Зранку 19 липня у Чернігові були розповсюджені газети «Патріот Чернігова» без вихідних даних, які містили провокативну інформацію, направлену на дискредитацію діяльності кандидата у народні депутати по ОВО №205 Сергія Березенка та його штабу. 

Вміст газети складали статті, в яких містилися застереження виборцям, які наче б то працювали агітаторами в команді Сергія Березенка і передали для цього представникам кандидата свої особисті дані. Застереження стосувалися того, що паспортні дані будуть використані представниками Сергія Березенка для оформлення кредиторської заборгованості на агітаторів без їх дозволу, що в майбутньому може призвести до втрати власного житла. Відзначимо, що відповідно до п. 10 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», «забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку».

 

0 ahitatsia b pr-1

0 ahitatsia b pr-2

 

 

Відзначимо, що на кількох аркушах газети були розміщені списки людей, що наче б то скуповували голоси, і тих, хто "продав свій голос", із зазначенням П.І.Б., телефону, адреси проживання та дати народження. Це є порушенням законодавства про захист персональних даних. Представники ОПОРИ перевірили достовірність декілької наведених контактних даних осіб зі списку - інформація виявилася правдивою.

Газета не містила жодної вихідної інформації про видавництво, тираж і т.п., що також є порушенням чинного законодавства України. Відзначимо, що газета «Патріот Чернігова» не містила вихідних даних. Як відомо, п. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що «друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск». Слід зазначити, що дане видання було розповсюджене одразу після інциденту з заблокованим автомобілем Тойота Кемрі та перевірками громадських приймалень кандидата Березенка на предмет наявності доказів підкупу виборців (18 липня), під час яких у машині та офісах приймалень були знайдені списки агітаторів та виборців з контактними даними. 

0 ahitatsia b pr-3

0 ahitatsia b pr-4

0 ahitatsia b pr-5

0 ahitatsia b pr-6

На жаль, наразі не вдалося з’ясувати те, хто саме розповсюджував газету «Патріот Чернігова». 

Громадянська мережа ОПОРА продовжує стежити за розвитком подій у рамках громадського моніторингу виборів народного депутата України в 205 виборчому окрузі і буде повідомляти про подальший розвиток подій.

Моніторинг парламенту | Website | Facebook | Twitter (#205округ; #Чернігів; #вибори; #опора)