Напередодні  чергових місцевих виборів в Україні проміжні вибори народного депутата України у одномандатному виборчому окрузі № 205 (м. Чернігів) мають важливе значення щодо спроможності держави забезпечити виконання міжнародних та національних стандартів виборчих кампаній, попередити та забезпечити належну правову реакцію на порушення законодавства. Після позачергових виборів народних депутатів України 2014 р., протягом яких було зафіксовано прогрес у забезпеченнідемократичних стандартів виборів, проміжні вибори народного депутата у Чернігові продемонструють рівень готовності органів державної влади та провідних політичних сил гарантувати сталість позитивних тенденцій у виборчому процесі в Україні.

Проміжні вибори народного депутата України у одномандатному виборчому окрузі №205 характеризуються безпрецедентною кількістю кандидатів. Виборці округу матимуть можливість обирати серед 91 кандидата в народні депутати України, з яких 7 було висунуто політичними партіями, а інші кандидати скористалися правом самовисування.

При великий кількості кандидатів реальну участь у агітаційній кампанії брали близько 17, які з різним рівнем інтенсивності взаємодіяли із виборцями, проводили масові заходи та розгортали агітаційні мережі. Співвідношення кількості активних кандидатів та кандидатів, які де-факто не залучені до передвиборчої кампанії, засвідчує збереження актуальності проблеми так  званих «технічних кандидатів» у виборчому процесі.

Фактор «технічних кандидатів» не лише спотворює принцип балансу інтересів у дільничних виборчих комісіях, до складу яких включено формально їх представників, а й створює додаткові ризики для виборів. В умовах надмірної конфліктності виборчого процесу існують можливості для непублічного використання «технічних» кандидатів, із метою дестабілізації ситуації, провокування загострень під час підрахунку голосів та встановлення підсумків голосування в інтересах третьої сторони. При цьому, причетність найбільш активних кандидатів до зумисне дестабілізуючих кроків неактивних учасників виборів не буде формально доведена та не стане широко відомою суспільству. Звертає на себе той факт, що у складі ОВК № 205 присутня велика кількість осіб, які брали участь в організації виборів на відповідних посадах у конфліктних округах м. Києва, Черкаської області та інших окремих регіонів, зокрема на чергових виборах народних депутатів України у 2012 р., повторних виборів народних депутатів у  одномандатних виборчих округах №94, №132, №194, №197, №223 у 2013 р., а також деяких інших резонансних кампаніях.

Процес формування дільничних виборчих комісій у виборчому окрузі № 205 супроводжувався численними публічними конфліктами та протистоянням між суб’єктами виборчого процесу за участю правоохоронних органів та широкої громадськості. Конфлікти та протистояння, які періодично мають місце в роботі окружної виборчої комісії, ставлять під сумнів її здатність забезпечити належне та неупереджене адміністрування виборчого процесу в день голосування та особливо на етапі підрахунку голосів та встановлення результатів. Максимальна відкритість роботи ОВК та створення можливостей для незалежного громадського контролю за її діяльністю (виключно в рамках закону) в день голосування дасть можливість частково нейтралізувати ці загрози.

Двома найбільш активними кандидатами-мажоритарниками залишаються Сергій Березенко (партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність" ) та Геннадій Корбан (Політична партія "Українське об’єднання патріотів – УКРОП"). Основні опоненти регулярно вдаються до застосування недоброчесних методів ведення передвиборчої кампанії в тому числі непрямого підкупу виборців, що здійснюється у форматі передвиборчої благодійності та менш прихованих формах  впливу на виборців. Під вивіскою благодійної організації „УКРОП” у місті Чернігові розгорнуто кілька наметів, де здійснюється роздача продовольчих наборів та влаштовані пункти харчування для малозабезпечених. Виборчий штаб кандидата Сергія Березенка, використовує так звані „соціальні угоди”,  з метою здобуття мобілізації виборців.

Передвиборча кампанія у виборчому окрузі розвивалася в атмосфері загострення політичного протистояння між провідними парламентськими та позапарламентськими політичними партіями, та при недопустимому, з точки зору стандартів виборів, рівня конфліктності стосунків між кандидатами.

Парламентські політичні партії та чинні народні депутати активно втручаються в хід виборчого процесу і публічно підтримують кандидатів – суб’єктів виборчого процесу: з одного боку засуджуючи прояви зловживань та неправової поведінки кандидатами опонентами, з іншого боку – не визнаючи і уникаючи політичної відповідальності за недоброчесну поведінку своїх кандидатів.

Протягом виборчого процесу було зафіксовано низку силових та провокативних  інцидентів (зокрема, 16-17.07.2015 р. представниками кандидата Геннадія Корбана було заблоковано машину, в якій перебували невідомі. У результаті офіційних слідчих дій правоохоронних органів у автомобілі було виявлена зброя та значна сума грошей. Представники кандидата Геннадія Корбана заявляли про приналежність осіб, які знаходилися у даному автомобілі, до кандидата Сергія Березенка. З боку представників останнього ці звинувачення були спростовані. Також протягом виборчого процесу було зафіксовано низку анонімних повідомлень про замінування громадських місць та приміщень, що спрямовувалося на провокативне загострення агітаційної кампанії). У силових інцидентах взяли участь і окремі народні депутати України, зокрема мова йде про публічне побиття народними депутатами України Андрієм Лозовими та Ігорем Мосійчуком кандидата-самовисуванця Олексія Дурнєва.  

Події із проявами силового протистояння та провокацій дискредитують виборчий процес не лише в очах виборців, а й міжнародного співтовариства, які протягом попередніх виборів звертали особливу увагу на необхідність ретельного розслідування та належної реакції на випадки насилля та погроз під час виборів. Зокрема, у Остаточному звіті Місії спостереження ОБСЄ/БДІПЛ зазначалося, що конкурентна передвиборча кампанія на позачергових виборах народних депутатів України 2014 р. була затьмарена випадками насильства. У той же час, рекомендації Місії ОБСЄ/БДІПЛ включали необхідність забезпечення оперативного розслідування всіх випадків насильства та залякування учасників виборчого процесу у незалежний та неупереджений спосіб, а також притягнення винних до відповідальності, як передбачено законом. Також українській державі було рекомендовано посилити зусилля, спрямовані на забезпечення можливостей для доступу всіх кандидатів до електорату на рівній основі та без страху насильства або покарання[1].

Таким чином, загострення силового протистояння, особливо під час голосування та підрахунку голосів, може поставити під сумнів на внутрішньому та міжнародних рівнях здатність державних органів забезпечити стабільність та законність виборчого процесу та врахувати попередні недоліки у гарантуванні правопорядку під час виборів.

ОПОРА вітає рішення Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова направити до виборчого округу №205 слідчу-оперативну групу та додаткові підрозділи сил правопорядку для забезпечення законності виборчого процесу, про яке було повідомлення 19.07.2015 р. У той же час, висловлюємо занепокоєння низькою активністю правоохоронних органів щодо попередження порушень виборчого процесу, яка фіксувалася до цього рішення Міністра внутрішніх справ України.

Кандидати, які найбільш активно проводили передвиборчу кампанію, будували агітаційні стратегії на загальнонаціональному політичному контексті, актуальних аспектах протистояння між провідними політичними силами. Ця обставина загострила конфліктність передвиборчої кампанії у виборчому окрузі та унеможливила коректну взаємодію між кандидатами.

Натомість використання діяльності Ради регіонального розвитку при Президентові України в агітаційних цілях кандидата від партії «Блок Петра Порошенка» Сергія Березенка створює публічний ефект залучення вищої посадової особи країни до локального виборчого процесу, що не сприяє довірі виборців до діяльності органів державної влади, правоохоронних структур щодо забезпечення законності.

Також окремі посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування не дотримуються принципу нейтральності й користуючись своїм службовим становищем вдаються до прихованих форм агітації чи антиагітації в інтересах окремих кандидатів. 

В одномандатному виборчому окрузі найбільші активні кандидати достатньо масово використовують технології із ознаками підкупи виборців та зловживання адміністративним ресурсом. Зокрема, в окрузі під час виборчого процесу розгорнув масову діяльність благодійний фонд «Укроп», символіка якого повністю співпадає із символікою політичної партії «Укроп», висуванцем якого є кандидат Геннадій Корбан.  Діяльність відповідного фонду охопила велику кількість виборців, які отримували продуктові набори. На початку виборчого процесу кандидат спростовував пряму причетність до благодійного фонду, але пізніше припинив спростовувати відповідний факт. Засновником БО “Укроп” та політичної партії “УКРОП” є одна й та ж особа, що доводять офіційні реєстри юридичних осіб.

У той же час, представники кандидата від партії «Блок Петра Порошенка» Сергія Березенка укладають «соціальні угоди» між кандидатом та мешканцями Чернігова, які передбачають надання з боку останніх агітаційних послуг. Враховуючи заяви окремих кандидатів про наявність фактів видачі грошей за цими угодами та досвід використання схожих технологій на попередніх виборах, правоохоронні органи мають забезпечити належне розслідування повідомлень та заяв щодо цих проявів агітаційної кампанії. Кандидати також реалізують інфраструктурні проекти (ремонти доріг, під’їздів багатоквартирних будинків та інших об’єктів), що має ознаки підкупу виборців у відповідністю із чинною редакцією статті 160 Кримінального кодексу.

Закон України «Про вибори народних депутатів України» не передбачає скасування реєстрації кандидата до дня голосування, у тому числі навіть за умови доведення у суді факту підкупу виборців та інших порушень закону. Таким чином, органи внутрішніх справ мають провести об’єктивне розслідування вказаних проявів агітації вже у межах кримінальних проваджень, а кандидати сприяти правоохоронним органам у цьому. Об’єктивне розслідування має відбуватися на основі принципу невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав громадян. Також усі зацікавлені сторони мають враховувати, що застосування технологій з підкупу виборців в Україні виборців спричинило не лише зміни до Кримінального Кодексу України щодо виокремлення підкупу виборців в окремий склад злочину в 2014 р., а й отримало негативну оцінку з боку авторитетних міжнародних організацій.

Прогрес у реалізації демократичних виборчих стандартів, якого вдалося досягнути протягом останніх виборчих кампаній (зокрема президентських і парламентських виборів 2014) може бути зруйнований цілеспрямованими зусиллями суб’єктів виборчого процесу та в умовах бездіяльності і невтручання сторін покликаних гарантувати дотримання законності та демократичності виборчого процесу в Україні.