З 12:00 до 16:00  спостерігачі ОПОРИ  зафіксували низку порушень законодавства під час проведення голосування на виборчих дільницях,  які не були масовими, але частина з них свідчить про грубе недотримання законодавства з боку суб’єктів виборчого процесу.

Натомість у ОВО № 114 (Луганська обл.) зберігається напружена ситуація щодо підтвердження повноважень членів ДВК, які були включені до складу цих комісій вже в день голосування 17 липня 2016 р. На окремих дільницях виборчого округу голосування забезпечують особи, які виключені зі складу ДВК, або особи, які не можуть підтвердити своїх повноважень.  Крім цього, частина новопризначених членів комісій чекають завершення голосування для набуття повноважень на підсумковому засіданні ДВК. ОПОРА закликає ЦВК оперативно надати виборчим комісіям округу всю необхідну допомогу та роз'яснення для розв’язання проблем, які виникли в їх функціонуванні.

На виборчих дільницях (далі – ВД) виявлено поодинокі випадки отримання виборцями бюлетенів без пред’явлення належних документів (6 ВД), фотографування виборчих бюлетенів (6 ВД), присутності у приміщенні для голосування сторонніх осіб (5 ВД), перешкоджання діяльності спостерігачів (4 ВД),  завчасного  заповнення чи підписання протоколів про підрахунок голосів (3 ВД),  винесення виборчого бюлетеня за межі виборчої дільниці (2 ВД), вкидання у скриньку одним виборцем двох бюлетенів (1 ВД) та деякі інші порушення.

До прикладу, у ОВО № 206 спостерігачі ОПОРИ зафіксували спроби заповнити протоколи завчасно, зокрема на дільницях №740882 (с. Хмільниця Чернігівський район) та № 740694 (спецдільниця, смт Ріпки, центральна районна лікарня).

На ВД 440240 ОВО № 114 (Луганська обл.) спостерігачі ОПОРИ  зафіксували, що  один виборець, який також є членом відповідної ДВК, вкинув у виборчу скриньку два бюлетені.  

У ОВО № 27 (м. Дніпро) група невідомих осіб знаходилася поблизу виборчих дільниць та мала списки виборців невстановленого зразка, в які вносилися певні відмітки. Спостерігач ОПОРИ зняв на відео біля ВД №121221 свідчення громадянки, яка мала такі списки виборців, про отримання нею грошової винагороди за фіксацію виборців, які прибули для голосування. Було встановлено,  що у «списках виборців» зафіксовано час, коли той чи інший громадянин повинен з’явитися на дільницю.

 У той же час у ОВО № 183 (Херсонська обл.) правоохоронні органи вивчають інформацію про можливий підкуп виборців на дільниці № 650703.