30 травня 2015 року офіційно розпочався виборчий процес проміжних виборів народного депутата України у окрузі №205. У встановлений Законом термін ЦВК зареєструвала рекордну кількість кандидатів – 127, з яких 119 – самовисуванці. У рамках громадського моніторингу Громадянська мережа ОПОРА відзначає окремі випадки інцидентів провокативного та силового характеру у період виборчого процесу, а також застерігає щодо можливого застосування адміністративного ресурсу окремими кандидатами.

Євген Романенко, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Чернігівській області, відзначає, що  протягом червня 2015 р. лише 5 з 127 кандидатів проводили системну агітаційну кампанію, а саме – Геннадій Корбан (висуванець партії «УКРОП»), Сергій Березенко (висуванець партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Юрій Тарасовець (самовисуванець, член партії «УДАР»), Андрій Міщенко (висуванець ВО «Свобода») і самовисуванець Тарас Костанчук. З іншого боку, більшість кандидатів залишаються маловідомими для виборців округу, що актуалізує загрозу дезорієнтації виборців під час волевиявлення.

Викликає суттєве занепокоєння атмосфера тотальної недовіри між кандидатами, які проводять активну агітаційну роботу в окрузі, а також окремі провокативні та силові інциденти. Анонімне повідомлення про наявність вибухових пристроїв у приміщенні ЦВК створило перешкоди потенційним кандидатам в останній день, передбачений для подачі документів на їх офіційну реєстрацію (25 червня). Об’єктивного та всебічного розслідування потребує факт побиття працівником внутрішніх справ, який перебував у стані алкогольного сп’яніння, агітаторів  кандидата в народні депутати України Геннадія Корбана. 

Відзначимо, що пряме чи опосередковане зловживання адміністративними ресурсами загрожує легітимності виборчого процесу і залишається одним із ключових викликів для виборчих кампаній в Україні. У зв’язку з цим, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев зауважив, що неоднозначним видається рішення визначити одного з кандидатів, висуванця партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергія Березенка, відповідальним у межах Ради регіонального розвитку при Президентові України за реалізацію проектів розвитку в Чернігівській області.

За допомогою моніторингу Постанов Центральної виборчої комісії ОПОРА встановила, що у поточному складі окружної виборчої комісії № 205 (станом на 01.07.2015) 10 із 18 членів ОВК не мають досвіду організації та проведення виборів у складі ОВК. У цілому ж, починаючи з 3 червня 2015 р., ЦВК прийняла чотири Постанови про внесення змін до складу цієї комісії, у результаті яких із «першого» складу ОВК було виключено 8 з 18 осіб. Надмірно велика кількість претендентів на депутатський мандат може негативно вплинути на утворення та діяльність дільничних виборчих комісій, коли активні учасники передвиборчої кампанії монополізуватимуть вплив на ці комісії через квоти маловідомих кандидатів.

Громадянська мережа ОПОРА закликає правоохоронні органи злагоджено та ефективно реагувати  на порушення виборчого законодавства та повідомлення про них під час виборчого процесу в окрузі № 205, а центральні та місцеві органи влади зайняти політично неупереджену позицію щодо виборчого процесу і самих кандидатів. Виборчий процес потребує системної координації виборчих комісій округу з боку ЦВК.  Водночас кандидати мають проявити стриманість у передвиборчій кампанії, оскільки надмірна конфліктність виборів здатна поставити під сумнів суспільне сприйняття результатів голосування.

 

Перший ЗВІТ громадського моніторингу ОПОРИ на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205 (м.Чернігів)

 

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА                                                                                                                          
тел./факс: (044) 286-26-70
Фейсбук | Твіттер (#вибори15; рада8; #rada8; #opora; #опора)