У Запоріжжі спостерігачів ОПОРИ 7 вересня не пустили на засідання окружної комісії в 74 окрузі.

Голова комісії Костянтин Келембет (політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина) заборонив спостерігачу ОПОРИ бути присутньою на засіданні комісіії.  Він мотивував це тим, що наша організація не пройшла акредитацію і не має право бути на засіданні, навіть у якості ЗМІ.

Наступного дня спостерігачі не застали жодного з членів ОВК на роботі, їм вдалось тільки поспілкуватися із заступницею голови Комунарської адміністрації Наталією Нікітіною. Вона підтримала дії голови комісії і сказала: «Він правильно  зробив, що вас не пустив!». Надавати будь-які контакти членів ОВК вона відмовилась. 

Відзначимо, що відповідно до Ст. 34 ч. 3 Закону "Про вибори народних депутатів України", "на засіданнях окружної чи дільничної виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні підсумків голосування, на виборчій дільниці в день голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише такі особи представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)". Також, згідно з ст. 13 ч.4 того ж закону, "засоби масової інформації зобов'язані об'єктивно висвітлювати хід підготовки і проведення виборів. Представникам засобів масової інформації гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування - на умовах, визначених частиною третьою статті 34 цього Закону. Виборчі комісії, органи виконавчої влади, посадові і службові особи цих органів зобов'язані в межах своїх повноважень надавати їм інформацію щодо підготовки і проведення виборів депутатів".

За коментарями звертайтесь:
Юлія Кривенко, Прес-секретар
099 276 97 38, [email protected] 
 
Катерина Коротченко,
координатор виборчих програм ОПОРИ у Запорізькій області
380505006577, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.