Спостерігачі ОПОРИ на виборчих дільницях №530472, що в селі Яхники Лохвицького району, та №530721, що в місті Пирятин, зафіксували, що члени ДВК збирали запрошення виборців, які приходили на дільницю.

Згідно з частиною 3 статті 85 Закону «Про вибори народних депутатів» «при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених відповідно у частинах четвертій, п'ятій чи шостій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується за отримання виборчих бюлетенів у списку виборців та на визначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі. Після цього член виборчої комісії відокремлює від виборчих бюлетенів контрольні талони та видає виборцю по одному виборчому бюлетеню для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі. Контрольні талони виборчих бюлетенів зберігаються у члена комісії, який видав виборчі бюлетені».

Як повідомили спостерігачі ОПОРИ, на дільницях члени комісії зі списком виборців та бюлетенями сиділи окремо. При цьому під час ідентифікації особи у списку виборців її записували й на окремому листку паперу – запрошенні. Коли виборець підходив за бюлетенем, він лишав запрошення на столі членів ДВК.

17 07 Na Poltvschini zafiksuvaly golosuvannya po zaproshennyzhphoto1

17 07 Na Poltvschini zafiksuvaly golosuvannya po zaproshennyzhphoto2

Спостерігач зробив зауваження, щоб члени комісії припинили такі дії, оскільки вони можуть бути розцінені як контроль за голосуванням. У результаті члени ДВК припинили збір запрошень. При цьому члени комісії кажуть, що в них було лише кілька таких запрошень, але за словами спостерігачів на столах зберігалися майже всі запрошення виборців, що проголосували.

17 07 Na Poltvschini zafiksuvaly golosuvannya po zaproshennyzhphoto3

«Так, технологія дозволяє прослідкувати, хто з виборців проголосував, а хто ні. Вона може використовуватись задля контролю над голосуванням», говорить довгостроковий спостерігач в Полтавській області Дар’я Черкашина.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: cherkashina.darija@gmail.com
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: lytvynenkoigor.pl@gmail.com

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.