У справі головного підозрюваного в організації підкупу виборців на місцевих виборах у Чернівцях 2015 року Ростислава Білика третій самовідвід судді за місяць. У справі проходили близько сотні підозрюваних. Троє – засуджені (посередники у передачі коштів виборцям), 12 – визнали свою провину за те, що взяли гроші та покаялися в суді. Справи 4 підсудних досі на розгляді. Всі судді, які оголосили самовідвід, були головуючими у провадженнях щодо засуджених за продаж голосів студентів.

21 листопада суддя Олександра Літвінова зачитала клопотання про самовідвід. Вона була головуючою у кримінальному провадженні, виокремленому з головного провадження щодо «справи Білика». Згідно з судовою практикою, покази свідка можуть поставити під сумнів неупередженість судді.

14 листопада про самовідвід заявив суддя Володимир Смотрицький. Він є головуючим у трьох кримінальних провадженнях щодо студентів, які віддали голоси за кандидата від Рідного міста з метою отримання грошової винагороди.

9 листопада суддя Слободян Галина зачитала клопотання про самовідвід. Відповідне рішення суддя аргументувала тим, що раніше під її головуванням були задоволені клопотання Генеральної прокуратури України про закриття провадження та звільнення від кримінальної відповідальності (у зв'язку з каяттям та співпрацею) студентів, які продали свій голос на місцевих виборах за кандидата Білика з метою отримання грошей. Аналогічне клопотання про відвід судді Слободян у зв’язку з вищезазначеною причиною також надав суду і сам обвинувачений.

За словами прокурора, в суду є ще два судді, які поки не головували у цій справі. Серед них автоматизована система і вибиратиме наступного. Щоправда, один з них також залучений у судовому провадженні щодо студентів.

«Справа Білика» тягнеться з 2015 року. Три роки тому тоді ще кандидату в депутати Чернівецької міської ради було вручено підозру щодо організації підкупу студентів за статтею 160 Кримінального кодексу України («Підкуп виборців»). У лютому 2018 року «справа Білика» таки почала розглядатися в Шевченківському районному суді міста Чернівці. Станом на 11 жовтня 2018 року троє свідків дали прямі свідчення, що їм пропонували грошову винагороду в обмін на голосування за Білика Ростислава, а ще раніше були засуджені троє організаторів підкупу. Близько року справу розглядав суддя Семенко О. В. У ході справи були розглянуті частина доказів та допитані кілька свідків. 17 жовтня припинились повноваження судді Семенко О.В., до того як було оголошено рішення по справі. Від того моменту йде пошук судді, який би головував у даному кримінальному провадженні.

ОПОРА й надалі відстежуватиме перебіг судових засідань у цій справі. Нагадаємо також, що ОПОРА спільно з МВС та Національною поліцією розробила зміни до Кримінального та Адміністративного кодексів щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Відповідальність пропонується посилити зокрема щодо підкупу виборців.

 

Веб-сайт  |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)