Сьогодні в Шевченківському районному суді Чернівців мали почати розгляд справи Ростислава Білика про підкуп виборців з самого початку. Але засідання не відбулось. Адвокат не з’явився, а підсудний спізнився. Це перше засідання із суддею Галиною Слободян, на яку днями була перерозподілена ця справа.

Підготовче судове засідання для розгляду справи з самого початку з новою суддею було призначено на 1 листопада о 9:30. Але воно так і не відбулось.

«Судовий процес по справі підкупу виборців в м. Чернівці депутатом від партії «Рідне місто» Ростиславом Біликом розпочато по-новому і тепер суддею в справі є Слободян Г. М. Але сьогодні засідання не відбулось, оскільки адвокат Білика не з’явився, а сам обвинувачений переплутав час засідання і прийшов не на 9:30, а на 10», - зазначив на своїй сторінці в соціальній мережі присутній на цьому судовому засіданні координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Чернівцях.

17 жовтня закінчились повноваження попереднього судді Олега Семенка. Кримінальну справу розпочнуть слухати з самого початку. Адже Семенко слухав справу одноосібно й запасного суддю не обирали.

1 11 2018 Chernivtsi suddia Galyna Slobodian29 жовтня за допомогою автоматизованої системи документообігу суду справа про підкуп виборців отримала нову суддю. Нею стала суддя Шевченківського районного суду Чернівців Галина Слободян. Варто зазначити, що ця суддя пройшла перевірку на відповідність займаній посаді. 4 лютого 2016 року депутати Чернівецької міської ради на сесії ухвалили рішення звернутись до Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо перевірки доцільності займаній посаді судді Шевченківського районного суду міста Чернівці Галини Слободян, бо вона раніше скасувала звернення народних обранців з вимогою відставки Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Зауважимо, що судовий розгляд у кримінальному провадженні повинен бути проведений в одному складі суддів відповідно до ч. 1 ст. 319 КПК України. У разі, якщо суддя позбавлений можливості брати участь у судовому засіданні, він має бути замінений іншим суддею, який визначається у порядку, встановленому ч. 3 ст. 35 цього Кодексу. Після заміни судді судовий розгляд розпочинається спочатку, окрім випадків, коли був обраний запасний суддя, що передбачено ч. 2 статті 35 та ст. 320 цього Кодексу.

Нагадаємо, що вже третій рік триває розгляд цієї кримінальної справи. Під час місцевих виборів у Чернівцях у жовтні 2015 року спостерігачі ОПОРИ зафіксували масовий підкуп студентів, які голосували за кандидата від партії «Рідне місто» Ростислава Білика. Детальніше про перебіг цих подій читайте у нашому матеріалі.