Позачергове засідання виборчої комісії виборчого окургу №193 з центром у Кам’янці-Подільському 9 вересня проходило «під диригуванням» підставних журналістів. Представниками ЗМІ назвалося троє громадян на чолі з Тетяною Остафійчук (була головою ОВК від Партії регіонів на чергових парламентських виборах у 2012 році). Їхніх вказівок дослухалися члени комісії, які представляють «технічні» партії. Як з’ясував спостерігач від Громадянської мережі ОПОРА у керівництва телерадіокомпанії «ПодолянинТV», головний редактор Валентина Савчук і не підозрювала, що такі працюють у компанії. Крім Тетяни Остафійчук, посвіядчення цієї ТРК пред’явив Віталій Белінський (на виборах у 2012 році - член окружної виборчої комісії від партія «Руський блок»). За словами директора ТРК Володимира Крушановського, посвідчень їм не видавали.

xm-konflikt OVK-193-3

 

Під час засідання Тетяна Остафійчук жестами і словами підказувала членам ОВК, які пропозиції вносити, робила зауваження голові комісії Анатолію Яковцю (член від Всеукраїнського об’єднання «Свобода»). Час від часу роль головуючого перебирав на себе заступник голови комісії Володимир Кондрушенко (Партія Зелених України). Члени ОВК закидали голові неспроможність забезпечувати роботу комісії: немає примірників Закону України «Про вибори народних депутатів», не надано оргтехніки, невчасно встановлено стенд. Хоча за законом - це клопіт органів місцевої влади.

Саме засідання ОВК було скликане з ініціативи члена комісії від Ліберальної партії України Руслана Яреми (на виборах 2012 року був членом ОВК від Політичної партії «Руська Єдність»). Свої мотиви він виклав в «окремій думці до протоколу засідання ОВК 7.09.2014 р»: порушення головою ОВК Анатолієм Яківцем при скликанні і проведенні першого засідання комісії. Він написав: «Повідомлення про час та місце засідання здійснювалось головою, а не секретарем, головою не було повідомлено про порядок денний засідання, не було організовано виготовлення та надання членам комісії проектів рішень та іншої документації перед засіданням комісії. Дані порушення призвели до того, що комісією було прийнято незаконне рішення щодо членів комісії, які будуть працювати на платній основі».

Виходячи з цього, Руслан Ярема запропонував розглянути питання «Про встановлення факту невиконання головою комісії своїх обов’язків». Виявилося, що секретар комісії Юрій Ружицький (Соціалістична партія України) в останній момент не виготовив документації, пославшись на підвищений тиск. Втім, це не задовольнило невдоволених головою. І Руслан Ярема запропонував, аби голова комісії працював без оплати. Але це залишилося тільки пропозицією.

Упродовж трьох годин суперечок прийняли постанову про незаконність призначень стосовно роботи членів комісії на платній основі й перенесли роботу позачергового засідання на наступний день.

Як відомо, у «чорних списках», оприлюднених громадськими активістами Євромайдану, була присутня директор кам’янець-подільської ЗОШ № 6 Тетяна Остафійчук, яку підозрюють у фальсифікації попередніх виборів, прихильниця режиму ПР, організатор людей для участі в «анти майдані».

xm-konflikt OVK-193-1

 

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучається більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.