Перше засідання ОВК №128 відбулося 8 вересня, на третій день після утворення комісії. Кворум зібрався - з 18 членів присутніми були 15, у тому числі і керівний склад комісії. Однак, з першої хвилини стало зрозуміло, що голова Віктор Рубаний (від Соціалістичної партії України) через відсутність досвіду роботи на виборах у складі ОВК не в змозі вести засідання, тому його фактично вів член комісії Володимир Пашко (від Радикальної партії Олега Ляшка). Надалі члени ОВК прийняли рішення назначити пана Пашко тимчасовим секретарем «на засідання», для того щоб він вів протокол засідання, а також слідкував за дотриманням до процедури його проведення. За це проголосували одноголосно.

 

Цікаво те, що і секретар Сергій Шелест (від Партії Зелених України), і заступник голови комісії Антоніна Гуляєва (від Ліберальної партії України) заявили про те, що хочуть взяти самовідвід, так як не бажають працювати на постійній і платній основі у складі комісії. Проте у зв’язку із тим, що таку процедуру самовідводу законодавство не передбачає, далі розмов діло не пішло, і ніяких заяв до ЦВК вони не написали.

Далі усі присутні члени комісії підписали текст присяги, прийнявши рішення її не зачитувати, після того як її оголосив голова Рубаний. Крім того, вони отримали посвідчення і проголосували за залучення 10 спеціалістів до роботи комісії, а також за те, щоб вивішувати свої рішення на офіційній дошці оголошень.

Але не обійшлося засідання без конфлікту. Питання про обрання тих членів комісії, які будуть працювати на платній основі, видалося найскандальнішим. Справа у тому, що через відмову секретаря і заступника голови від роботи на платній основі, було вирішено обрати інших членів комісії, які на це погодяться. Проте не для всіх це було зрозумілим, зокрема член комісії Антоніна Веселівська (від фракції ВО «Батьківщина») сприйняла це як спробу її окремих колег змінити керівний склад ОВК. І близько півгодини їй намагалися пояснити правомірність дій.

- Ми не говоримо про заміну людей на посадах, ми говоримо лише про те, хто буде працювати на платній основі, - пояснював секретар «на засідання» Пашко.

- Слухайте, ну прочитайте закон! Хто від якої партії, заступник від якої, секретар від якої? Жеребкування ж відбулося! Це не 2012 рік, коли усіх, кого треба, ставили, від регіонів були і голова, і його заступник! Читайте закон! Партія втрачає квоту! – не вгамовувалася Веселівська.

Інші члени комісії виражали своє невдоволення марнуванням часу на пояснення елементарних норм закону:

- Ми говоримо про різні речі!

- Так, давайте працювати, нехай людина йде читати закон!

- Забудьте про партії, ми уже в ОВК!

У результаті вирішили голосувати за запропоновані кандидатури Пашко і Євгенії Подакової, які погодилися працювати за гроші. Пані Веселівська від голосування утримувалась.

myk 6472

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.