Станом на 28 січня в Ужгороді спостерігачі ОПОРИ фіксують масову наявність білбордів кандидатів у Президенти Юлії Тимошенко та Олега Ляшка, які не містять вихідних даних. Також зафіксовано два білборди кандидатів Олександра Шевченка та Євгенія Мураєва. На них також відсутня інформація про установу, що здійснила друк, дані про тираж та про осіб, відповідальних за випуск. Слід зазначити, що на окремих білбордах кандидатки Юлії Тимошенко, які з’явилися у період після 24 січня, вихідні дані є.

27 січня на околиці Ужгорода представник ОПОРИ зафіксував білборд Олександра Шевченка із його фото та написом «Прибрати порох з нашої оселі», однак вихідних даних на плакаті немає. На рекламі Євгенія Мураєва розміщене привітання зі святами від політика та написане його ім’я, вихідних даних на цьому білборді також немає.

28 01 2019 Zakarpattia shevchenko

28 01 2019 Zakarpattia muraiev

На білбордах кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко розміщено напис «Вірю в Україну» та ім’я політикині. Цікаво, що на деяких носіях вихідні дані є, а на інших – відсутні. На тих, де вихідні дані є, вказано, що замовником є ВО «Батьківщина», установа, що здійснила друк: ТОВ «Гран Афіш Україна», наклад 2442. Оскільки білборди кандидатки із вихідними даними ОПОРА зафіксувала ще до моменту відкриття виборчого фонду Юлії Тимошенко то тут мова може йти про виготовлення матеріалів агітації не за рахунок коштів виборчого фонду, що суперечить вимогам законодавства.

28 01 2019 Zakarpattia tymoshenko z

28 01 2019 Zakarpattia bez

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, відкривати накопичувальний рахунок виборчого фонду кандидат на пост Президента може одразу після отримання копії рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію його кандидатом, а після відкриття накопичувального рахунку відкриває поточні рахунки, з яких буде здійснюватися фінансування витрат на виборчу кампанію (ч. 1, 4 ст. 41 Закону України «Про вибори Президента України»).

У період приблизно з 15 січня в обласному центрі зафіксовано також кілька білбордів із іменем кандидата Ігоря Шевченка. Ці білборди містили вихідні дані, однак на той період у цього кандидата ще не було відкрито виборчого  фонду, відтак також є ймовірність, що матеріали виготовлені не за рахунок фонду кандидата, що суперечить законодавству. Про такий факт щодо Ігоря Шевченка поліцію повідомили безпосередньо у самій Центральній виборчій комісії.

28 01 2019 Zakarpattia ihor shevcenko

Станом на вечір 28 січня в Ужгороді немає вихідних даних також на білбордах Олега Ляшка. Слід відзначити, що ці білборди з’явилися до моменту реєстрації Олега Ляшка кандидатом – 25 січня. Протягом 26, 27, 28, 29 січня рекламні кампанії не спромоглися зняти рекламу із ознаками порушення Закону.

28 01 2019 Zakarpattia liashko

Крім цього, у січні було кілька бордів з іменем Юрія Бойка, однак після того, як він став офіційно кандидатом, носії з його іменем – зникли. Натомість спостерігачі ОПОРИ фіксують борди із написом «Опозиційна платформа «За життя». Однак наразі партії із такою дослівною назвою не існує.

28 01 2019 Zakarpattia za zhyttia

На нових білбордах кандидатів у Президенти Анатолія Гриценка та Андрія Садового у період після 21 січня вже з’явилися вихідні дані. Однак нагадаємо, що раніше команда Закарпатської ОПОРИ зверталася до поліції з приводу білбордів цих політиків, на яких необхідні дані були відсутні.

28 01 2019 Zakarpattia hrytsenko

28 01 2019 Zakarpattia sadovyi

Представники закарпатської ОПОРИ про окремі зафіксовані факти білбордів з іменем зареєстрованого кандидата без вихідних даних повідомили поліцію.

ОПОРА нагадує, відповідно до частини 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 16 статті 64 цього ж Закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.