У Львові протягом 17-22 серпня в Українському католицькому університеті 35 кандидатів на посади виборчих омбудсменів проходили навчання у Школі громадського омбудсмена із захисту виборчих прав. Навчання здійснювалось у рамках проекту «Виборча реформа задля підсилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу», що фінансується Європейським Союзом.

Як зазначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, випуск громадських омбудсменів з виборчих прав стане неабиякою допомогою суспільству. «Громадянське суспільство України має потенціал і стремління протидіяти виборчим порушенням, але, на жаль, дуже часто не вистачає системності. Тому наша програма спрямовується на запуск мережі компетентних навчених людей, які зможуть незалежно покращувати ситуацію з дотриманням виборчих прав в Україні», - наголосив він.

Навчали майбутніх омбудсменів викладачі Школи права Українського католицького університету та представники Європейського суду з прав людини. Один із викладачів, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка , також підкреслив важливість старту такого навчання: «Школа виборчих омбудсменів є новим, фактично інноваційним кроком у забезпеченні виборчих прав громадян. Чому це важливо в сучасних умовах? Тому що поки ми не сформуємо нормальну виборчу систему, поки кожен громадянин не буде усвідомлювати, що голосування – це його право і обов’язок, які треба реалізувати, ми не побудуємо нову демократичну державу».

Протягом п’яти днів кандидати в омбудсмени вивчали види правопорушень проти виборчих прав, систему правоохоронних та судових органів України, уповноважених на застосування законодавства про порушення виборчих прав, поняття та види доказів, стандарти виборчих прав у практиці ОБСЄ та Європейського Союзу, процедуру подання та розгляду заяв до ЄСПЛ, Практику ЄСПЛ щодо захисту виборчих прав, розбирали реальні кейси порушень, що фіксувались в Україні на виборах впродовж попередніх років, говорили про роль та місію громадських омбудсменів з виборчих прав та багато чого іншого.

Учасники сприйняли цю школу як можливість глобальних змін. Так, кандидатка у виборчі омбудсмени з Сумської області зазначає: «Ми живемо в такий дуже відповідальний період, коли формується нова свідомість. Мені дуже цікаво бути в цьому процесі, адже від людей, які хочуть щось змінювати, залежить дуже багато. Міняємося самі – змінюємо нашу державу». У свою чергу кандидат в омбудсмени з Хмельницької області вважає, що змінити країну допоможуть саме чесні вибори: «Я вирішив стати громадським омбудсменом з виборчих прав, бо вважаю, що краще країну змінювати на чесних прозорих демократичних виборах, ніж знову переживати потрясіння, революції тощо».

Своїми враженнями як організаторка процесу поділилась і координаторка мережі громадських омбудсменів із захисту виборчих прав. За її словами, вже по завершенню першого етапу школи в учасників з’явилися яскраві враження та нові ідеї. «Видно, що учасники не чекатимуть на завершальний етап, а вже почнуть спрямовувати здобуті знання та свої можливості на захист прав громадян. Тому розуміємо, що остаточний вибір омбудсменів буде не легким, але неймовірно цікавим та відповідальним. Приємно, коли серйозність намірів учасників передається організаторам. Дискусії з лекторами захоплювали абсолютно всіх. Щиро дякую за можливість бути з майбутніми омбудсменами з самого початку», - підкреслила вона.

Наступний етап відбудеться у жовтні. По закінченню всього навчання учасники отримають сертифікати Школи громадських омбудсменів із захисту виборчих прав та будуть офіційно представлені у регіонах.

25 кандидатів, які найуспішніше складуть оцінювання, після проходження навчання з січня 2019 року будуть інституціоналізовані в громадських омбудсменів у кожному з 24 регіонів України та місті Києві. Інші кандидати, які успішно завершили навчання та отримали сертифікат, створюватимуть резервний список.

Активна фаза діяльності омбудсменів припадатиме на президентські, парламентські вибори 2019 року та місцеві вибори 2020 року. Вона базуватиметься на Кодексі поведінки, який буде розроблено ОПОРОЮ спільно з Українським католицьким університетом. Цей Кодекс включатиме, насамперед, гарантії безсторонності та політичної незаангажованості омбудсменів, а також висвітлюватиме основні функції та процедури діяльності.

Нагадаємо, що у рамках проекту Громадянська мережа ОПОРА підписала з Уповноваженою з прав людини офіційний Меморандум про співпрацю. Метою документа є координація зусиль із захисту виборчих прав та свобод громадян.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project