В день голосування спостерігачі ОПОРИ в Дніпрі зафіксували низку порушень: фотографування бюлетенів, підвіз виборців, «спеціальні позначки» на бюлетенях, а також «фейкову ОПОРУ».

Ранок розпочався з повідомлення про незаконну агітацію поблизу дільниці № 121168. Невідомі розкидали посеред вулиці агітаційні матеріали з закликами не помилитись у виборі.

news DNIPRO nezonna agitacia

Листівка виконана в стилістиці, з якою проводила агітацію інша кандидатка в народні депутати у ВО № 27 Ричкова Тетяна Борисівна. Спостерігачі ОПОРИ вбачають в таких діях сплановану акцію, направлену проти Ричкової Тетяни Борисівни, оскільки до сьогодні кандидатка в народні депутати Ричкова Тетяна Володимирівна не проявляла агітаційної активності.

О 7:12, прибувши на дільницю № 121177, спостерігачі ОПОРИ помітили групу людей, які стояли перед зачиненими дверима кабінету, де комісія начебто проводила «підготовче» засідання перед офіційним підготовчим засіданням. За словами членів комісії, спостерігачів мали «запустити о 7:15». Нагадуємо, відповідно до ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів» дільнична виборча комісія у день голосування не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить підготовче засідання.

Проблемною виявилась дільниця № 121299. Після того, як офіційний спостерігач ОПОРИЄвген Мірошниченко вказав членам комісії на порушення в обладнанні приміщення, що можуть вплинути на його роботу як спостерігача, голова комісії попросила зачекати з цим питанням до того часу, як закінчиться підготовче засідання. Вже після того, як було оголошено про закінчення засідання, голова комісії повідомила всіх присутніх, що начебто представник ОПОРИ провокує членів комісії та запропонувала його вилучити. Нагадуємо, що згідно з п. 11 ст. 78 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» у разі порушення офіційним спостерігачем від партії, кандидата у депутати, громадської організації вимог частини десятої цієї статті виборча комісія робить йому попередження. У випадку повторного або грубого порушення вимог частини десятої цієї статті виборча комісія може позбавити його права бути присутнім на своєму засіданні у порядку, встановленому частиною п'ятою статті 34 цього Закону. Таке рішення може бути оскаржене офіційним спостерігачем до суду. За повідомленням спостерігача на місце подій одразу прибула мобільна група ОПОРИ. На момент проведення голосування про вилучення спостерігача підготовче засідання комісії вже закінчилось та розпочався день голосування, отже дана постанова є незаконною. Для уникнення подальшого конфлікту відбулась заміна спостерігача.

На цій же дільниці № 121299 вже інші спостерігачі ОПОРИ зафіксували «підвіз виборців»:

Близько 11:40 на дільниці №121305 з’явилися троє чоловіків спортивної статури з двома пакетами. Це привернуло увагу спостерігача Громадянської мережі ОПОРА. За словами голови комісії Семчук Вікторії Вікторівни, у пакетах знаходилася їжа. Коли спостерігач поцікавилася, ким були рознощики їжі, то виявилося, що в журналі реєстрації навпроти їх прізвищ написано ОПОРА, хоча спостерігачів з такими прізвищами ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» не подавала на реєстрацію. Пізніше, невідомі з «фейкової» ОПОРИ погрожували спостерігачу. Голова комісії не змогла пояснити, з якими посвідченнями вони були, лише сказала: «З якимось червоненькими»:

Спостерігач ОПОРИ на ДВК № 121180 повідомив про спробу винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці. Як повідомляється, один з членів комісії помітив порушника, схопив його та одразу повів до скриньок для голосування, таким чином вирішивши питання. Аналогічна ситуація сталася на ДВК № 121201. Нагадуємо, в подібних випадках необхідно звернутися до поліції. Так вчинили на ДВК № 121168. Поліція з’ясовує обставини.

Також спостерігачі повідомлять про неодноразове фотографування бюлетенів на ДВК № 121168 та № 121465:

На дільниці № 121174 спостерігач ОПОРИ зафіксував, що деякі виборці ставлять позначки у виборчих бюлетенях кольоровими маркерами:

 

У п. 8 ст. 85 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» зазначено, що «у виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі виборець робить позначку «плюс» («+») або іншу, що засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті проти прізвища кандидата у депутати, за якого він голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата у депутати».

Про колір ручки чи маркера Закон обмежень не дає. Проте, той факт, що велика кількість виборців в день голосування прийшла на дільниці з кольоровими маркерами та ставила однакові позначки – зелені кружечки та червоні трикутники, викликає занепокоєння.

Комісія № 121171 після того, як бюлетені були розкладені по прізвищах кандидатів, намагалася зрозуміти, що робити з бюлетенями, на яких відмітки навпроти одного з кандидатів стоять кольоровими маркерами. Нагадуємо, що комісія – це колегіальний орган, та може приймати будь-яке рішення в межах своєї компетенції, в тому числі, прийняти рішення про визнання бюлетенів такими, що не підлягають врахуванню.

Загалом, з 30 дільниць, на яких були присутніми спостерігачі ОПОРИ, на 11 були повідомлення про «спеціальні позначки» кольоровими маркерами.

ZA GEN

RYCHKOVA

17 липня 2016 року, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували людей зі списками, в яких вони робили відповідні позначки. Один зі спостерігачів ОПОРИ біля ДВК №121221 зафіксував на відео свою розмову з жінкою, яка мала такий список. За словами жінки зі «списками» вона отримує грошову винагороду за кожного виборця, котрий прийшов на дільницю – 25 грн., якщо виборець не з’явиться на дільниці – тільки 12 грн. Як видно на відео, у списках зафіксовано час, коли той чи інший виборець повинен з’явитися на дільниці:

Також, протягом дня спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА поруч з більшістю виборчих дільниць міста Дніпро зафіксована активна діяльність невідомих раніше громадських ініціатив. Молоді люди на виході із дільниць роздають запрошення на масові заходи.

Одна з ініціатив поширює поблизу дільниць листівки. Дизайн листівок виконаний в стилістиці ініціативи «Борись за Днепр». На зворотній стороні листівки зазначено три кроки: 1. Приходь на виборчу дільницю. 2. Отримай безкоштовно флайєр на розваги. 3. Відпочинь яскраво у вихідний день. Також цією ініціативою пропонується зробити селфі біля дільничної комісії та виграти iPhone6.

Крім цього, спостерігачі ОПОРИ фіксують поряд з дільницями людей у білих футболках з написом «Генадьевич» на червоному фоні.

27 bilja DVK

Громадянська мережа ОПОРА вже зробила Заяву щодо попередніх результатів спостереження на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року.

 

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко,
прес-секретар громадського спостереження
в Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91, [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.