На Луганщині в 114-му виборчому окрузі станом на 13:30 18 липня прийнято лише 13 з 133 протоколів дільничних виборчих комісій.

Голова окружної комісії Андрій Недяк прокоментував ситуацію: «Ми почали приймати перші протоколи лише в 4 ранку. Прийняли лише 13 ДВК, а потім почались скандали між членами ОВК. Через підвищений градус емоцій частина членів ОВК залишила приміщення ОВК, нічого не пояснюючи. Зараз відсутній кворум. Присутні лише 7 членів ОВК. Я обдзвонюю всіх відсутніх членів ОВК. Хтось не бере слухавку, в когось виключений телефон. Я не виключаю, що наші члени ОВК просто не витримали постійних звинувачень та погроз з боку деяких кандидатів. Зараз я намагаюсь обдзвонити всіх членів ОВК, щоб запросити їх повернутись до роботи та продовжити засідання. Мене не випускають з будівлі, де розташована ОВК, посилаючись на те, що я нібито хочу  покинути засідання. Але це не так. Я продовжую працювати».

Також голова окружної комісії Андрій Недяк повідомив спостерігачам ОПОРИ, що помилкові дані щодо явки виборців були виправлені в системі «Вибори» та скоро інформація на сайті ЦВК оновиться. Помилка була через те, що інформацію ДВК передавали по телефону: «Це людський фактор. Але зараз ми оновлюємо інформацію та надаємо уточнені  дані».

Олександр Модленко, член окружної комісії розповів: «Ми сьогодні маємо ситуацію, коли роботу окружної комісії заблоковано через бойкот частини членів ОВК засідання. Присутні лише 7 членів ОВК. На вулиці нас чекають більше 200 осіб, які представляють більше 120 виборчих дільниць та хочуть здати документи, однак не мають такої можливості через відсутності кворуму в окружній комісії. Ми повідомили голову ЦВК Михайла Охендовського про інцидент і зараз намагаємось зібрати кворум, щоб продовжити приймати документи від ДВК. Мені дуже прикро, що люди вже більше доби не спали та вимушені чекати нас».

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.