У період з 1 по 31 січня у друкованих виданнях області з’являлися матеріали, які можуть містити ознаки «джинси» – позитивних згадок на користь окремих політиків. У текстах описуються думки кандидатів у Президенти чи представників різних політичних сил, результати соціальних опитувань на користь того чи іншого кандидата, інформація про з’їзди партій тощо. У окремих матеріалах були згадки й негативні – так званий «чорний піар». Попри ознаки замовності ці матеріали не промарковані як реклама - для потенційних кандидатів та як передвиборна агітація (політична реклама) - для вже зареєстрованих. Такі випадки комунікаційниця ОПОРИ зафіксували шляхом моніторингу обласних друкованих видань.

До моніторингу увійшли 5 обласних газет – «Новини Закарпаття», «РІО», «Панорама», «Неділя», «Карпатський об’єктив». Відзначимо, що матеріали із ознаками джинси на користь різних політиків були у газетах «РІО», «Неділя» та «Панорама». У виданні «Карпатський об’єктив» можна знайти тексти зі згадками «Партії угорців України «КМКС». У газеті «Новини Закарпаття» матеріалів із ознаками джинси упродовж січня зафіксовано не було.

Наприклад, у газеті «Панорама» від 24 січня є матеріал із назвою «Юлія Тимошенко: «Моя мета – побудова великої України» в якому йдеться про те, як пройшов урочистий з’їзд партії «ВО «Батьківщина» на якому висунули Юлію Тимошенко кандидаткою на пост Президента України. Стаття супроводжується фотографією політикині. У тексті автор подає цитати кандидатки, які лунали під час з’їзду. В одній із них Тимошенко називає 2019 рік вирішальним роком для України.

5 02 2019 Zakarpattia tymoshenko panorama

У цьому ж числі газети «Панорама» розміщений матеріал із назвою «Олег Ляшко «Мій план – купуй українське, плати українцям, поважай українців». У тексті описують з’їзд «Радикальної  партії». Основний меседж статті – Олег Ляшко йде в Президенти. У тексті політик автор подає цитату політика, в якій він стверджує, що вибори для нього – не самоціль та описує свої плани на президентство. Наприклад, Ляшко обіцяє відновити смертну кару, як тимчасовий захід проти корупції. Автор тексту – Василь Сокрлей.

5 02 2019 Zakarpattia panorama liashko

У місцевій газеті «РІО» від 19 січня вийшов матеріал із назвою – «Вілкул: необхідно позбутися зовнішнього управління країною і почати захищати національні інтереси». У статті політик запевняє, що після перемоги збирається відновити економіку, залучатиме інвестиції тощо. Аналогічний матеріал можна знайти і в газетах «Неділя» від 18 січня та «Панорама» від 17 січня, з чого можемо припустити, що стаття є замовною, однак як реклама, у жодному з видань не промаркована.

5 02 2019 Zakarpattia vilkul rio

5 02 2019 Zakarpattia vilkul nedilia

5 02 2019 Zakarpattia vilkul panorama

Також у випуску видання «РІО» від 19 січня розміщений матеріал на користь Президента України Петра Порошенка із заголовком «Патріарх Філарет: Президент Порошенко досяг Томосу своєю мудрістю та наполегливістю». У тексті наголошують про важливість отримання Томосу про автокефалію для України та зазначають, що разом із автокефалією Порошенко привіз в Україну і домовленості щодо закупівлі у Туреччині сучасних бойових безпілотників.

5 02 2019 Zakarpattia poroshenko

У числі газети «РІО» за 26 січня у тексті із заголовком – «Хто подбає про людей похилого віку?» подають думки представників партії «Основа» на ситуацію, яка склалася в Україні навколо пенсіонерів. Автор подає цитати кандидата на пост Президента України Сергія Тарути, голови партії «Основа» Андрія Ніколаєнка та очільника закарпатського осередку Мирослава Гісема.

5 02 2019 Zakarpattia osnova

У випуску часопису «Панорама» від 24 січня є стаття, яка містить позитивні згадки на користь представника «Опозиційної платформи За життя» Вадима Рабіновича. У тексті із заголовком «Треба об’єднати зусилля» йдеться про заяву політика стосовно українських антикорупційних відомств.

5 02 2019 Zakarpattia rabonovych panorama

У випуску газети «РІО» від 5 січня можна знайти матеріал із назвою «Всеукраїнський з'їзд руху «Справедливість» висунув Валентина Наливайченка у кандидати в Президенти». У тексті йдеться про всеукраїнський з’їзд політичної партії «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість». У статті наголошують, що це перший в Україні «електронний» з’їзд партії, у якому взяли участь 200 делегатів.

5 02 2019 Zakarpattia spravedlyvist

Окрім позитивних згадок спостерігачі ОПОРИ зафіксували й матеріали з ознаками «чорного піару» на адресу кількох політиків. Наприклад, у газеті «РІО» за 19 січня вийшла стаття – «Володимир Зеленський і Василь Голобородько – різні люди. Але за обома стоїть постать олігарха-втікача Коломойського». У тексті автор Василь Саф’янов проводить аналіз ситуації, яка склалася після оголошення Володимиром Зеленським рішення висуватися на пост Президента України.

5 02 2019 Zakarpattia zelenskyi

Також матеріал із ознаками «чорного піару» опублікований у випуску видання «Неділя» від 18 січня. У тексті йдеться про думку Михайла Саакашвілі з приводу Анатолія Гриценка. Про це свідчить і заголовок до тексту – «Нерішучий» - Саакашвілі виніс вирок Анатолію Гриценку».

5 02 2019 Zakarpattia hrytsenko anti

Нагадуємо, частина 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» забороняє приховану рекламу, а у частині 3 цієї ж статті йдеться, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих осіб чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

Відповідно до ч.1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така (ч.10 ст. 64 Закону).

Згідно з ч.5, 6 ст. 63 цього ж Закону кандидат на пост Президента України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)