Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували у приміщенні окружної виборчої комісії 151 невідомих осіб, що представлялися приватною охороною. Керував нею довірена особа кандидата у народні депутати Анатолій Матюнін.

18 07 VO 151 za dotrymannyam zakonodavstva na OVK slidkuvala slidkuvala pryvatna ohoronaphoto

В ніч з 17 на 18 липня в приміщенні ОВК спостерігачі ОПОРИ зафіксували значну групу невідомих осіб, яка перебувала на території будівлі, де знаходиться комісія. Коли спостерігачі запитали у чоловіків, хто вони та на якій підставі знаходяться на території ОВК, ті відповіли, що є співробітниками приватної охорони та запропонували викликати свого керівника.

Згодом до спостерігачів ОПОРИ підійшов Анатолій Матюнін, який представився довіреною особою кандидата в народні депутати Анни Богун (у списку зареєстрованих кандидатів значиться кандидат Анна Боклан - ОПОРА). Коли спостерігач поцікавився, на якій підставі ці люди знаходиться у приміщенні ОВК, Анатолій Матюнін повідомив, що його охорона була розставлена по території ОВК, аби члени ДВК не переписували у коридарох та на сходах протоколи.  Під час розмови він запропонував прибрати своїх охоронців. Проте спостерігачі викликали поліцію для встановлення осіб цих незареєстрованих віжвідувачів ОВК та їх незаконного перебування на засіданні комісії.

ОПОРА зазначає, що згідно зі статтєю 34 Закону «Про вибори народних депутатів» «Право присутності на засіданні виборчої комісії мають:

1. Зареєстровані відповідно до вимог цього Закону представники партій у Центральній виборчій комісії беруть участь у засіданні Центральної виборчої комісії з правом дорадчого голосу.

2. На засіданні Центральної виборчої комісії мають також право бути присутніми без дозволу чи запрошення:

1) кандидати у депутати, їх довірені особи та уповноважені особи партій (разом не більше двох осіб від однієї партії, не більше однієї особи від одного кандидата);

2) офіційні спостерігачі від громадських організацій, які отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів під час виборів депутатів (разом не більше двох осіб від однієї громадської організації);

3) офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій;

4) представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)».

Після зауваження і розмови зі спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА Анатолій Матюнін дав вказівку представникам приватної охорони залишити будівлю, де працює ОВК.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: cherkashina.darija@gmail.com
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: lytvynenkoigor.pl@gmail.com

Веб-сайт|Фейсбук|Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.