12 лютого представники ОПОРИ написали офіційне звернення керівництву Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з проханням припинити розповсюдження зовнішньої реклами з використанням елементів Державного Герба України.

Агітаційний білборд з елементами Державного Герба України кандидатки на пост Президента України Юлії Тимошенко розміщений на вулиці Шульгиних, 38 у Кропивницькому.

«Законом України «Про вибори Презента» прямо не заборонено використовувати державну символіку. Однак використання елементів державної символіки суперечеть законодавству. Згідно з ч. 1 ст. 8 Закону України «Про рекламу» забороняється у рекламі використовувати або імітувати зображення Державного Герта України. У ч. 2 ст. 27 цього ж закону ідеться, що відповідальність за порушення законодавства про рекламу несуть рекламодавці, винні у замовленні розповсюдження реклами, забороненої законом; у недотриманні встановлених законом вимог щодо змісту реклами, а також виробники реклами, винні у порушенні прав третіх осіб при виготовленні реклами. Згідно з цією ж статтею за порушення законодавства про рекламу можуть бути накладені штрафні санкції у п'ятикратному розмірі вартості розповсюдження або виготовленої реклами», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  в Кіровоградській області.

У зверненні до Держпродспоживслужби представники ОПОРИ просять розглянути заяву по суті, вирішити питання щодо припинення порушення прав споживачів у сфері реклами та прийняти рішення про зупинення розповсюдження подібної  реклами на території Кіровоградської  області.

12.02.2019 Kr Tumoshenko 1

 

12.02.2019 Kr Tumoshenko

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.