На ДВК №530498, що в селі Шеки Лубенського району, протягом дня відбувались порушення виборчого законодавства, зокрема члени комісії перешкоджали роботі офіційного спостерігача, а також намагались видавати бюлетені особам без необхідних документів. Крім цього, спостерігач зафіксував деяких членів комісії в стані алкогольного сп’яніння.

Протягом дня члени комісії кілька разів намагались видати бюлетені виборцям, котрі не мали при собі необхідних документів. Згодом члени комісії планували видати бюлетень виборцю за паспортом іншої особи. Проте після кожного зауваження спостерігача у видачі бюлетенів особам, що не мали при собі паспорта, такі дії зупинялись.

Згідно з частинами 2 і 3  статті 2 Закону «Про вибори народних депутатів», підставою для отримання виборчого бюлетеня є пред’явлення паспорта громадянина України, тимчасового посвідчення громадянина України або ж війського квитка (виключно для військовослужбовців строкової служби).

Крім цього, коли спостерігач намагався зафіксувати порушення законодавства на відеокамеру телефону, інші члени комісії загородили представнику ОПОРИ огляд та заважали вести відеозйомку. При цьому на зауваження в перешкоджанні роботі спостерігача члени ДВК не реагували.

ОПОРА зазначає, що згідно з пунктом 1 та 2 частини 9 статті 78 Закону «Про вибори народних депутатів України»: «Офіційний спостерігач від партії, кандидата у депутати, громадської організації має право:

1) перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів, не заважаючи членам виборчої комісії фізично;

2) робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування».

Перешкоджання діяльності офіційного спостерігача караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк (частина 1 статті 157 ККУ).

Також, за словами представника ОПОРИ, деякі з членів комісії були помічені в стані алкогольного сп’яніння.

Щодо порушення законодавства спостерігачем ОПОРИ була викликана поліція.

Нагадаємо, раніше на цій же дільниці спостерігачу ОПОРИ зачитали незаконно прийняте рішення комісії щодо заборони спостерігачам наближатись до столу лічильної комісії під час підрахунку голосів. Щодо цього порушення представниками ОПОРИ була складена скарга до ОВК.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: cherkashina.darija@gmail.com
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: lytvynenkoigor.pl@gmail.com

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.