Сім окружних виборчих комісій розпочали свою роботу у Черкаській області. Проте, як показує практика, на початку своєї діяльності окружні комісії не забезпечені всім необхідним для своєї діяльності.

Так, ОВК № 194 (центр – м. Черкаси, Придніпровський район) нині не забезпечені оргтехнікою та інтернетом, а у ОВК № 195 (центр – м. Черкаси, Соснівський район) відсутнє світло, а також немає телефону. Цікаво те, що перше засідання окружної комісії № 199 (центр – м. Жашків) пройшло у приміщенні читального залу бібліотеки. Загалом воно не відповідало нормам ЦВК, хоча РДА пообіцяла членам комісії виділити іншу кімнату для засідань. Не відповідають вимогам ЦВК і інші окружні комісії. Здебільшого вони не мають канцтоварів та оргтехніки.

«Я ходжу по всім інстанціям, запитую хто нас чим може забезпечити, бо нині у нас немає нічого. Розумієте, нас перед вихідними у п’ятницю ввечері повідомили про утворення комісії і де час взяти, щоб все це вирішити?», – коментує ситуацію голова окружної виборчої комісії №197 Віра Анущенко.

Зазначимо, що є відповідна постанова центральної виборчої комісії № 18 (від 26 січня 2012 року) про вимоги до приміщень окружних виборчих комісій. Згідно ним, ОВК мають бути забезпечені необхідним обладнанням, інвентарем тощо вже з моменту свого утворення.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області вважає, що непідготовленість ОВК є системною проблемою з якою доводиться зіштовхуватися під час кожних виборів: «Загалом підготовка окружних комісій має стартувати раніше, ніж сама робота їх членів».