Спостерігачі ОПОРИ зафіксували частково заповнені протоколи про підрахунок голосів на двох дільницях у виборчому окрузі №85. На інших двох дільницях члени ДВК видавали бюлетені виборцям без пред’явлення паспортів.

Так, на ДВК №260962 у Калуші спостерігачі зафіксували 18 протоколів із мокрими печатками та вписаними прізвищами членів дільниці, а на ДВК №260304 у селі Новиця Калуського району протоколи з прізвищами членів дільниці вже були підписані членами ДВК. Спостерігачі склали акти про порушення та повідомили поліцію, яка задокументувала обидва факти.

napered zapovneni protokolu Kalush1 17.07.16

napered zapovneni protokolu Kalush 17.07.16

«Згідно з частиною 2 статті 158 «Кримінального кодексу України» підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років», - коментує координатор Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині.

ОПОРА перевіряє інформацію про аналогічні порушення на інших дільницях.

На виборчій дільниці №260586, що в селі Кутці Рогатинського району члени виборчої комісії намагалися видати бюлетень виборцю, який не мав при собі паспорта. Помітивши це, спостерігач нагадала членам ДВК, що видача бюлетеня без паспорта порушує вимоги частини 3 статті 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України», оскільки підставою для видачі бюлетеня є не лише наявність прізвища виборця у списку виборців, але й документа, який підтверджує особу та громадянство, тобто паспорта. Таким чином, вдалося запобігти порушенню закону.

На виборчій дільниці №260611 у селі Юнашкові, Рогатинського району, виборцям видали бюлетені, хоча вони не пред’явили паспорти. Цю ситуацію спостерігачі зафіксували на відео. Про порушення склали акт та повідомили поліцію.

Нагадаємо, згідно з частиною 1 статті 158-1 Кримінального кодексу України надання виборчого бюлетеня особі, яка не має права його отримувати, карається штрафом від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.