16 січня спостерігачі ОПОРИ виявили у Сумах та Ромнах зовнішню рекламу зареєстрованих кандидатів у Президенти України Андрія Садового та Анатолія Гриценка без вихідних даних. Спостерігачі звернулись до поліції з заявою щодо можливого порушення.

Два сітілайти із зображенням кандидата на пост Президента України Анатолія Гриценка (політична партія «Громадянська позиція») зафіксовані в обласному центрі на вул. Воскресенська без зазначення відомостей про наклад, друкарню, відповідального за друк та замовника, а це може мати ознаки порушення. Дані, які розміщені, на склі конструкції, зокрема, дозвіл на розміщення, назва рекламної компанії та її контакти не включені до переліку обов'язкових відомостей, передбачених виборчим  законодавством.

Ще один сітілайт спостерігачі зафіксували у  Покровському сквері неподалік вул. Кузнечна. Реклама не містить вихідних даних, що також після реєстрації  особи кандидатом на пост Президента може вважатися порушенням.

17 01 Gritsenko Sumy skver

Біля житлового будинку за адресою м. Суми, пр. Лушпи, 7 спостерігачі зафіксували мобільний інформаційний стенд з ознаками політичної реклами кандидата в Президенти Андрія Садового (Об'єднання «Самопоміч»), борд по вул. Харківська - перехрестя Табали. Зафіксовано в Ромнах по вул. Соборна рекламний матеріал на користь цього ж кандидата без відомостей про наклад, друкарню, відповідального за друк та замовника.

17 01 2019 Sadovij Sumy

Спостерігачі ОПОРИ склали заяву про порушення правил передвиборної агітації та передали її до Головного управління Національної поліції Сумської області.

Як повідомляла ОПОРА, ЦВК зареєструвала Анатолія Гриценка кандидатом у Президенти України 15 січня 2019 року, Андрія Садового – 8 січня 2019 року. 

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. А відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Нагадаємо, Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній,координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області

тел.:+380663055190

e-mail: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)