Протягом 6-8 липня прокуратура Чернігівської області вилучала подання на призначення членів ДВК за одоноосібною згодою Голови окружної виборчої комісії (ОВК) №205 Михайла Пунька, що викликало звинувачення у втручання у виборчий процес деякими кандидатами у народні депутати у зв’язку із загрозою не реєстрації членів дільничних виборчих комісій (ДВК) від цих кандидатів та політичних партій. Вчора ці події супроводжувалися мітингом представників «Правого сектору» під стінами прокуратури Чернігівської області з вимогою повернути вилучені у ОВК подання на членів ДВК. За свідченням представника ОПОРИ, ввечері 8 липня заступник голови ОВК Анна Левчук повідомила, що абсолютно всі документи були повернені до ОВК і робота комісії продовжиться в нормальному режимі.  

За заявою громадянина України (інформацію про особу заявника обласна прокуратура тримає в таємниці в інтересах слідства) 04 липня 2015 року прокуратурою Чернігівської області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом зловживання службовим становищем службовими особами окружної виборчої комісії по одномандатному виборчому округу № 205 при прийнятті підроблених заяв громадян про надання згоди на участь у роботі дільничних виборчих комісій за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального Кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки).

Шостого липня 2015 року слідчим прокуратури Чернігівської області надано до окружної виборчої комісії № 205 лист з проханням надати вищезазначені документи на підставі порушення кримінального провадження від 04.07.2015 року № 42015270000000197 за фактом зловживанням службовими особами ОВК своїми повноваженнями шляхом прийняття 04 липня 2015 року завідомо підроблених заяв від кандидатів у члени ДВК.

Як відомо, у понеділок 6 липня 2015 року слідчим вилучено всі 59 подань на членів дільничних виборчих комісій та заяв осіб, які дають згоду працювати в ДВК (з додатками), та на електронних носіях. Голова окружної виборчої комісії № 205 Михайло Пунько без заперечень погодився та передав витребувану документацію. Слід зазначити, що відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 26 червня 2015 року № 104, екс-голову Окружної виборчої комісії на проміжних виборах по 205 округу Значко Валентину Опанасівну від політичної партії "Сила і Честь" було змінено на іншого представника цієї політичної сили Пунька Михайла Вікторовича.

Як було зафіксовано чернігівськими журналістами, 07 липня 2015 року відбулося вилучення інших подань, які надійшли після першого вилучення. Окружна виборча комісія своїм рішенням № 26 від 07.07.2015 року надала папки з поданням кандидатів від 21 суб’єкта виборчого процесу. Як сказано в рішенні ОВК, ці документи були надані слідчому у кримінальному провадженні Володимиру Шмаровозу, згідно з листом від прокурора № 17-1531 від 07.07.15, яким прокурор просив вилучити папки з поданням кандидатів від 21 суб’єкта виборчого процесу. Зокрема, прокуратура вилучила документи таких кандидатів: Барабошко О.О., Останін О.С., Хорошковський В.Д., Кондратюк Ю.О., Бєрєндєєв І.В, Огороднікова В.В., Орєхова В.І., Чириднік Ю.А., Ніколаєнко Л.Ф., Назаров Л.Л., Сапон Л.І., Почкай В.М., Тарасовець Ю.М., об’єднання «Самопоміч», Харченко О.С., Захарченко С.В., Крезуб О.В., Клейкевич П.В. Мікаілов Р.П., Карпов С.О., Романенко В.Г.

Таким чином, за інформацією місцевого Інтернет-видання «Події і коментарі», станом на 8 липня 12:00 прокуратура Чернігівської області вилучила з окружної виборчої комісії 85 подань від кандидатів на членів дільнично-виборчої комісії. За інформацією від членів ОВК, всього було внесено 91 подання від суб'єктів виборчого процесу. Більша частина подань вже була внесена в електронну базу системи «Вибори».

8 липня представники «Правого cектору» та народний депутат з Дніпропетровщини Андрій Денисенко (суб’єкт висування до ВРУ партія "Блок Петра Порошенка"; наразі не входить до складу будь-якої фракції) зібралися під стінами прокуратури Чернігівської області з вимогою повернути вилучені у окружної виборчої комісії подання на членів дільнично-виборчих комісій. За інформацією представників Громадянської мережі ОПОРА, серед учасників пікету є численна група студентів Чернігівського національного технологічного університету.

0 chernihiv 205

0 chernihiv 205 3

0 chernihiv 205 5

Біля приміщення обласної прокуратури також перебував член ОВК № 205 Токаленко Олександр (від партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна"), уповноважений представляти інтереси комісії у Прокуратурі задля повернення вилучених документів.

0 chernihiv 205 6

Пізніше до місця проведення пікету прибув кандидат у народні депутати по 205 округу Геннадій Корбан (суб’єкт висування - Політична партія "Українське об’єднання патріотів – УКРОП"), який згодом разом з журналістами та представником мережі ОПОРА потрапив до приміщення Чернігівської обласної прокуратури з метою провести бесіду з представниками держустанови щодо причин вилучення з ОВК подань від кандидатів на членів дільнично-виборчої комісії.  

0 chernihiv 205 7

За повідомленням представника ОПОРИ, під час зустрічі з Геннадієм Корбаном, Андрієм Денисенком та журналістами прокурор Чернігівської області Віктор Носенко повідомив, що вилучені документи вже направляються до ОВК слідчим у кримінальному провадженні Володимиром Шмаровозом у супроводженні працівників СБУ (до цього моменту в цілях слідства були зроблені копії всіх документів). Проте член ОВК Олександр Токаленко спростував цю інформацію і повідомив, що голова комісії на той момент направлявся до Управління Служби безпеки України в Чернігівській області для отримання документів саме у приміщенні Служби. Причин залучення працівників СБУ до провадження цієї справи пан Носенко не пояснив. Натомість він повідомив журналістам, що підставою для початку кримінального провадження стала інформація про підробку заяв від кандидатів на посади членів дільнично-виборчих комісій службовою особою окружної виборчої комісії № 205.

Представнику ОПОРИ вдалося отримати коментар заступника начальника Управління Служби безпеки України, який повідомив, що два дні документи знаходилися у приміщенні УСБУ за дорученням слідчого прокуратури, а на момент надання ним коментарів документи вже мали знаходитися у приміщенні ОВК.

Таким чином, документи могли бути повернені до ОВК протягом періоду з моменту бесіди з прокурором області до моменту зустрічі з представником СБУ.

На момент прибуття представника ОПОРИ до ОВК біля входу до комісії перебував службовий транспорт Державної фельд’єгерської служби (оперативний військово-кур’єрський зв'язок), яким ймовірно вилучені подання були повернені до ОВК.

0 chernihiv 205 8

За свідченням представника ОПОРИ, станом на 18:00 восьмого липня заступник голови ОВК Анна Левчук (політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання) повідомила, що абсолютно всі документи були повернені до ОВК і робота комісії продовжиться в нормальному режимі.

Громадянська мережа ОПОРА продовжує стежити за розвитком подій у рамках громадського моніторингу виборів народного депутата України в 205 виборчому окрузі і буде повідомляти про подальший розвиток подій.

Моніторинг парламенту | Website | Facebook | Twitter (#рада8; #опора; #rada8; #opora)