Окружні виборчі комісії на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 р. були утворені Центральною виборчою комісією 05 вересня 2014 р. Відповідно до чинного законодавства, установчі засідання ОВК повинні провести протягом трьох днів з моменту їх утворення. Отож, на Рівненщині 8 вересня усі члени окружкомів в усіх ОВК склали присягу та взялися до виконання своїх повноважень.

Проте початок роботи ОВК не обійшовся без дрібних порушень та зауважень з боку спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА. Частина членів ОВК не були присутніми на першому засіданні та, відповідно, не змогли скласти присягу. З більшістю відсутніх членів комісій не вдалося зв’язатися взагалі через те, що телефони, вказані у відповідних поданнях, наразі є недійсними.

У найменшому складі зібралась окружна виборча комісія одномандатного виборчого округу № 156 з центром у м. Сарни (Сарненський, Березнівський, Костопільській райони). З вісімнадцяти членів комісії присягу склали лише одинадцять присутніх.

Своє перше установче засідання окружна виборча комісія одномандатного виборчого округу № 154 з центром у м. Дубно (Здолбунівський, Демидівський, Дубенський, Млинівський, Радививилівський райони) провела без голови та заступника. Не з’явилась на перше засідання голова пані Ковальчук Людмила Аркадіївна, подана від політичної партії «Правий Сектор». Засідання відвідав представник цієї політичної сили Яков’юк Юрій Андрійович, який запевняв присутніх в тому, що партія «Правий Сектор» не подавала кандидатуру Ковальчук Людмили на посаду голови ОВК і таке прізвище вони взагалі вперше чують. Також на засіданні була Панькевич Оксана Вікторівна, яка, за її словами претендує на посаду голови комісії від партії «Правий Сектор», проте жодних заяв на заміну до ЦВК на момент проведення засідання не надходило.

Після зауваження спостерігача Громадянська мережа ОПОРА про законність їхньої присутності на засідання ОВК, пані Панькевич Оксана та пан Яков’юк Юрій покинули приміщення. За словами деяких членів комісії п. Панькевич та п. Яков’юк безпосередньо брали участь у організації  установчих зборів ОВК № 154.

Не відвідала перше засідання ОВК 154-го округу і заступник голови Парфенюк Олена Михайлівна, що представляє політичну партію «Україна майбутнього». По телефону п. Олена повідомила, що відмовляється виконувати повноваження заступника голови. Ще з двома членами комісії не вдалося вийти на зв'язок, так як подані партіями телефони наразі не є дійсними. Це: Дерманчук Микола Олексійович, поданий від Політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Громада» та Цапенко Раїса Іванівна, представник Партії регіонів.

Відмовляється брати участь у роботі комісії і секретар Солтис Тетяна Григорівна, представник Політичної партії «Народно-трудовий союз України». За словами п. Тетяни, невдовзі вона писатиме заяву на складання своїх повноважень на посаді секретаря ОВК. Причин свого рішення Тетяна Григорівна не пояснила.

Спостерігачами Громадянської мережі  ОПОРА також виявлено присутність «технічних» партій. Зокрема член окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 154, поданий від Соціалістичної партії України, Баньковський Сергій Михайлович, перед усіма присутніми зазначив, що насправді він представляє Радикальну партію О. Ляшка.

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА повідомляє, що під час вступного слова частина членів окружної комісії одномандатного виборчого округу № 153 зазначила, що представляє Політичну партію «Блок Петра Порошенка», хоча офіційно вони подані від зовсім інших суб’єктів. Зокрема така інформація прозвучала від членів комісії, поданих від Партії зелених України та Партії пенсіонерів України. На думку Громадянської мережі ОПОРА, це може свідчити про використання технології введення в склад ОВК представників «технічних» партій, з метою посилення власного впливу в комісіях. Найбільше ця технологія була застосована Партією регіонів на виборах до Верховної Ради України у 2012 р.

В ОВК 152-го округу існують проблеми з приміщенням, про що повідомила голова комісії Наталія Вікторівна Нагорна. Міська рада станом на 8 вересня не мала уявлення де має розташовуватися ОВК. Тому, для її першого засідання надали актову залу Управління ЖКГ м. Рівне, що знаходиться за адресою: вул. Шевченка, 45. Також міська рада пообіцяла виділити ще три кімнати в цій же будівлі на другому поверсі. Проте, як зазначають члени комісії, приміщення не відремонтовані та не відповідають вимогам ЦВК. Наразі ОВК прийняла рішення написати звернення до Рівненської міської ради з проханням виділити нове місце для роботи комісії.

Заяв на заміну членів в жодну ОВК наразі не надходило.

Довідково:
Позачергові вибори народних депутатів України проводяться у загальнодержавному багатомандатному окрузі та 213-ти одномандатних виборчих округах на всій території України. Разом з тим, відповідно до ст.8 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», вибори не організовуються і не проводяться на тимчасово окупованій території АР Крим (округи №1-10) і м. Севастополь (округи №224-225).
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.