В січні та лютому цього року до жителів Запоріжжя зверталися невідомі із пропозицією долучитися до збору підписів на підтримку вступу України до НАТО і Євросоюзу. Процедура проводилася нібито за підтримки Петра Порошенка. Окрім усних свідчень та світлин бланку не вдавалося отриматиінших підтверджень. Однак днями ці дії із можливими ознаками порушення зафіксувала на відео представниця ОПОРИ.

6 лютого у будинку №50 на вулиці Шкільній у Олександрівському районі двоє людей, які представилися «волонтерами» зверталися до мешканців із пропозицією залишити свій підпис, номер телефону, ім’я та прізвище в опитуванні. Свідком цього стала обласна координаторка Громадянської мережі ОПОРА в Запорізькій області. Вона відзняла на свій телефон відео, де звернулася до людей, які проводили опитування із проханням представитись і пояснити свої дії. Невідомі заявили, що в лютому депутатами розглядатиметься законопроект зі вступу країни до ЄС. Саме для заохочення такої ініціативи і проводиться процедура. Від відповіді на уточнювальні запитання ухилилися і пішли з будинку.

Нагадаємо, що 3 лютого мешканець Запоріжжя та громадський активіст Сергій Андрух сповістив на своїй сторінці у фейсбук, що до нього звернулися невідомі із пропозицією взяти участь в опитуванні за приєднання України до ЄС. Сергію вдалося сфотографувати формуляр опитування, який він виклав в коментарях до свого допису із запитанням до інших користувачів соціальної мережі, що може означати ця процедура. Представники ОПОРИ у Запорізькій області звернулися до нього, аби отримати коментар.

news 03 01 2019 Zp dopus Serhya Andruha

Під час розмови Сергій Андрух розповів про обставини ситуації: «Подзвонила жіночка в квартиру.  Я через домофон із нею поспілкувався. Вона навіть не представилася, сказала, що опитування щодо входження України в ЄС.  Після цього я поклав слухавку, бо мені було не до цього, сказав, що не можу приділити їй увагу.  Хвилин через 10 я пішов на вулицю і якраз там їх зустрів і більш детально з ними поспілкувався. Знову ж таки, запитав хто вони такі, чому таке опитування. Вони показали цей опитувальник їх, на якому немає жодних офіційних печаток. Більше того, коли я у них попросив посвідчення, вони тицьнули мені якісь бейджики теж заповнені вручну. Хоча на самому скрині опитувальника контактний телефон був. Більше нічого цікавого дізнатися від них не зміг».

На світлині зробленій запоріжцем помітно, що анкета покликана зібрати такі персональні дані громадян, як: прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, адресу реєстрації та мобільний номер телефону. Свою участь в анкетуванні треба підтвердити підписом. Правий нижній кут бланка містить примітку із гаслом «Ми йдемо своїм шляхом!» із зазначенням імені та прізвища чинного Президента України.

news 03 01 2019 Zp foto anketu vid Sergiya Andruha

Перед цим 1 лютого в районі вулиці Гагаріна із пропозицією долучитися до подібної акції звернулися до запоріжанки Лесі Лапікової. У спілкуванні із ОПОРОЮ вона згадує про цей випадок: «До мене підійшла людина і запропонувала залишити свій підпис під петицією про вступ України до ЄС. Цей паперовий бланк мав в кутку прізвище Петра Порошенка. Я залишила свій підпис».

ОПОРА нагадує, що відповідно до ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних», персональними даними є відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Згідно з ч. 5 ст. 6 вищевказаного Закону, обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Крім того у ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію» зазначається, серед іншого, адреса,  дата  і  місце народження належить до категорії конфіденційної інформації про фізичну особу. Відповідно до ст. 11 цього ж Закону, не допускаються  збирання,  зберігання,  використання  та поширення конфіденційної інформації про особу без її  згоди,  крім випадків,  визначених  законом,  і  лише  в інтересах національної безпеки,  економічного  добробуту  та  захисту  прав  людини.

Нагадуємо також, що 26 січня аналогічне опитування був зафіксоване у Рівному. А цього ж дня у Запоріжжі проводилося телефонне опитування представників “Батьківщини” з теми прихильності Юлії Тимошенко.