Протягом листопада–першої половини грудня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували в Києві 52 публічних заходи за участі потенційних кандидатів у Президенти, що мали ознаки дочасної агітації. Зустрічі відбуваються у формі партійних зібрань, зокрема праймеріз, форумів, прес-конференцій, вшанування пам’ятних дат, презентацій, лекцій, мітингів тощо. Офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня 2018 року.

В рамках кампанії спостереження за дочасною передвиборчою агітацією спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували підвищену активність потенційних кандидатів у президенти в Києві.  

«Ми брали до уваги діяльність лише тих осіб, про наміри балотуватися яких було оголошено публічно. Такий фальстарт передвиборчої кампанії не вписується в рамки законодавчого регулювання – ЦВК не має юридичних інструментів, щоб заборонити дочасну агітацію. Водночас зафіксована нами активність безумовно стає фактором зміни політичних настроїв суспільства, впливаючи на думку виборця щодо того чи іншого політика. Ми нагадуємо усім учасникам політичної боротьби про важливість дотримання виборчих стандартів, зокрема принципу рівних можливостей», – зазначає координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві .

ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО

23 листопада Юлія Тимошенко взяла участь в Національному Форумі «Нова соціальна доктрина: Нові можливості для кожного». Захід мав ознаки передчасної агітації, адже в його рамках  кандидат представила свою соціальну програму та варіант «нової конституції». Також учасників пригостили їжею та напоями.

18 12 2018 Kyiv tymoshenko forum

11 грудня Тимошенко на Всеукраїнському молодіжному форумі, який був організований з її ініціативи, представила свою молодіжну політику, стратегію повернення миру і звільнення окупованих територій, плани фінансування освітньої галузі тощо.

18 12 2018 Kyiv tymoshenko molodizhnyi forum

ОЛЕКСАНДР ШЕВЧЕНКО

18 листопада народний депутат Олександр Шевченко взяв участь і здобув перемогу у Президентських праймеріз «Українського об'єднання патріотів — УКРОП».   До голосування були залучені члени партії зі столиці, Київської області та АР Крим. Окрім партійців відвідати праймеріз мали змогу всі охочі. На заході також виступив відомий український письменник Василь Шкляр.

5 грудня у Києві відбувся XVI з’їзд партії УКРОП. За результатами праймеріз у 24 регіонах з’їзд затвердив Олександра Шевченка кандидатом від партії на виборах президента. Крім Шевченка, у змаганнях також брали участь заступниця голови Комісії партійного контролю УКРОПу Оксана Тунік-Фриз та заступниця голови Київської міської організації УКРОПу Ірина Головатенко.

18 12 2018 Kyiv shevchenko zizd ukrop

АНАТОЛІЙ ГРИЦЕНКО

2 листопада лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко взяв участь у підписанні Меморандуму з представниками Української Ради Бізнесу. У своєму виступі Гриценко розповів про своє бачення податкової й митної політики, а також про нові підходи до фінансування партій та НГО.

18 12 2018 Kyiv grytsenko rada biznesu

21 листопада Гриценко взяв участь у акції вшанування пам’яті загиблих учасників Революції гідності. Потенційного кандидата на пост Президента супроводжували Віктор Чумак, Микола Катеринчук, Микола Томенко, а також члени київської міської та обласної організацій «Громадянської позиції».

18 12 2018 Kyiv grytsenko vshanuvannia zahyblyh na maidani

10 грудня у прес-центрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція «Вибори 2019: об'єднання як єдиний шлях для України». Разом з Анатолієм Гриценком у ній взяв участь лідер громадського об'єднання «Хвиля» Віктор Чумак, який оголосив про підтримку кандидатури останнього на президентських виборах. На аналогічному заході в агентстві «Інтерфакс-Україна» 17 грудня про підтримку Гриценка оголосили лідер партії «Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко та голова Європейської партії України Микола Катеринчук.

ОЛЕГ ЛЯШКО

26 листопада лідер Радикальної партії Олег Ляшко відвідав Центральний залізничний вокзал столиці, де спілкувався з людьми та запитував їхню думку щодо запровадження в країні воєнного стану.

3 грудня Олег Ляшко взяв участь у звітній конференції про роботу своєї фракції у парламенті за чотири роки. У виступі політик, зокрема, говорив про бачення міжнародної стратегії України, плани боротьби з ймовірною російською агентурою всередині країни, релігійну політику тощо. У заході також взяли участь дружина і дочка Ляшка, які привітали його з днем народження. Крім того, Ляшко проанонсував з’їзд Радикальної партії 22 січня, під час якого відбудеться офіційне висунення кандидата на посаду Президента від політичної сили. Звітну конференцію відвідали щонайменше кілька сотень людей.

18 12 2018 Kyiv liashko zvitna konferencia

14 грудня, в День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Олег Ляшко зустрівся з чорнобильцями. Захід відбувся поруч з меморіалом та Церквою святителя Феодосія Чернігівського.

18 12 2018 Kyiv liashko chornobyci

ПЕТРО ПОРОШЕНКО

23 листопада чинний Президент України Петро Порошенко  зустрівся зі студентами Київського національного торговельно-економічного університету. Президент говорив про важливість Угоди про асоціацію та Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, а також про своє рішення ініціювати закріплення європейської та євроатлантичної інтеграції в Конституції України. Студенти запитували Порошенка про студентське життя, потреби вищої освіти, стратегії розвитку держави тощо.

18 12 2018 Kyiv poroshenko studentu

СЕРГІЙ ТАРУТА

9 листопада лідер партії «Основа» народний депутат Сергій Тарута зустрівся з журналістами регіональних ЗМІ в рамках засідання медіа-клубу «На власний погляд».  Сергій Тарута підтримав «Декларацію на захист свободи слова», запропоновану Національною спілкою журналістів України.

18 12 2018 Kyiv taruta zhurnalistu

16 листопада Сергій Тарута взяв участь в конференції з керівниками обласних організацій партії «Основа».  Ключовими темами зустрічі були підбиття підсумків формування регіональної структури партії, координація зусиль партійних лідерів і команд «Основи» в регіонах на майбутніх президентських і парламентських виборах.

На початку грудня Тарута також прочитав лекцію студентам та аспірантам філософського факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка про економічний розвиток регіонів.

13 грудня Тарута взяв участь в засіданні круглого столу на тему «Реформування енергетичного сектору Києва», який організувала міська організація політичної партії «Основа». Захід відбувся в приміщенні інформагентства «ЛігаБізнесінформ».

ЮРІЙ ДЕРЕВ'ЯНКО

1 листопада народний депутат України, члени Ради партії «Рух нових сил» Юрій Дерев’янко взяв участь в акції на підтримку судді Лариси Цокол, яка свого часу відмовилась арештовувати Михайла Саакашвілі. Захід відбувся біля приміщення Вищої ради правосуддя. Деякі учасники акції тримали в руках прапори «Руху нових сил».

7 листопада Дерев'янко підтримав власників авто на іноземній реєстрації, які організували акцію під Верховною Радою України. «Коли я стану Президентом, розмитнення авто буде 10% від вартості придбаного автомобіля, без жодних інших податків» – зазначив він у дописі про подію на своїй сторінці у «Фейсбук».

21 листопада Дерев'янко взяв участь ще в одній аналогічній акції біля парламенту.

18 12 2018 Kyiv derevianko akcia 21lystopada

АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК

6 листопада голова політичної ради партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк взяв участь у Всеукраїнській екологічній акції «Посади дерево миру», яка була організована з ініціативи Української Греко-Католицької Церви і Міністерства екології та природних ресурсів. Акція відбулась у сквері Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ. Серед присутніх були Верховний архієпископ УГКЦ  Святослав Шевчук, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, міністр освіти і науки Лілія Гриневич, міністр юстиції України Павло Петренко, міністр інфраструктури Володимир Омелян та міністр молоді та спорту Ігор Жданов.

18 12 2018 Kyiv yatseniuk derevo myru

ІННА БОГОСЛОВСЬКА

15 листопада Інна Богословськау столичному ресторані «Руккола» провела зустріч з киянами під умовною назвою «Чай з Інною Богословською».

29 листопада в Будинку актора відбувся майстер-клас Богословської «Як поєднувати щасливе особисте життя та кар’єру».

9 грудня Інна Богословська виступила перед учасниками Першої української академії політики. У промові йшлося про big data, таргетування, біхевіоризм та планову економіку.

18 12 2018 Kyiv bogoslovska akademia polityky

МІШЕЛЬ ТЕРЕЩЕНКО

7 листопада міський голова Глухова Мішель Терещенко представив свою книгу «Перший олігарх» у загальному читальному залі № 1 Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

11 грудня Терещенко на запрошення видання KyivPost модерував панель «Як зрушити регіональний розвиток України» на конференції TIGER Conference у столичному готелі «Інтерконтиненталь».

18 12 2018 Kyiv tereshchenko konferencia

ІЛЛЯ КИВА

3 листопада голова Соціалістичної партії України Ілля Кива взяв участь у з’їзді політичної сили, який висунув його кандидатом у Президенти. Також на з'їзді затвердили нову символіку партії. У заході також взяли участь представники Українського товариства сліпих  та  Українського товариства глухих. Присутність  на з’їзді члена УТОГ згодом стала однією з причин конфлікту між Товариством та Соціалістичною партією, про що писала ОПОРА.

1 грудня Кива взяв участь у форумі «Без обмежень», який був організований партією та присвячений проблемам людей з вадами слуху та зору.

18 12 2018 Kyiv kiva ziizd socpartii

СЕРГІЙ КАПЛІН

15 листопада народний депутат України Сергій Каплін взяв участь в міжнародній конференції «Виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам в Україні: як реалізувати конституційне право на пенсію», який організували USAIDта Комітет ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

18 12 2018 Kyiv kaplin konferencia pensia

20 листопада політик виступив на З’їзді матерів України, який організувала Національна платформа «Жінки за мир».

МИКОЛА КОХАНІВСЬКИЙ

1 листопада голова Добровольчого руху ОУН Микола Коханівський виступив на прес-конференції на Майдані Незалежності, в ході якої проанонсував всеукраїнську акцію «Час починати». У Києві анонсований захід відбувся 24 листопада і був присвячений п’ятій річниці Революції гідності та Дню пам’яті жертв Голодомору.

18 12 2018 Kyiv kohanivskyi chas pochynatu

16 листопада Коханівський відвідав збори громади переселенців та добровольців, яка мешкає у гуртожитку по вул. Обухівській, 60. Учасники зустрічі обговорили поточні побутові питання.

1 грудня Коханівський виступив на Майдані Незалежності на акції, яку організатори назвали Днем грейдера. Захід був присвячений революційним подіям п’ятирічної давнини. Після виступу на Майдані Незалежності учасники акції пішли до Адміністрації Президента на вулицю Банкову, де також відбувся короткий мітинг.

ЮРІЙ БОЙКО

9 листопада народний депутат України Юрій Бойко та лідер партії «За життя» Вадим Рабінович в кулуарах Верховної Ради підписали угоду про створення політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» й оголосили про намір спільно брати участь в президентських та парламентських виборах.

18 12 2018 Kyiv boiko rabinovich

12 грудня відбулися збори частини партійного активу «Опозиційного блоку», яка підтримує Бойка. За результатами зборів учасники прийняли резолюція, в якій, зокрема, затвердили рішення про створення «Опозиційної платформи — За життя», а також підтримали висунення Юрія Бойка кандидатом у президенти від цієї сили. Крім того, автори резолюції звинуватили Олександра Вілкула, Вадима Новинського, Бориса Колеснікова та Президента Петра Порошенка в спробі рейдерського захоплення партії «Опозиційний блок».

ОЛЕКСАНДР ВІЛКУЛ

15 грудня відбувся з’їзд іншої частини партійного активу «Опозиційного блоку», яка підтримує Олександра Вілкула. За його результатами Вілкула висунули у Gрезиденти, а Бориса Колеснікова затвердили головою політради партії.

18 12 2018 Kyiv vilkul ziizd

ЄВГЕНІЙ МУРАЄВ

6 листопада народний депутат України, голова політичної партії «Наші» Євгеній Мураєввідвідав збори Київської організації ветеранів України. Під час заходу політик привітав присутніх з Днем визволення Києва.

18 12 2018 Kyiv muraev veterany

14 грудня Мураєв виступив перед слухачами  Київської Академії Політичних Перспектив. Політик поділився власним баченням принципів державного будівництва, а також розмірковував про сутність патріотизму.

АНДРІЙ БІЛЕЦЬКИЙ

7 листопада народний депутат України, лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький взяв участь в акції під Кабінетом Міністрів України, учасники якої вимагали створення Міністерства у справах ветеранів.

18 12 2018 Kyiv biletskyi kabmin

15 грудня у Подільському районі столиці Білецький взяв участь у відкритті соціального спортзалу, який був створений з його ініціативи.

18 12 2018 Kyiv biletskyi kabmin sportzal

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

21 листопада лідер партії «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість» Валентин Наливайченко в центральному офісі політичної сили зустрівся з представниками всеукраїнської громадської організації «Діти війни», з якою раніше партія уклала угоду про спільну роботу і взаємну підтримку.

Того ж дня Наливайченко взяв участі в круглому столі на тему «Безпека держави: що не так з державними структурами?», що відбувся в рамках «Президентського клубу». «Президентський клуб» – це спільний проект Центру Досліджень політичних цінностей та Національної спілки журналістів України, метою якого є аналіз передвиборчих програм та висвітлення позицій кандидатів щодо ключових питань розвитку країни.

18 12 2018 Kyiv nalyvaichenko presudenrskui klub 1

РУСЛАН КОШУЛИНСЬКИЙ

14 листопад голова Секретаріату ВО «Свобода» Руслан Кошулинський взяв участь в круглому столі в рамках «Президентського клубу» на тему «Чи можливі президентські вибори без фальсифікацій та адмінресурсу?»

22 листопада Кошулинський виступив перед учасниками Академії політичної альтернативи, яку організовує «Студентська свобода».

18 12 2018 Kyiv koshulynskyi akademia

28 листопада Кошулинський виступив на концерті з нагоди п’ятиріччя заснування «Правого Сектора». 6 грудня відбулася зустріч політика з мешканцями Святошинського району, а 14 грудня – з мешканцями Деснянського району.

15 грудня Кошулинський взяв участь у спільному заході ВО «Свобода», Організації Українських Націоналістів(ОУН), Конгресу Українських Націоналістів(КУН), ВО «Тризуб» ім. Степана Бандери та Правого Сектору, які підписали заяву про створення єдиного Проводу Українських Націоналістів. Подія відбулась у приміщенні Національної спілки письменників України.

ІГОР ШЕВЧЕНКО

5 грудня Ігор Шевченко, який у 2014-15 роках був Міністром екології та природних ресурсів України, взяв участь в засіданні «Президентського клубу», на якому, зокрема, обговорювались проблеми свободи преси, а також впливу запровадження воєнного стану на економіку.

8 грудня Шевченко організував у приміщенні Асоціації правників України «відкриту зустріч». Взяти в ній участь мали змогу всі охочі – для цього слід було попередньо зареєструватись.

18 12 2018 Kyiv igor shevchenko vidkruta zustrich

ЮРІЙ КАСЬЯНОВ

12 грудня волонтер, керівник проекту розробки безпілотних систем A.Drones Юрій Касьянов взяв участь в засіданні «Президентського клубу». Учасники говорили, зокрема, про те, чи є можливість у альтернативних кандидатів потрапити до великої політики.

18 12 2018 Kyiv kasianov prezudetskyi klub

РОМАН БЕЗСМЕРТНИЙ

12 грудня в минулому посол України в Білорусі і віце-прем’єр міністр Роман Безсмертний, який оголосив про свій намір балотуватись в президенти весною, взяв участь у заході Kyiv Global Summit «Women. Peace. Security». У своєму виступі Безсмертний поділився власним баченням стратегії завершення війни на Донбасі й, зокрема, наголосив на провідній ролі жінок у цьому процесі.

18 12 2018 Kyiv besmertnyi kyiv global forum

АНДРІЙ САДОВИЙ

15 грудня міський голова Львова Андрій Садовий виступив на форумі #FUTUREMAKERS, який відбувся в НСК «Олімпійський». Серед своїх пріоритетів як можливого майбутнього Президента Садовий назвав повернення емігрантів в Україну, зростання іноземних інвестицій та встановлення верховенства права. Розпочався захід зі спільної пробіжки.

18 12 2018 Kyiv sadovyi probizhka olimpiskyi

ОПОРА нагадує, що відповідно до статті 57 та 58 ЗУ «Про вибори Президента», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України, може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

15 листопада 2018 року ЦВК оприлюднила заяву «Дочасна агітація – поза законом». У ній Комісія, зокрема, закликає суб’єктів виборчого процесу «утриматися від дочасної агітації та неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів і створити умови для проведення дійсно змагального процесу».

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)