РЕЗЮМЕ

Проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205 (м. Чернігів) є черговим тестом для держави на здатність забезпечувати належні стандарти виборчого процесу в Україні. Напередодні чергових місцевих виборів, які відбуватимуться в складних безпекових та суспільно-політичних умовах, перебіг проміжних виборів народного депутата в одному з виборчих округів свідчитиме про наявність чи відсутність якісних змін в організації виборчого процесу.

У виборчому окрузі № 205 на проміжних виборах народного депутата України зареєстровано рекордну кількість кандидатів (127), при цьому 119 з них є самовисуванцями. Протягом червня 2015 р. лише 5 зі 127 кандидатів проводили системну агітаційну кампанію, натомість більшість висуванців залишаються маловідомими для виборців округу. Враховуючи надмірну кількість претендентів на депутатський мандат, а також наявність кандидатів зі схожими прізвищами та іменами, існує загроза дезорієнтації виборців під час волевиявлення. Крім цього, неприродньо велика кількість висуванців може негативно вплинути на утворення та діяльність дільничних виборчих комісій, коли активні учасники передвиборчої кампанії монополізуватимуть вплив на ці комісії через квоти маловідомих кандидатів.

Викликає суттєве занепокоєння атмосфера тотальної недовіри між кандидатами, які проводять активну агітаційну роботу в окрузі. В інформаційному просторі округу та країни в цілому оприлюднюються взаємні звинувачення висуванців, вже зафіксовано окремі провокативні та силові інциденти. У той же час анонімне повідомлення про наявність вибухових пристроїв в приміщенні ЦВК створило перешкоди потенційним  кандидатам в останній день, передбачений для подачі документів на їх офіційну реєстрацію (25 червня). Об’єктивного та всебічного розслідування потребує факт побиття працівником внутрішніх справ, який перебував у стані алкогольного сп’яніння,  агітаторів кандидата в народні депутати України Геннадія Корбана. Водночас розповсюдження неправдивих чи непідтверджених відомостей про конкурентів, знецінює програмні дискусії між виборцями та кандидатами.

Попередній досвід парламентських виборів в Україні засвідчує, що пряме чи опосередковане зловживання адміністративними ресурсами загрожує легітимності виборчого процесу і залишається ключовим викликом для виборчих кампаній. У зв’язку з цим, неоднозначним видається рішення визначити одного з кандидатів, висуванця партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергія Березенка, відповідальним у межах Ради регіонального розвитку при Президентові України за реалізацію проектів розвитку в Чернігівській області.

Виборчий процес в окрузі № 205 потребує злагодженої та ефективної реакції правоохоронних органів на порушення виборчого законодавства та повідомлення про них, системної координації виборчих комісій округу з боку ЦВК, політично неупередженої позиції центральних та місцевих органів влади. У той же час кандидати мають проявити стриманість у передвиборчій кампанії, оскільки надмірна конфліктність виборів здатна поставити під сумнів суспільне сприйняття результатів голосування.

ПЕРЕДУМОВИ ПРИЗНАЧЕННЯ ПРОМІЖНИХ ВИБОРІВ НАРОДНОГО ДЕПУТАТА УКРАЇНИ

У зв’язку із достроковим припиненням повноважень народного депутата України, обраного у одномандатному виборчому окрузі № 205 (м. Чернігів) на чергових виборах до Верховної Ради України, Центральна виборча комісія 26 травня 2015 року призначила у відповідному окрузі проміжні вибори народного депутата України на 26 липня 2015 року[1]. Постанову ЦВК щодо призначення проміжних виборів народного депутата України було прийнято на підставі Постанови Верховної Ради України від 19 травня 2015 року № 440-VIII про дострокове припинення повноважень народного депутата України Валерія Куліча, обраного в одномандатному виборчому окрузі № 205, за особистою заявою про складення ним депутатських повноважень[2].

З 30 травня 2015 року у ОВО № 205 офіційно розпочався виборчий процес, який завершиться через п’ятнадцять днів після дня офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів.

ДІЯЛЬНІСТЬ ВИБОРЧИХ КОМІСІЙ

Діяльність Центральної виборчої комісії

Протягом червня 2015 року до основних повноважень ЦВК належали реєстрація кандидатів у народні депутати України та їх довірених осіб, утворення окружної виборчої комісії та внесення змін до її складу, розгляд клопотань громадських організацій щодо дозволу мати офіційних спостерігачів тощо.

ЦВК затвердила Кошторис видатків Центральної виборчої комісії на підготовку і проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205[3]. Видатки ЦВК на підготовку та проведення проміжних виборів передбачаються на рівні 617 тис. 300 грн, у тому числі на виготовлення виборчої документації понад 240 тис. гривень, оплата послуг ЗМІ для оприлюднення рішень ЦВК, передбачених Законом – понад 188 тис., оплата послуг зв’язку – 100 тис., оплата послуг ЗМІ для ведення передвиборчої агітації – понад 83 тис., оплата відряджень голови та бухгалтера окружної виборчої комісії до ЦВК для подання фінансового звіту – 1 500 грн.

Центральна виборча комісія окремою Постановою врегулювала проведення кандидатами в народні депутати України, зареєстрованими в окрузі № 205, передвиборчої агітації за рахунок і в межах коштівДержавного бюджету України[4]. Також було утворено контрольну комісію за виготовленням виборчих бюлетенів з проміжних виборів народного депутата України, до складу якої увійшло по одному представнику «Народного Фронту», Радикальної Партії Олега Ляшка, Об’єднання «Самопоміч»  та партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Утворення окружної виборчої комісії

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» ЦВК не пізніше ніж за п’ятдесят днів до дня голосування на проміжних виборах народного депутата України (до 5 червня включно) була зобов’язана створити окружну виборчу комісію (далі – ОВК) на проміжних виборах народних депутатів України. Натомість суб’єкти внесення подань щодо кандидатур до складу ОВК мали можливість скористатися своїм правом до 02 червня 2015 року.

Частина друга статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що на проміжних виборах народного депутата України вносити подання до складу ОВК можуть два суб’єкти: 1) партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання (не більш як по одній кандидатурі до складу комісії); 2)суб’єкт виборчого процесу, кандидатів у депутати від якого було зареєстровано у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх виборах народних депутатів України (не більш як по одній кандидатурі до складу ОВК).

Таким чином, взяти участь у формуванні ОВК на проміжних виборах у ОВО № 205 мали можливість парламентські партії «Блок Петра Порошенка», «Народний Фронт», «Опозиційний Блок», Об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», а також 29 суб’єктів виборчого процесу, які мали кандидатів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України у 2014 р. Натомість кандидати на проміжних виборах народного депутата України не мали права і можливості вносити свої пропозиції до складу відповідної ОВК. Як передбачає законодавство, по одному представнику від парламентських партій обов’язково включаються до складу ОВК, кандидатури від партій-суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів, включаються до складу комісій шляхом жеребкування. Загальний склад ОВК складає 18 осіб.

До ЦВК надійшли подання від 6 політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання («Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Народний Фронт», «Опозиційний Блок», Радикальна партія Олега Ляшка,  Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина» ) та  25[5] з 29 партій-суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у народні депутати України від яких було зареєстровано у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

03 червня 2015 року Центральна виборча комісія провела жеребкування кандидатур до складу ОВК від партій-суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у народні депутати України від яких було зареєстровано у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України. 

На підставі результатів жеребкування подань та включення до складу ОВК по одній кандидатурі від парламентських партій ЦВК в той же день утворила ОВК на проміжних виборах народного депутата України у ОВО № 205 (м. Чернігів)[6]

Представництво у складі ОВК № 205 отримали політичні партії, які мають депутатські фракції у Верховній Раді України поточного скликання («Блок Петра Порошенка», «Народний Фронт», «Опозиційний Блок», Об’єднання «Самопоміч»,  Радикальна партія Олега Ляшка, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») та суб’єкти виборчого процесу 2014 р. («Сила і честь», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Блок лівих сил», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Громадянський Рух України», Радикальна партія Олега Ляшка, «Єдина країна», «Сила людей», Ліберальна партія України, Об’єднання «Самопоміч», Інтернет партія України, Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна»).

У зв’язку з тим, що в одній ОВК неможливо дотриматися принципу пропорційного розподілу керівних посад між суб’єктами  її формування, на посаду голови, заступника голови та секретаря призначалися особи за рішенням ЦВК[7]. Посада голови ОВК була заповнена за квотою партії «Сила і честь», заступника голови – ВО «Батьківщина»,  секретар комісії – ВО «Свобода».

Враховуючи обов’язковість включення до складу ОВК по одному представнику від парламентських партій та можливість участі їх другої кандидатури у жеребкуванні подань, найбільше представництво в ОВК № 205 отримали «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (2 особи), Радикальна партія Олега Ляшка (2 особи), Об’єднання «Самопоміч»  (2 особи). Інші політичні партії мають по одному представнику у складі відповідної ОВК.

Виконання ЦВК повноважень щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України

Відповідно до Календарного плану проміжних виборів народного депутата України у виборчому окрузі № 205 політичні партії мали можливість висувати кандидатів з 30 травня до 15 червня, а кандидати-самовисуванці подаватися з 30 травня по 25 червня. Термін подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати завершився 25 червня,  а їх реєстрація завершилася 30 червня.

ЦВК зареєструвала 127 кандидатів та відмовила 17 претендентам у реєстрації кандидатами в народні депутати України. Підставами для відмови в реєстрації були: 1) заява  кандидатів про самовисування не містили зобов’язання у разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України несумісна з мандатом народного депутата України; 2) автобіографія кандидатів не містила відомостей щодо посади, місця роботи, громадської роботи, громадянства, партійності, місця народження висуванця або не була надана взагалі; 3)  кандидати особисто не пред’явили паспорт громадянина України чи тимчасового посвідчення громадянина України; 4) у заяві претендентів була відсутня згода на оприлюднення біографічних відомостей у зв’язку з участю у виборах, а також зобов’язання у разі обрання депутатом передачу в управління іншій особі належні їй підприємства та корпоративні права; висуванцем було не дотримано вимог Конституції України та Закону щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення проміжних виборів народного депутата України; 5) заява кандидата про самовисування не містила дати її подання.

У двох випадках (щодо кандидата-самовисуванця Кузьменка[8] та кандидата від Народно-Демократичної партії патріотів України Грицаєнка[9]) Вищий адміністративний суд зобов’язував ЦВК прийняти документи від цих висуванців, але за результатами їх розгляду ЦВК все ж таки ухвалила рішення про відмову в реєстрації відповідних кандидатів.

В останній день подання документів для реєстрації кандидатів у депутати, 25 червня 2015 року, до ЦВК близько 19 год. надійшло повідомлення про мінування, що певний проміжок часу унеможливлювало прийняття Комісією відповідних документів. Цей інцидент має ознаки цілеспрямованого перешкоджання претендентам у вчасному поданні документів до ЦВК та відповідно праву бути обраними до Верховної Ради України.

Діяльність ОВК

Протягом червня 2015 року ОВК № 205 на проміжних виборах народного депутата (м. Чернігів) виконувала повноваження щодо складання єдиного кошторису видатків для підготовки і проведення виборів (із включенням до нього видатків окружної виборчої комісії та видатків для потреб дільничних виборчих комісій), реєструвала офіційних спостерігачів на відповідних виборах та здійснювала деякі інші організаційні функції. Зокрема, Єдиний Кошторис видатків, складений ОВК та затверджений ЦВК, передбачає  видатки для організації і проведення проміжних виборів народного депутата України у виборчому окрузі № 205 у сумі 2 млн 314 тис. 700 гривень.

Із моменту утворення ОВК на проміжних виборах народного депутата України у виборчому окрузі № 205 (03.06.2015) ЦВК прийняла чотири Постанови про внесення змін до складу цієї комісії. У результаті ротацій із «першого» складу ОВК було виключено 8 з 18 осіб (детальна інформація про склад ОВК та ротації у табл.1).

Таблиця 1. «Склад окружної виборчої комісії на проміжних виборах народного депутата України в ОВО № 205»

Суб’єкт формування ОВК
Кількість членів ОВК від суб’єкта формування
Кількість ротацій (замін) членів ОВК від суб’єкта формування
 «блок лівих сил України»
1
1
«Блок Петра Порошенка «Солідарність»
2
2
«Єдина Країна»
1
1
Інтернет партія України
1
0
«Народний Фронт»
1
1
Об’єднання «Самопоміч»
2
0
«Опозиційний блок»
1
0
«Сила і Честь»
1
1
«Сила Людей»
1
0
Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
1
 
Всеукраїнське об’єднання «Свобода»
1
0
«Громадянський рух України»
1
1
Ліберальна партія України
1
0
Партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна»
1
1
Радикальної Партії Олега Ляшка
2
0
Усього
18
8

Громадянська мережа ОПОРА за допомогою моніторингу Постанов ЦВК про утворення виборчих комісій на попередніх виборах проаналізувала поточний склад ОВК № 205 (станом на 01.07.2015) щодо співвідношення членів комісії, які мають або не мають досвіду організації виборів на рівні окружних комісій. Результати аналізу засвідчують, що 10 з 18 членів ОВК не мають досвіду організації та проведення виборів у складі ОВК.

Натомість найбільший досвід організації виборів має заступник голови ОВК Мозгова О. (на парламентських виборах 2012–2014 р. була членом ОВК від ВО «Батьківщина») та член комісії від партії «Опозиційний блок» Артеменко Є. (вибори Верховної Ради України 2012 р. – член ОВК від Всеукраїнської політичної партії «Братство», позачергові вибори до Верховної Ради України 2014 р. – член ОВК від Ліберальної партії України; президентські вибори 2014 р. – член ОВК від кандидата Сергія Тігіпка; президентські вибори 2010 р. – член ОВК від кандидата Віктора Януковича).

Водночас голова ОВК № 205 Пунько М., поданий до складу ОВК № 205 партією «Сила і честь», має досвід роботи в ОВК на трьох виборах (вибори до Верховної Ради України 2012 р. – член ОВК від партії «Союз анархістів України»; повторні вибори народних депутатів України 2013 р. – член ОВК від партії «Народна ініціатива», вибори Президента України 2010 р. – член ОВК від кандидата Віктора Януковича). У свою чергу секретар ОВК № 205, поданий ВО «Свобода», має досвід роботи в ОВК на одних виборах (Вибори до Верховної Ради України 2014 р. – член ОВК від ВО «Свобода»).

Таблиця 2. Досвід організації виборів членів ОВК № 205 на проміжних виборах народного депутата України

Досвід організації виборів на рівні ОВК
Кількість членів ОВК із відповідним досвідом
Не мають досвіду організації і проведення голосування у складі ОВК
10
Лише один раз працювали у складі ОВК
2
Два рази працювали у складі ОВК
1
Три рази працювали у складі ОВК
3
Чотири рази працювали у складі ОВК
2

 

ДАЙДЖЕСТ ПЕРЕДВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ

Кількість та склад кандидатів у народні депутати України

У порівнянні із попередніми виборами до Верховної Ради України, на проміжних виборах в ОВО № 205 зареєстровано рекордну кількість кандидатів – 127 осіб. Статистичні тенденції попередніх виборів засвідчують, що кількість висуванців в ОВО № 205 на проміжних виборах народного депутата України визначаються виборчими технологіями найбільш активних кандидатів, а не відображають реальну вмотивованість громадян балотуватися на відповідних виборах. Надмірна кількість висуванців ускладнить умови для волевиявлення громадян, при цьому протягом червня 2015 р. більшість з них не проявляла публічної активності і залишаються маловідомими для виборців округу.

Таблиця 3. Кількість кандидатів у одномандатних виборчих округах на парламентських виборах у 1998–2015 рр.

Вибори (округ, в якому була найбільша кількість кандидатів
на відповідних виборах)
Кількість кандидатів
Проміжні вибори народного депутата у ОВО № 205 (2015 р.)
127
ОВО № 96 (Позачергові вибори народних депутатів України – 2014, Київська обл.)
50
Проміжні вибори народного депутата у ОВО № 83 (Івано-Франківська обл.)
13
ОВО № 94, Київська обл. (Повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197, 223 у 2013 р.)
85
ОВО № 224 (Проміжні вибори народного депутата України, м. Севастополь, 2013 р. )
23
ОВО № 95 (Чергові вибори народних депутатів України – 2012 р., Київська обл.)
48
ОВО № 45 (Чергові вибори народних депутатів України 2002 р., Донецька обл.)
36
ОВО № 218 (Чергові вибори народних депутатів України – 1998 р., м. Київ).
38

Зі 127 кандидатів, зареєстрованих на проміжних виборах в окрузі № 205,  лише 8 були висунуті політичними партіями. Своїм правом висунути кандидатів скористалися політичні партії: «Демократичний альянс», партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Радикальна партія Олега Ляшка, «Єдина країна», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Громадянська позиція», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Республіка». Усі інші кандидати є самовисуванцями.

Враховуючи достатньо високу ефективність так званої технології «двійників» на парламентських виборах в Україні (на позачергових виборах 2014 р. «двійники» активних кандидатів або навіть фаворитів виборів набирали навіть до 4-6 % голосів виборців[10]), увага громадськості була звернена до можливості реєстрації кандидатів з однаковими чи схожими прізвищами. У виборчому окрузі зареєстровано три висуанці зі схожими прізвищами (в окремому випадку зі схожим прізвищем та ім’ям): Карбан Геннадій Валерійович (самовисуванець), Корбан Геннадій Олегович (висуванець «Українське об’єднання патріотів – УКРОП») та Корпан Галина Вікторівна (самовисуванець). Натомість ЦВК відмовила в реєстрації самовисуванцю Березенку Сергію Леонідовичу, при цьому у переліку зареєстрованих кандидатів є Березенко Сергій Іванович, висунутий політичною партією «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Передвиборча активність кандидатів у народні депутати України

У червні 2015 року найбільш активну агітаційну кампанію проводили п’ять кандидатів:

  • Геннадій Корбан (кандидат, висунутий політичною партією «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»);
  • Сергій Березенко (кандидат, висунутий політичною партією «Блок Петра Порошенка «Солідарність»);
  • Юрій Тарасовець (самовисуванець, член політичної партії «УДАР Віталія Кличка»);
  • Андрій Міщенко (кандидат, висунутий політичною партією «Всеукраїнське об’єднання  «Свобода»),
  • Тарас Костанчук (самовисуванець, безпартійний, позиціонує себе представником військово-патріотичного об’єднання учасників АТО «Справедливість»).

До основних форм передвиборчої агітації у виборчому окрузі належить розповсюдження агітаційних матеріалів на вулицях та в агітаційних наметах, політична реклама на зовнішніх рекламних носіях, медійна реклама, проведення зустрічей із мешканцями міста Чернігів та організація розважальних заходів для виборців. До прикладу, 03.06.2015 р. для поїздки місцевих вболівальників у м. Київ на  футбольний матч (Динамо – Шахтар) використовувалися автобуси із символікою кандидата Сергія Березенка (на той момент ще офіційно незареєстрованого ЦВК). За повідомленням організаторів, ця поїздка стала можливою завдяки сприянню Чернігівської обласної Федерації футболу та Сергію Березенку. До масових розважальних заходів у агітаційній кампанії вдається і кандидат від партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Геннадій Корбан. Зокрема, відповідна партія та кандидат 27.06.2015 р. запрошували мешканців м. Чернігів на дискотеку з відомими ді-джеями та естрадними виконавцями України.

Геннадій Корбан («Українське об’єднання патріотів – УКРОП») та Сергій Березенко («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), які належать до найбільш активних кандидатів на цих виборах, масово розміщують матеріали передвиборчої агітації в місцевих друкованих ЗМІ.

У виборчому окрузі № 205 розміщувалися агітаційні плакати без вихідних даних з таким змістом: «Соколов – редиска», «Укроп проти редиски» (Олександр Соколов наразі лишається мером міста Чернігів, а політична партія одного з кандидатів у народні депутати по 205 округу Геннадія Корбана має назву «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»).

Зловживання адміністративними ресурсами на виборах/Використання державних та регіональних програм або проектів для просування окремого кандидата

У передвиборчій кампанії висуванця Сергія Березенка (партія «Блок Петра Порошенка» «Солідарність») наявні ознаки використання державної програми (проекту) в агітаційних цілях. 21 квітня 2015 року з метою виконання завдань Президента України, направлених на організацію ефективної взаємодії державних органів з місцевою владою та здійснення реформ із децентралізації було створено Раду регіонального розвитку. В межах цієї Ради відповідальним за реалізацію проектів розвитку в Чернігівській області було призначено Голову Державного управління справами, кандидата в ОВО № 205 Сергія Березенка. Інформацію про створення Ради регіонального розвитку ще до офіційного початку виборчої кампанії було розміщено на зовнішніх рекламних носіях м. Чернігів. У той же час 09.06.2015 р. у місті розповсюджувались примірники газети «Солідарність. Чернігівщина», які не містили належних вихідних даних (видавець, тираж, відповідальний за друк та інше). На останній сторінці газеті було розміщено адресу й телефон приймальні Ради регіонального розвитку Чернігівщини, відповідальним за роботою якої є кандидат.

Провокативні дії та силові інциденти під час виборчого процесу

У червні 2015 року у виборчому окрузі зафіксовано низку інцидентів провокативного та силового характеру.

У період з 20 по 22 червня в Чернігові від імені кандидата Геннадія Корбана розповсюджували псевдо-повістки про мобілізацію, підписані начебто керівником штабу кандидата Володимиром Парасюком. Представники Корбана спростували приналежність листівки до агітаційної кампанії висуванця.

21 червня до органів внутрішніх справ надійшло неправдиве повідомлення про замінування передвиборчого штабу кандидата Геннадія Корбана, який розташований на вулиці Пушкіна у м. Чернігів. Натомість 26 червня неподалік виборчого штабу Геннадія Корбана працівники УВМС у Чернігівській області виявили невідомий пакунок, який був обмотаний синьою ізоляційною стрічкою. Працівники міліції знищили пакунок, але вибухової речовини в ньому не було виявлено.

30 червня працівник органів внутрішніх справ, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, побив агітаторів кандидата у народні депутати України Геннадія Корбана. Слідчий відділ прокуратури відкрив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 ККУ (хуліганство).

 

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер (#вибори15; рада8; #rada8; #opora; #опора) 

 


[5] Скористалися правом внести подання щодо кандидатур до складу ОВК такі партії-суб’єкти виборчого процесу на позачергових виборах народних депутатів України 2014 р.: «Народний Фронт», Партія «Відродження», «Правий сектор», «Опозиційний Блок», «Блок лівих сил України», партія «5.10»,  Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Громадянський рух України», «Сила і честь», «Громадянська позиція», «Конгрес українських націоналістів», Радикальна партія Олега Ляшка, «Єдина країна», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Сила людей»,  Партія зелених України, Ліберальна партія України, «Нова політика», Об’єднання «Самопоміч», «Україна майбутнього», Українська партія «Зелена планета», Інтернет партія України, Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ», Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Не скористалися відповідним правом такі партії: Партія «Солідарність жінок України»,  Національна демократична партія, Комуністична партія України, Всеукраїнське політичне об’єднання «Україна-Єдина країна».