Громадянська мережа ОПОРА опитала представників шести політичних сил в столиці. Згідно з результатами дослідження, дві партії розгорнули виборчі штаби, п’ять – активізували публічну діяльність. Серед складнощів, з якими зіткнулись політичні сили: обмеження доступу до ЗМІ, бюрократичні труднощі при встановлені наметів, політична упередженість посадовців. Серйозними загрозами для проведення чесних виборів, на думку партійців, є підкуп виборців й зловживання адміністративним ресурсом.

Хоча офіційно президентська виборча кампанія стартує в Україні лише 31 грудня, але, як повідомляла ОПОРА, потенційні кандидати та їхні представники вже розпочали активну підготовку до виборів, в самому розпалі боротьба за електоральні симпатії. Щоб з’ясувати рівень готовності партій до виборів, проаналізувати виклики, з якими вони стикаються і на які очікують, зокрема на регіональному рівні, спостерігачі ОПОРИ протягом листопада-грудня поспілкувались з партійцями, які займають керівні посади в київських структурах низки політичних сил, що вже публічно оголосили про свій намір висунути кандидата на посаду Президента.

На інтерв’ю погодились київські осередки партій ВО «Свобода», Громадянська позиція, «Об’єднання «Самопоміч», «Народний фронт», «БПП «Солідарність» та УКРОП. В Радикальній партії, «Громадському русі «Народний контроль», ВО «Батьківщина» та «Опозиційному блоці» запити та дзвінки ОПОРИ проігнорували. Громадянський рух «Хвиля» та «Партія миру» відповіли, що вони є громадськими організаціями, а не партіями, і тому не можуть бути суб’єктами висунення кандидатів.

«Метою інтерв’ю був збір інформації щодо політичного контексту та процесу підготовки політичних партій до майбутніх президентських, парламентських та місцевих виборів. Спостерігачі ОПОРИ намагалися з’ясувати, з якими інституційними проблемами та політичними викликами стикаються потенційні суб’єкти виборчого процесу на місцях, як оцінюють поточний  характер передвиборчої боротьби та партійного суперництва з огляду на міжнародні стандарти демократичних виборів. Ми були сповнені надій відкрито і щиро поспілкуватися, проте, як з’ясувалося, значна частина політичних сил не мають часу на інтерв'ю  у телефонному режимі, а тим паче – на зустріч. Здивувало прохання деяких партій надіслати офіційний запит на проведення інтерв'ю – міські організації політичних сил потопають у бюрократії. Варто зазначити, що троє респондентів запросили орієнтовні питання, щоб мати змогу підготуватися. Загалом доводиться констатувати відносну закритість більшості потенційних учасників виборчого процесу, їхню неготовність до взаємодії з громадянським суспільством, що, своєю чергою, відображає неготовність політичних партій бути цілком відкритими перед електоратом», – розповідає координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві .

Згідно з умовами дослідження, спостерігачі ОПОРИ зобов’язались публічно не повідомляти особисті дані співрозмовників.

Готовність партій до виборів

На момент розмови три  з шести партій (ВО «Свобода», «Об’єднання «Самопоміч», УКРОП) вже розгорнули виборчі штаби у місті. Дві партії (ВО «Свобода», УКРОП) також розгорнули штаби в районах, три («Об’єднання «Самопоміч», «БПП «Солідарність», Громадянська позиція) – планують зробити це в майбутньому. Водночас представники п’яти політичних сил (усі крім «БПП «Солідарність») визнали, що їхня партія активізувала публічну діяльність щодо інформування виборців про свої досягнення, плани та програмні пріоритети.

Три партії (Громадянська позиція, «Об’єднання «Самопоміч», УКРОП) розпочали роботу з пошуку та відбору майбутніх кандидатур до складу виборчих комісій. Серед труднощів, з якими пов’язаний цей процес, представники партій називають відсутність необхідних знань у потенційних членів комісій (ВО «Свобода»), а також брак порядних, чесних та професійних кандидатів (Громадянська позиція). У чотирьох з шести партій («Об’єднання «Самопоміч», «БПП «Солідарність», УКРОП, Громадянська позиція) майбутні члени виборчих комісій проходять спеціальне тестування з метою оцінювання рівня знань і навичок.

Дві партії («Об’єднання «Самопоміч», Громадянська позиція) запланували проведення фандрайзингових кампаній для збору коштів на виборчу кампанію, зокрема «Об’єднання «Самопоміч» – за допомогою рахунку, опублікованого на сайті.

Ризики передвиборчої кампанії: адмінресурс, доступ до ЗМІ, «чорний піар»

Представник Громадянської позиції розповів, що влада створює бюрократичні труднощі при встановлені партійних наметів. Водночас, за словами активіста ВО «Свобода», співробітники поліції регулярно підходять до агітаційних наметів та запитують, чи повідомила партія органи влади про їхнє встановлення, просять пред'явити копію повідомлення, але особливих перешкод для діяльності це не створює.

Дві партії нарікають на обмежений доступ до ЗМІ. Так представників Громадянської позиції, за словами співрозмовника ОПОРИ, не запрошують на центральні канали. Як повідомив представник «Об’єднання «Самопоміч», їхнього кандидата Андрія Садового взагалі ігнорують більшість медіа «через його неафілійованість зі структурами, які наближені до керівних органів цих ЗМІ».

Серйозною загрозою для проведення виборчої кампанії, на думку партійців, залишається застосування адміністративного ресурсу. Ці побоювання не поділяє представник лише однієї з опитаних політичних сил («БПП «Солідарність») – за його словами, ризик є, але він незначний.

На думку представника ВО «Свобода», виявом зловживання адміністративним ресурсом можна вважати пріоритетність розгляду під час сесій рішень, ініційованих провладними партіями. Співрозмовник з «Об’єднання «Самопоміч» скаржився на несправедливий розподіл коштів міського бюджету між округами. За словами представника ВО «Свобода», перед ухваленням бюджету депутатів від непровладних партій шантажують обіцянками, що у випадку позитивного голосування, вони також отримають кошти на свій округ. Також він вважає, що провладні депутати Київради в пріоритетному порядку отримують кошти на виконання робіт по освітньому чи житловому фондах. Співрозмовник з «Об’єднання «Самопоміч» зазначив, що оскільки Київ має спеціальний статус й голів РДА своїми указами призначає Президент, це створює передумови для порушення цими органами влади принципу політичної нейтральності. Також представник УКРОПу пригадав випадок, коли посадова особа дозволила собі упереджені висловлювання щодо активістів партії.

Представник ВО «Свобода» зазначив, що їхній осередок в Дарницькому районі зіткнувся з випадками залякування і тиску, але розповісти про суть ситуації відмовився. Також, за його словами, у Святошинському районі на незаконному будівництві поліція стала на сторону забудовника та фізично перешкоджала мирному зібранню місцевих мешканців, серед яких були й їхні партійці. Представник Громадянської позиції розповів, що його соратники протягом двох років стикалися з перешкодами під час організації мітингів. За його словам, влада організовувала паралельні мітинги, заганяла на них пенсіонерів й перекривала вулиці, щоб унеможливити проведення партійних акцій.

Співрозмовник з ВО «Свобода» зазначив, що його політична сила зіткнулась з випадками «чорного піару» проти неї на міському рівні. Троє інших співрозмовників («Об’єднання «Самопоміч», «Народний фронт», Громадянська позиція) розповіли, що такі випадки мають місце, але лише на загальнонаціональному, а не регіональному рівні.

Можливі порушення під час голосування: фальсифікації, підкуп, маніпуляції зі списками

П’ятеро з шести опитаних представників партій оцінюють загрозу підкупу виборців на чергових президентських і парламентських виборах як «високу» або «дуже високу». Передумови для цього, на думку співрозмовників, створюють, зокрема, недосконале виборче законодавство та відсутність виборчого кодексу (на думку представника УКРОПу), а також бідність населення та фактична відсутність в Україні середнього класу (Громадянська позиція). Представник «БПП «Солідарність» відповів, що ризик підкупу є, але він незначний.

Водночас посилення відповідальності за вчинення виборчих злочинів підтримують п’ятеро з шести співрозмовників. Співрозмовник з УКРОПу відповів, що це питання – поза компетенцією місцевого осередку.

Троє з шести співрозмовників (ВО «Свобода», «БПП «Солідарність», УКРОП) передбачають можливість незбалансованого представництва кандидатур від партій (кандидатів) у складі виборчих комісій. Водночас представник УКРОПу очікує, що велика кількість кандидатів і партій під час виборів будуть виконувати технічну роль.

Двоє представників партій («БПП «Солідарність», Громадянська позиція) відповіли, що радше не довіряють роботі Державного реєстру виборців. Водночас передумовою можливих маніпуляцій співрозмовники з Громадянської позиції та «Об’єднання «Самопоміч» назвали відсутність актуальної інформації щодо кількості виборців, зумовлену тим, що в країні давно не проводили перепис населення. За словами партійця з ВО «Свобода», серед можливих загроз також доступ третіх осіб до інформації у базі даних ДРВ та продаж такої бази.

На думку трьох співрозмовників (ВО «Свобода, УКРОП, Громадянська позиція), наявна система оскарження порушень виборчого законодавства є радше неефективною. Серед виборчих злочинів, щодо яких система попередження, виявлення та розслідування є найменш дієвою, партійці зазначили: фальсифікація протоколів членами окружних комісій (на думку представників Громадянської позиції та ВО «Свобода), маніпуляції і зловживання зі списками виборців («Об’єднання «Самопоміч»), підкуп («Народний фронт»). Причину такого стану справ представники партій вбачають, зокрема, в корумпованості судової та владної вертикалей (Громадянська позиція) та у толерантності українського суспільства до корупції та підкупу («Народний фронт»).