За результатами спостереження на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року ОПОРА відзначила наявність значних проблем у забезпеченні належної організації та проведення голосування в семи одномандатних виборчих округах.

Ключовими викликами для цього виборчого процесу стали різноманітні технології підкупу виборців, використання активними учасниками виборчого процесу квот «технічних» кандидатів для отримання домінування у ДВК, порушення законодавства з боку членів виборчих комісій.

ОПОРА наголошує, що встановлення результатів голосування зовсім не означає нівелювання важливості проведення об’єктивного вивчення компетентними органами всіх повідомлень про порушення або фальсифікації, які надійшли до чи після дня голосування. Таким чином, оприлюднення даних по кожній дільниці у кожному виборчому окрузі може розглядатися як додатковий стимул для подальшого дослідження всіх обставин, пов’язаних із перебігом передвиборчої агітації чи підрахунком голосів на виборчих дільницях.

Із метою привернення уваги суспільства до проблем виборчого процесу ОПОРА планує провести комплексне дослідження результатів голосування на проміжних виборах народних депутатів України 2016 року, яке включатиме статистичний аналіз, візуалізацію даних, моніторинг розслідувань зареєстрованих кримінальних правопорушень. Крім цього, планується додаткове вивчення інформації про незаконні дії, які могли вплинути на результати голосування. У останньому випадку, серед іншого, мова йде про факти, які не отримали належної реакції з боку правоохоронних органів в умовах виборчого процесу.

Перед цим комплексним аналізом ОПОРА планує оприлюднити інтерактивну мапу по кожному з семи одномандатних округів, на яку нанесена інформація про перебіг голосування на виборчих дільницях та його результати.

Першою оприлюднюється мапа результатів голосування у виборчому окрузі №114 (Луганська обл., фактичний центр округу – місто Біловодськ). Ми нанесли усі виборчі дільниці (геокоординати із сайту Державного реєстру виборців),  а на них наклали декілька показників щодо перебігу дня голосування та його результатів на виборчих дільницях. Це дає можливість візуально порівняти показники між собою.

Як і в деяких інших округах на проміжних виборах народних депутатів України, громадські спостерігачі в окрузі №114 зафіксували прояви підкупу виборців та діяльність благодійних фондів, порушення з боку виборчих комісій та їхніх членів.

Порівнювати дані щодо дільниць округу можна у кількох вимірах:

  • явка виборців на кожній виборчій дільниці (чим більший відсоток, тим більше і темніше коло);
  • відсоток тих, хто проголосував за місцем перебування (голосування "на дому");
  • відсоток недійсних бюлетенів;
  • результати трьох ключових кандидатів (результати інших кандидатів будуть постійно додаватися).

Спробуйте вимикати та вмикати різні варіанти прошарків, щоб порівняти їх: 

  • червоним кольором  відображається явка виборців на виборчій дільниці;
  • помаранчевим кольором відображається голосування "на дому";
  • рожевий колір показує відсоток недійсних бюлетенів на дільницях;
  • синім кольором відображаються голоси за кандидата Сергія Шахова;
  • зеленим кольором відображаються голоси за кандидата Валерія Мошенського;
  • чорним кольором відображаються голоси за кандидата Бориса Лебедєва.

Для більш ефективного використання  даних, нанесених на мапу, просимо використовувати зум та переглядати окремі виборчі дільниці.

 

Нанесені на мапу дані дозволяють зацікавленим користувачам виявляти особливості голосування на тих чи інших дільницях округу. Для прикладу, існує різниця явки на дільницях №440231 (Красне Поле) – 48% і №440232 (Височинівка) – 78%. Обидва населених пункти знаходяться на північному сході області, майже біля кордону, а відстань між ними становить усього кілька кілометрів. У той же час явка у Новопскові становить приблизно 35%, а віддалене на захід до краю округу село Макартетине демонструє значно кращу дисципліну виборців і 63% явки відповідно. Ще одна цікава група сіл розміщена на південь від Біловодська – це Данилівка (40%) і Новодеркул (46%), які демонструють значний контраст із віддаленою від основної дороги Третяківкою, де виборці помітно дисциплінованіші – явка 74%.

Це лише окремі приклади того, як порівняння результатів голосування на різних виборчих дільницях може підштовхнути користувача до подальшого дослідження виборчого процесу.

Якщо Ви, користуючись цією мапою, виявили певні закономірності і маєте для них пояснення, просимо писати нам на електронну адресу [email protected]

Якщо ж у Вас є докази чи факти про незаконний вплив на результати голосування на окремій дільниці, пишіть нам неодмінно.