Спостерігачі ОПОРИ в Пирятинському та Лохвицькому районах Полтавської області зафіксували спробу видачі бюлетенів для голосування особам без паспортів.

На ДВК №530455, що в селі Юсківці Лохвицького району, зафіксований факт отримання бюлетенів групою осіб без паспорта. Як повідомив спостерігач ОПОРИ, група чоловіків намагалась отримати бюлетені без пред’явлення документів ще раніше, проте тоді на зауваження спостерігача щодо незаконності цієї дії члени ДВК відмовились видавати бланки для голосування. Проте згодом група осіб повернулась й змогла проголосувати без документів. За словами членів ДВК, дозвіл видати бюлетені без паспортів вони отримали від ОВК. Стосовно цього спостерігачем готується заява в поліцію.

Окрім того, спроби видати бюлетені без документів також були зафіксовані на дільницях № 530706 (с. Малютинці, Пирятинський район) та № 530466 (с. Сенча, Лохвицький район). В обох випадках члени ДВК пояснювали, що на тренінгу ОВК їм дозволили видавати бюлетені особам без паспорта, яких вони знають особисто.

Проте після зауважень спостерігачів члени комісій зупинили видачу бюлетенів особам без відповідних документів.

Як повідомила в коментарі ОПОРІ голова ОВК Інна Демчук, подібних вказівок з боку окружної комісії не було: «Це провокація. Видача бюлетенів повинна відбувалися лише після пред’явлення документа, що засвідчує особу».

Згідно з частинами 2 і 3  статті 2 Закону «Про вибори народних депутатів»:

2. Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

3. Документом, який підтверджує особу та громадянство України виборця на виборах депутатів, є:

1) паспорт громадянина України;

2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України);

3) картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах);

4) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

5) дипломатичний паспорт;

6) службовий паспорт;

7) військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

4. Документи, зазначені у пунктах 1, 2, 7 частини третьої цієї статті, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях.

Дане правопорушення, згідно з частиною 1 статті 158-1 ККУ, карається штрафом від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів або виправними роботами на строк до 2 років чи обмеженням волі на строк до 3 років.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: cherkashina.darija@gmail.com
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: lytvynenkoigor.pl@gmail.com

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.