Спостерігачі ОПОРИ зафіксували дві спроби заповнити протоколи завчасно, зокрема на дільницях №740882 (с. Хмільниця Чернігівський район) та № 740694 (спецдільниця, смт Ріпки, центральна районна лікарня).

Screenshot 2

На дільниці в смт Ріпки голова дільничної виборчої комісії Любов Пінчук почала заповнювати протоколи олівцем. Зокрема, головою були заповнені графи з номером  скриньок та прописом зазначено кількість бюлетенів у виборчій скриньці.

1367

На дільниці у с. Хмільниця в протоколах прописані прізвища членів комісії.

ОПОРА наголошує, що заповнення протоколів олівцем, а також завчасне їх заповнення заборонене.

У частині 7 статті 91 Закону України «Про вибори народних депутатів України» вказано: «Забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі олівцем, а також внесення до них без відповідного рішення дільничної виборчої комісії будь-яких виправлень».

У частині 4 статті 96 цього ж Закону вказано: «Забороняється заповнювати протокол про підсумки голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу олівцем, а також підписувати його та засвідчувати печаткою окружної виборчої комісії до остаточного заповнення».

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.