18 липня під час підсумкового засідання окружної виборчої комісії 206-го одномандатного виборчого округу заступник голови комісії Примера Ірина Олександрівна оголосила, що протоколи ДВК не будуть зачитуватись, поки офіційний спостерігач ОПОРИ здійснює відеозйомку перевірки комплектності виборчої документації дільниць. Наслідком цієї заяви стало фізичне перешкоджання офіційному спостерігачу з боку голови однієї з ДВК.

Офіційний спостерігач ОПОРИ була присутня під час безперервного засідання ОВК №206 18 липня, на якому здійснювався прийом протоколів ДВК про результати підрахунку голосів та виборчої документації дільничних комісій. Вона вела відеозйомку біля столу, де здійснювався прийом документації, та жодним чином фізично не перешкоджала членам окружної та дільничних комісій.

У цей час до спостерігача ОПОРИ підійшов член ОВК №206 Панджакідзе Віктор Олексійович та зробив зауваження, що вона не перебуває на місці, відведеному для спостерігачів та здійснює перевірку процесу прийому виборчої документації дільничних комісій.

Після цього заступник голови ОВК Примера Ірина Олександрівна оголосила: «Шановні члени дільничних виборчих комісій! На даний час ми не будемо нічого зачитувати, тому що в нас є деякий спостерігач із ЗМІ, даже не ЗМІ, а … громадська організація ОПОРА, яку ми попереджували про те, щоб вона не заважала, не втручалася там, де є документація. Але вона зараз стоїть і знімає і мішає працювати з виборчою документацією».

Після цього до спостерігача ОПОРИ підійшла голова дільничної виборчої комісії №740828 Сінкевич Ніна Миколаївна (с. Жукотки, Чернігівський р-н). Вона почала штовхати офіційного спостерігача, викрикуючи: «Отошла отсюдова, быстро. Я сказала не стой здесь. Отойди говорю». Таким чином голова зазначеної ДВК фізично перешкоджала діяльності офіційного свостерігача Громадянської мережі ОПОРА.  

Вбачаючи в діях офіційного спостерігача ОПОРИ порушення, член комісії Панджакідзе Віктор Олексійович покликав  представників спецпідрозділу РПОП.  Після їх приходу штовхання з боку голови ДВК припинилися.

Після цього Віктор Панджакідзе знову підійшов до спостерігача, наполягаючи на тому, щоб вона зайняла місце, відведене офіційним спостерігачам, повторюючи, що офіційний спостерігач знаходиться не на своєму місці і що біля членів ОВК перебувати не можна. Він стверджував: “В ОВК №206 для офіційних спостерігачів виділили спеціальні місця для представників преси та інших, а тут перебувати не можна”.

Офіційний спостерігач ОПОРИ зателефонувала на 102. На виклик прибула слідчо-оперативна група Чернігівського відділу ГУНП в Чернігівській області.

Жоден з присутніх членів ОВК не відреагував на грубе порушення виборчого законодавства з боку голови ДВК.

Зазначимо, що відповідальність за перешкоджання діяльності офіційного спостерігача із застосуванням насильства з боку члена виборчої комісії передбачена ч. 3 ст. 157 Кримінального кодексу України і карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.