Спостерігачі ОПОРИ зафіксували прояви благодійності на Полтавщині напередодні новорічних свят від представників чотирьох політичних партій – «БПП «Солідарність», «Об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія та УКРОП.

Одними з найактивніших наприкінці грудня були представники партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», з боку яких спостерігачі ОПОРИ зафіксували вісім проявів благодійної діяльності. Про всю діяльність представники «БПП«Солідарність» звітували на сторінках власного сайту.

Зокрема 29 грудня представники партії в Гадяцькому районі привітали дітей та членів родин загиблих учасників АТО подарунками.

5 01 pozdorovlennya bpp rodyn uchasnykiv ato

Також, 29 грудня, представники партії провели толоки по розчищенню снігу в трьох райцентрах – Лубнах, Шишаках та Чутовому.

5 01 toloka bpp

27 грудня члени Чутівського осередку «БПП «Солідарність» провели благодійну акцію по збору та передачі дитячих речей та іграшок для мати-одиначки.

5 01 peredacha rechej ta igrashok bpp

Фото – poltava.solydarnist.org

27 грудня в Полтаві, Кобеляках та Гадячі – зібрали та передали гуманітарну допомогу для військових на Схід. Зокрема, крупи, засоби гігієни та лікарські препарати.

5 01 dopomoga vijskovym bpp

21 грудня в Гадячі партійці «БПП «Солідарність» провели світло у під’їзді будинку.

5 01 bpp provely svitlo

В Лубнах, Гадячі, Карлівці та Шишаках привітали дітей з Днем Святого Миколая. Слід зазначити, що в Гадячі поздоровлення відбувались у навчальному закладі для дошкільнят, а пакунки містили символіку партії.

5 01 bpp podarunky dityam v sadku z symvolikoju

Фото – poltava.solydarnist.org

Також у Котельві представники «БПП «Солідарність» організували святковий концерт до Дня Святого Миколая для дітей-сиріт, та для дітей з багатодітних та малозабезпечених родин.

5 01 bpp svatkovyj koncert v kotelvi

Крім цього, партійці лубенської організації партії спільно з громадської організацією «Академія Української Молоді», а також з навчальними закладами, громадськими організаціями та спільнотами Львова, провели акцію «Миколай про тебе не забуде». В рамках акції дітям з багатодітних, малозабезпечених родин та дітям-сиротам передали солодкі подарунки та іграшки.

5 01 bpp lubny podarunky do mykolaja

Долучились до новорічних поздоровлень й представники «Об’єднання «Самопоміч». Так, 30 грудня партійці в Кременчуці подарували іграшки, солодкі подарунки та ялинку малозабезпеченій родині. Про це вони повідомили на власному сайті.

5 01 samopomich podarunky kremenchuk

Також, 25 грудня на сайті партії був розміщений матеріал, про те, що партійці долучилась до благодійної акції у Полтаві «Подаруй дитині казку». В рамках акції дітям з малозабезпечених родин вручались новорічні подарунки та організували святковий концерт.

5 01 samopomich doluchilys do blagodijnoji akciji

Крім цього, в полтавській громадській приймальні партії організували майстер-клас з виготовлення новорічних прикрас для дітей. А в Лубнах та Кременчуці представники «Об’єднання «Самопоміч» привітали дітей з малозабезпечених сімей з Днем Святого Миколая подарунками. Про це також розміщені повідомлення на сайті партії.

5 01 samopomich provela majsterklas dlya ditej

5 01 samopomich kremenchuk podarunky

ОПОРА зафіксувала благодійну діяльність й від Радикальної партії Олега Ляшка. 3 січня за сприянням гребінківського міського голови Віталія Колісніченка та лідера місцевого осередку Радикальної партії Романа Ніколаєнка 20 дітей Гребінківської ОТГ відвідали новорічне шоу в Палаці Україна. Про це повідомив останній на своїй сторінці у Facebook.

5 01 lyashko poizdka ditej do kyeva

Окрім цього, представники партії в Гребінці та Решетилівці привітали дітей з новорічними святами подарунками. Повідомлення про це розміщенні на офіційній сторінці Радикальної партії у соцмережі.

5 01 lyashko podarunky grebinka

5 01 lyashko podarunky dityam v reshetylivci

Також, як повідомив нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук, команда Ляшка подарувала Центру соціального обслуговування в Оржиці п’ять ортопедичних ходунців.

5 01 lyashko orzhytsya podarunok centru socobslugovuvannya

Представники УКРОПу також долучились до привітань до Дня Святого Миколая. Як повідомляється на сторінці партії у Facebook, партійці в Гадяцькому районі роздали учням навчально-виховних закладів подарунки.

5 01 ukrop podarunky do mykolaja

Також продовжила новорічні поздоровлення і ВО «Батьківщина». Кременчуцькі представники партії привітали першокласників зі святами солодкими подарунками.Про це інформує офіційний сайт партії.

5 01 batkivschina podarunky v kremenchuci

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла про подібні подарунки від ВО «Батьківщина». Окрім цієї політичної сили були зафіксовані прояви благодійності від «Об’єднання «Самопоміч», «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», «Опозиційного блоку» та партії УКРОП. Також благодійну діяльність, яка може містити елементи «політичної корупції», проявляла громадська організація «Наша справа Полтавщина».

«Зважаючи, що такі випадки не поодинокі й зафіксовані спостерігачами у багатьох областях України, постає питання про джерела фінансування подібних акцій, які здійснюються не з рахунків виборчого фонду», –зауважив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

За його словами, благодійна діяльність вважається непрямим підкупом виборців, якщо супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені. Про це говорить частина 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України».Проте непрямим підкупом є агітація за допомогою матеріального заохочення за вже зареєстрованого в ЦВК кандидата. Зважаючи на те, що офіційний старт президентської передвиборчої кампанії відбувся 31 грудня 2018 року, тому цей факт може мати ознаки дочасної агітації.

«Дана технологія «виборчої благодійності» допомагає отримати додаткові електоральні переваги та сформувати позитивну думку про суб’єкт виборчого процесу через матеріальне стимулювання виборців. Такі дії як подарунки для дітей, насправді направлені на здобуття прихильності їхніх батьків-виборців», – говорить координатор ОПОРИ в Полтавській області.

Слід зазначити, що Міністерство освіти і науки України в роз’яснювальному листі №1/9-407 засуджує розміщення будь-якої партійної агітації у закладах освіти, проведення політичних акцій та залучення до них учасників освітнього процесу. «Відповідно до статті 31 Закону України «Про освіту» політичні партії (об’єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти. Керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою», – йдеться в листі МОН.

Згідно з частиною 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.

Станом на 6 січня ЦВК зареєстровала одного кандидата на пост Президента – самовисуванця Ігоря Шевченка.

За коментарями звертайтеся: