ОВК не змогла завершити перерахунок голосів. На момент перерахунку останньої дільниці більшість членів комісії залишили робоче місце, через що не було кворуму. Відповідно підсумки голосування не можливо встановити, через що виникла загроза зриву виборів. Незгодні з результатами голосування безпідставно вимагають перерахунку голосів.

19 липня продовжилась робота окружної виборчої комісії 151 ОВО після технічної перерви. Під час засідання членам комісії необхідно було провести перерахунок на 7 ДВК. Згідно з результатами станом на ранок 19 липня лідирував Руслан Богдан, на другому місці був Олексій Рябоконь. Протягом дня чотири рази повідомляли про замінювання будівлі, де працює ОВК. Жодного разу це не підтвердилось. Поліція щодо цих фактів розпочала провадження. Станом на 21 годину було перераховано вже шість дільниць.

Після перерахунку голосів на шостій з семи дільниць, близько 21:30, засідання ОВК залишили більшість її членів. Згодом, близько 21:50 на ОВК зникло світло. Голова ОВК Інна Демчук склала акт про порушення закону членами комісії, котрі без причин залишили засідання, після чого комісія 151 ОВО продовжила роботу без кворуму. Електропостачання довелось відновлювати за допомогою генератора.

19 07 Na Poltvschini vynykla zagroza zryvu vyboriv ovk i dosi ne vstanovyla pidsumkiv golosuvannyaphoto1

19 07 Na Poltvschini vynykla zagroza zryvu vyboriv ovk i dosi ne vstanovyla pidsumkiv golosuvannyaphoto2

Згодом до приміщення почали підходити «журналісти» спортивної зовнішності та представники інших кандидатів, які до цього були відсутні на засіданні. Вони підготували акти щодо незаконності дій комісії, яка продовжила засідання. Водночас під стінами ОВК зібралось близько 30 осіб в камуфляжі.

Незважаючи на те, що через відсутність кворуму дії комісії є нелегітимними, окружна комісія таки завершила перерахунок голосів останньої дільничної комісії. На момент закінчення перерахунку в ОВК працювало всього 6 осіб. Згідно з частиною 5 статті 33 Закону «Про вибори народних депутатів України»: «Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії від складу цієї комісії». Оскільки ОВК №151 складається з 18 членів, для кворуму необхідно, щоб участь у засіданні брали щонайменш 10 членів комісії.

Після підрахунку голосів голова комісії Інна Демчук оголосила про технічну перерву в роботі ОВК до моменту, поки центральна виборча комісія не дасть вказівку щодо подальших дій. Приміщення, в якому зберігається виборча документація, було опечатане.

19 07 Na Poltvschini vynykla zagroza zryvu vyboriv ovk i dosi ne vstanovyla pidsumkiv golosuvannyaphoto3

Спостерігачами ОПОРИ щодо ухиляння 11 членів ОВК від виконання своїх обов’язків була складена заява в поліцію. Нагадаємо, після вимкнення світла 11 членів ОВК залишили своє робоче місце та більше на засіданні не з’являлись: Євгеній Севастьянов («Опозиційний блок»), Олександр Ляшко (Радикальна партія), Ольга Боклан («Радикальна партія»), Олександр Середін («Солідарність»), Вікторія Невмержицька («Відродження»), Оксана Вертелецька («Сила людей»), Євгеній Линник («Народний фронт»), Людмила Луценка («Нова політика»), Тетяна Пономаренко («Партія зелених України»), Тамара Галай («Народний фронт»), Віктор Разон («Ліберальна партія України»).

Згідно з частиною 1 статті 157 ККУ ухиляння члена виборчої комісії від роботи без повноважних причин карається обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

Станом на 11:00 20 липня під стінами ОВК відбуваються мітинги в підтримку Олексія Рябоконя та Руслана Богдана. При цьому є інформація, що в Полтавському адміністративному суді о 15:00 відбудеться розгляд позову за поданням Рябоконя щодо повного перерахунку голосів на всіх дільницях. На суд викликана й голова ОВК Інна Демчук.

19 07 Na Poltvschini vynykla zagroza zryvu vyboriv ovk i dosi ne vstanovyla pidsumkiv golosuvannyaphoto4

19 07 Na Poltvschini vynykla zagroza zryvu vyboriv ovk i dosi ne vstanovyla pidsumkiv golosuvannyaphoto5

Нагадаємо, на скандальному засіданні були присутні чотири народних депутати від «Батьківщини» – Надія Савченко, Іван Крулько, Сергій Євтушок та Ігор Луценко.

Наразі ЦВК опрацьовано 99,53% протоколів. Лідирує кандидат від ВО «Батьківщина» Руслан Богдан – 21,8%. На другому місці самовисуванець Олексій Рябоконь – 16,78%.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: [email protected]
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.