У Чернігові рекламний щит із зображенням Євгена Мураєва облили червоною та зеленою фарбами. Він є чинним народним депутатом України, лідером партії «Наші», а також потенційним кандидатом на пост Президента України. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Коментувати інформацію ОПОРІ за номером, вказаним на сторінці партії «Наші» в Facebook, відмовились, посилаючись на відсутність свого офіційного представника в області. Проте оператор Наталія підтвердила отримання повідомлення: «Зафіксували ваші слова і передали до підрозділу по роботі зі ЗМІ».

22 11 2018 Chernihiv zipsovani bordy Muraeva 1

22 11 2018 Chernihiv zipsovani bordy Muraeva 2

Речниця Чернігівського міського відділу поліції Юлія Ковтун розповіла ОПОРІ, що заяви стосовно пошкоджених білбордів не надходили.

Як зазначає координаторка спостереження за виборами ОПОРИ в Чернігівські області, зараз подібні випадки кваліфікуються як хуліганські дії, а от під час виборчої кампанії це може сприйматися також і як перешкоджання діяльності кандидата.

Як зазначають спостерігачі ОПОРИ, загалом в Чернігові серед 450 рекламних щитів дві третини площ займають матеріали потенційних кандидатів в Президенти України. На білбордах відсутні вихідні дані, проте це не є порушенням до початку офіційного виборчого процесу й розцінюється як рекламний матеріал. Офіційний початок кампанії – 31 грудня цього року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 та ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Нагадаємо, випадки псування білбордів потенційних кандидатів на пост Президента України вже були зафіксовані на Житомирщині та на Тернопільщині.