За даними паралельного підрахунку голосів виборців, проведеного Громадянською мережею ОПОРА на виборчих дільницях округу на підставі первинних протоколів ДВК про підрахунок голосів виборців, кандидат від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» СЕРГІЙ БЕРЕЗЕНКО отримав 33,59% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Друге місце зайняв кандидат-висуванець від партії «Українське об’єднання патріотів-УКРОП» ГЕННАДІЙ КОРБАН із 13,81%  голосів виборців. Третє місце за результатами паралельного підрахунку голосів зайняв кандидат-самовисуванець ВОЛОДИМИР ЗУБ, якого підтримувало Об’єднання «Самопоміч»   (7,73%). ІГОР АНДРІЙЧЕНКО (Демократичний альянс) здобув підтримку 7,48% голосів виборців. Натомість самовисуванець МИКОЛА ЗВЄРЄВ отримав 7,15% голосів виборців.  За кандидата АНДРІЯ МІЩЕНКА, висунутого ВО «Свобода»,  проголосувало 6,53% виборців.

Результати інших голосів виборців розподілилися наступним чином:

  • кандидат-самовисуванець, член партії «Опозиційний блок» ОЛЕКСІЙ ДЕМ’ЯНЕНКО 5,1%;
  • кандидат від партії "Громадянська позиція" Олександр МЕЛЬНИК - 3,14%;
  • Усі інші кандидати разом - 11,83% голосів виборців.

Недійсними виявилися 3,66% виборчих бюлетенів.

 

0-205

 

ПОПЕРЕДНЯ ЗАЯВА ГРОМАДЯНСЬКОЇ МЕРЕЖІ ОПОРА ЩОДО ДНЯ ГОЛОСУВАННЯ ТА ПІДРАХУНОК ГОЛОСІВ НА ПРОМІЖНИХ ВИБОРАХ НАРОДНОГО ДЕПУТАТА УКРАЇНИ У ВИБОРЧОМУ ОКРУЗІ № 205

Передвиборча кампанія та день голосування на проміжних виборах народних депутатів України у одномандатному окрузі №205 (м. Чернігів)  супроводжувалися низкою порушень стандартів проведення виборів та проявами недобросовісної конкуренції з боку кандидатів. Надмірна роль грошей у агітаційних стратегіях кандидатів, непропорційний доступ учасників виборів до медійних ресурсів, готовність основних конкурентів вдаватися до незаконних дій ускладнили для виборців округу формування та здійснення вільного волевиявлення.

Ключовою проблемою у  дотриманні стандартів виборів в окрузі №205  виявилося відхилення держави від своїх зобов’язань припиняти будь-які порушення під час виборчого процесу.

До дня голосування 26 липня 2015 року спроможність держави не допустити  порушення законодавства була поставлена під сумнів не досить активною та нерідко суперечливою реакцією відповідальних органів на спроби кандидатів застосовувати незаконні методи боротьби за голоси. 

На жаль, діяльність правоохоронних органів була звужена  до забезпечення правопорядку та безпеки під час заходів агітаційної кампанії, проведення голосування та підрахунку голосів, але майже не включала дієві зусилля щодо попередження та профілактики порушень законодавства. У той же час, вільне волевиявлення громадян неможливе без неухильного виконання  вимог законодавства суб’єктами виборчого процесу та гарантування принципу невідворотності покарання за допущені порушення.

Відсутність системної протидії підкупу виборців, відповідальність за який було суттєво посилено у 2014 р., могла суттєво вплинути на дотримання умов вільного волевиявлення та відповідно результатів голосування виборців. Конкуренція технологій щодо прямих чи опосередкованих форм підкупу не лише впливала на формування  електорального вибору громадян, але й демотивувала частину виборців брати участь у голосуванні. Натомість випадки зловживання адміністративним ресурсом на виборах, маніпулювання громадською думкою щодо доступу окремих кандидатів до державних та місцевих програм розвитку підважували упевненість громадян у безсторонності  держави на  цих виборах.

За умов використання найбільш активними кандидатами недобросовісних технологій, у тому числі найбільш фінансово затратних, принцип  рівності можливостей не міг бути реалізований повною мірою.

Достатньо широкого розповсюдження в день голосування отримала практика присутності на виборчих дільницях чи поблизу них, так званих, силових груп підтримки кандидатів, які формально користувалися правами представників друкованих ЗМІ або офіційних спостерігачів. У  той же час, достатньо масовими виявилися випадки порушення фотографування процес заповнення бюлетеню виборцями (майже 11% дільниць), що опосередковано може свідчити про контроль за волевиявленням громадян, пов'язаний з технологіями підкупу.

Громадянська мережа ОПОРА закликає правоохоронні органи України із використанням механізмів парламентського контролю провести об’єктивне вивчення порушень законодавства на проміжних виборах народного депутата України  у виборчому окрузі №205, а кандидати зобов’язані забезпечити всебічне сприяння відповідним розслідуванням. 

Типові порушення зафіксовані в ході голосування та підрахунку голосів

Протягом дня голосування ОПОРА моніторила загальну ситуацію в одномандатному виборчому окрузі №205 та здійснення дільничними виборчими комісіями основних виборчих процедур. Кореспонденти ОПОРИ фіксували порушення та інциденти, що мали місце на 82 виборчих дільницях. 

Усі комісії, де були присутні активісти, провели свої ранкові засідання. Втім 13% дільничних виборчих комісій самовільно розпочали свої підготовчі засідання раніше 7 год. 15 хв. Тоді як, Закон України «Про вибори народних депутатів України» встановлює, що підготовчі засідання ДВК мають розпочатися не раніше, ніж за 45 хвилин до початку голосування. Таким чином окремі ДВК обмежили можливості представників ЗМІ та спостерігачів висвітлювати і контролювати перебіг ранкового засідання. Усі ДВК округу провели повноважні підготовчі засідання, забезпечуючи належний кворум. Однак 12 % ДВК не вели протокол підготовчого засідання, що є обов’язковою вимогою закону.

Не всі ДВК розпочали голосування вчасно. За даними ОПОРИ 13% ДВК відкрилися завчасно – раніше 8 години ранку, що суперечить  ч. 1 статті 85 Закону.

Протягом перших годин голосування (з 8 до 12 год.) найчастіше порушення виборчих процедур стосувалося присутності на дільницях осіб, які не мали права перебувати у приміщенні для голосування, зокрема народних депутатів. Такі ситуації мали місце майже на 40% виборчих дільниць. Випадки порушення таємниці голосування спостерігалися на більш, ніж 7% ДВК. Тоді як спроби винесення бюлетенів за межі дільниці фіксувалися більше ніж на 2% ДВК.

Присутність сторонніх осіб в приміщенні дільничних виборчих комісій залишалося найпоширенішим правопорушенням в проміжку між 12 та 16 годинами. Зокрема, на дільницях були присутні народні депутати від Блоку Петра Порошенка Анатолій Матвієнко, Андрій Павелко, Юрій Соловей, Максим Курчий, Олексій Гончаренко, Валерій Дубіль з ВО «Батьківщини», Андрій Лозовий з Радикальної партії та позафракційний Борис Філатов. Частина 3 статті 34 ЗУ "Про вибори народних депутатів України" передбачає виключний перелік осіб, які можуть бути присутніми на виборчій дільниці в день голосування без дозволу чи запрошення відповідної комісії. Народні депутати до цього переліку не входять. Тому, вони мають право перебувати лише на тій дільниці, де вони є виборцями, та лише протягом часу, необхідного для здійснення волевиявлення.

Також на багатьох дільницях округу були присутні журналісти видання «Точка зору», які мали сфальшовані документи (журналістські посвідчення). Частину з них було затримано правоохоронними органами для з’ясування обставин.  ОПОРА зафіксувала присутність людей на дільниці (спостерігачів, «журналістів» від видання «Точка зору», довірених осіб) в жовтих браслетах, з написом «УКРОП». Вказана символіка, яка є зареєстрованою на однойменний благодійний фонд, використовувалась під час передвиборчої агітації кандидатом в народні депутати від партії «УКРОП» Геннадієм Корбаном.

Фотографування бюлетеня виборцем зафіксовано активістами ОПОРИ на майже 11% виборчих дільниць. Неодноразові спроби фотографування виборчих бюлетенів можуть бути ознакою реалізації технології підкупу виборців, зокрема є елементом контролю за волевиявленням громадян. 

Порушення таємниці голосування виявлено на майже 10% виборчих дільниць. Разом з тим, лише  на 2 %  дільниць мали місце спроби винесення бюлетеня за межі приміщення для голосування. Відповідно до ст. 159  Кримінального кодексу України, умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Різні форми непрямого підкупу виборців, які зводилися до спонукання виборців проголосувати за одного з кандидатів спостерігалося на майже 10% виборчих дільниць. Біля дільниць невстановлені особи розміщували намети, де роздавали квитки на концерт відомих виконавців. Листівки про цей концерт напередодні виборів роздавались на вулицях Чернігова в наметах благодійного фонду «УКРОП». Відповідно до п. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

На етапі завершення голосування (з 16:00 до 20:00) найбільшим подразником і фактором, що продовжував спричиняти конфлікти між учасниками виборчого процесу  була присутність сторонніх осіб на засіданні виборчих комісій. ОПОРОЮ було виявлено такі випадки майже на третині (29%) виборчих дільниць округу.   

Майже на 10% дільниць мали місце випадки фотографування виборчих бюлетенів. В результаті втручання офіційних спостерігачів, представників ЗМІ та членів виборчих комісій на окремих дільницях працівники МВС затримали осіб, які вчиняли кримінальне правопорушення.

Протягом останніх чотирьох годин голосування кореспонденти ОПОРИ, які висвітлювали перебіг виборчого процесу на дільницях також зафіксували випадки порушення таємниці голосування на 6% виборчих дільниць.

На 6% виборчих дільниць виявлено випадки незаконного впливу на волевиявлення виборців, які мали ознаки непрямого підкупу виборців. Так само на 6% дільниць кореспонденти ОПОРИ були позбавлені можливості спостерігати за виборчими процедурами, в тому числі через неправомірне видалення з виборчих дільниць. Так представниця ОПОРИ на виборчій дільниці №741033 (вул. 1-го травня, 173) зафіксувала ряд порушень виборчого законодавства, через що комісія прийняла рішення позбавити її права перебування у приміщенні для голосування. Оголошена причина для видалення – журналістка офіційного видання ОПОРИ перешкоджає руху виборцям до кабінок для голосування. Насправді ж члени комісії вчинили ряд неправомірних дій, на що кореспондент ОПОРИ звертала увагу. Намагання видалити журналіста офіційного видання ОПОРИ з дільниці також було зафіксоване на ВД №741053.

Також після закінчення голосування і підрахунку голосів правоохоронці утримували активістів ОПОРИ у приміщенні виборчих дільниць та забороняли залишати ДВК. Така ситуація була зафіксована на дільницях 741028, 741026 (вул. Доценка, 9), 740987 (вул. Шевченка, 23), 741046 (вул. Волковича, 5), 740986 (вул. Гетьмана Полуботка, 14). По окремих фактах подано заяви до міського управління внутрішніх справ м.Чернігів щодо неправомірних дій працівників міліції.

Активність виборців у день голосування (за даними Громадянської мережі ОПОРА)

У рамках паралельного підрахунку голосів Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала дані щодо активності виборців в Україні станом на 12:00, 16:00 і 20:00 години.

Середня явка виборців на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205 виявилася прогнозовано низькою і склала 35,2% (станом на 20:00). Це на 21,75 % менше, ніж на позачергових виборах народних депутатів в цьому ж окрузі.

Таблиця: Динаміка активності виборців протягом дня голосування:

Явка станом на 12:00
16,15%
Явка станом на 16:00
26,07%
Явка станом на 20:00
35,20%

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА— це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.