17 липня 2016 р. громадські спостерігачі ОПОРИ зафіксували в різних населених пунктах листівки, які направлені на дискредитацію трьох кандидатів у депутати у виборчому окрузі № 114.

В смт Новопсков агітатори на вул. Жеребілова розповсюджують листівки з текстом «Пам’ятай! Тарас Костанчук – кандидат від бандитського опозиційного блоку» та фото, де Тарас Костанчук стоїть разом з Юрієм Бойко, лідером партії «Опозиційний блок».

Нагадаємо, що Тарас Костанчук є кандидатом-самовисуванцем у ВО № 114.

novopskov 17.07 2 1

У містах Біловодськ та Новопсков зафіксовано розповсюдження агітаційних листівок з текстом «Скажемо – ні Опозиційному блоку! Опозиційний блок жорстоко розправився з головою окружної виборчої комісії № 114!» Ці інформаційні листівки підписані Комітетом виборців Луганщини.

belovodsk

У той же час голова Луганського обласного відділення Комітету виборців України Олексій Светіков повідомив громадським спостерігачам ОПОРИ, що Комітет виборців України не має жодного відношення до розповсюдження цих інформаційних матеріалів, а про існування організації з назвою «Комітет виборців Луганщини» нічого не знає.

В м. Мілове розповсюджують листівки, в яких повідомляють, що виборців чекають масові арешти за те, що вони взяли кошти за голосування, та закликають не йти на виборчі дільниці в день голосування. Також в інформаційному матеріалі повідомляється, що громадянин «Кіт» здав списки виборців з паспортними даними в СБУ.

Melovoe

Слід відзначити, що під ніком «Кіт» мають на увазі кандидата в депутати у ВО № 114 Сергія Шахова. Іноді це прізвисько використовують по відношенню до Шахова блогери, посилаючись на те, що нібито так кандидата називають у дружніх колах. 

ОПОРА попереджає, що відповідно до частини 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів»: «Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку».

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.