягла просто критичного рівня»; «потрібно ввести посаду омбудсмена із захисту прав мобілізованих та їх сімей» і «вести суворий облік людей, які приїздять зі Сходу як переселенці в інші регіони»… Також Рудьковський шкодує, що його не послухались: «слід було зібрати депутатів від областей і сформувати уряд народної довіри»; «попереджав, що треба ввести надзвичайний стан» тощо. А ще він «рекомендує громадянам переводити газові котли на тверде паливо, якщо є така змога»…

Загалом у «Вінниччині» та низці інших місцевих газет у серпні та на початку вересня були також «позитивні» стаття про Сергія Тігіпка, Олега Ляшка, Анатолія Гриценка, Юлію Тимошенко та очолювані ними політсили.

Одразу три матеріали, що містять політичний PR, розмістились на одному розвороті «Вінниччини» за 10 вересня. Позначку «На правах реклами» має лише одна з цих публікацій – стаття «Ми пропонуємо коаліцію миру», яка «піарить» Партію розвитку України. Текст, зокрема, містить такий агітаційний уривок: «Ми – за громадянський мир і діалог. Ми проти роздмухування війни і мілітаризму. Необхідно вирішити конфлікт мирним шляхом, забезпечити мир, розвивати економіку. Ми об’єднуємо конструктивні політичні сили проти розколу і краху. Приєднуйтеся до нас! Врятуємо країну! – закликають активісти Партії розвитку».

Без підпису автора і без позначки «Реклама» у цьому ж числі газети вміщено статтю «Тимошенко веде країну до НАТО». У ній розповідається про ініційований лідером партії «Батьківщина» референдум щодо вступу України до НАТО. «За задумом Юлії Тимошенко, такий референдум може бути проведений 26 жовтня – одночасно із парламентськими виборами», - зазначається у статті.

На цій же сторінці внизу «Вінниччина» публікує матеріал під заголовком «Не повинно бути політичних сил, які просувають ворожнечу, шовінізм, інтереси сепаратистів». Стаття базується на думках експерта – колишнього нардепа, заслуженого економіста Юрія Полунєєва. Він називає «суспільно корисною справою» суд стосовно заборони КПУ, вважає компартію політсилою, що просуває негатив, окреслений у заголовку статті. Натомість ліву та лівоцентристську ідею експерт схвалює, бо вона «яскраво і репрезентативно існує в Європі, до якої прагне Україна». Наводиться твердження, що «зараз на часі - створення лівої української ідеї, лівої української політичної сили», кільканадцять разів вживаються слова «лівий, ліві», а наприкінці експерт «натякає», що в країні формується нова сила - Блок лівих сил, і «якщо в основу її буде покладена європейська ліва ідея, то перспективи цього руху можуть бути великі».

Цікаво, що абсолютно ідентичний текст і з ідентичним фото експерта Полунєєва у газеті «Вінниччина» підписаний ім’ям «Олександра Агеєва», а от для газети «33-й канал» (теж за 10 вересня, але під заголовком «Третина Європарламенту – представники лівих сил. Така ідея необхідна Україні») цей самий текст написав якийсь Степан Бондар. Звісно, читачі обох газет мають вважати, що це не замовні публікації, а «актуальний редакційний матеріал».

У  тому ж номері «33-го каналу» (і теж без натяку на політрекламу) читаємо матеріал «Вступ до НАТО: вибір за народом» з підзаголовком «Батьківщина» робить практичні кроки для проведення референдуму» і цитатами з промов Юлії Тимошенко. До речі, в «Вінниччині» за 12 вересня вже вміщено замітку прес-служби облорганізації «Батьківщини» під заголовком «Вінничани обговорювали вступ України до НАТО»…

Про те, як допомагає воїнам АТО нардеп від Вінниччини Микола Катеринчук (13-й виборчий округ), розповідається в публікації «33-го каналу» за 10 вересня. Вона має заголовок «Прошу російських матерів стати на кордоні і не пускати своїх синів» і підзаголовок «Микола Катеринчук зі своїми виборцями подарували воїнам АТО бойову машину». Тут розповідається, зокрема, що депутат подарує батальйону «Айдар» відремонтовану БРДМ від своїх виборців, для цього «Микола Катеринчук приїздив цим БРДМ у центр кожного містечка, і місцеві жителі наносили на броню машини назви своїх міст». Інформація про благодійність підкріплена і знімками, на одному з яких М. Катеринчук тисне руку якомусь чоловікові на тлі військової техніки.

Також газета «33-канал» за 10 вересня пропонує читачам статтю «Радикальна партія: від Франка до Ляшка», з якої можна дізнатися, що «Русько-українська радикальна партія, яка була заснована Франком ще у далекому 1890-му, сьогодні переродилася у Радикальну партію Олега Ляшка», що «і Франко, і Ляшко неодноразово стикалися з інтригами та піддавалися тиску» і що «навіть біографії у них на диво схожі». Текст публікації ілюстровано знімком: «Лідер Радикальної партії Олег Ляшко на могилі засновника Радикальної партії Івана Франка».

vinnitsa dzhynsa

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.