У день виборів зафіксовані спостерігачами порушення не вплинули на волевиявлення громадян та результати голосування. Про це розповіли 31 жовтня під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА щодо результатів спостереження під час голосування на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах Чернігівської області.

Координаторка громадського спостереження за виборами у Чернігівській області розповіла про те, як проводилось спостереження ОПОРИ у день голосування. «Ми здійснювали спостереження на виборчих дільницях за певною вибіркою, а також працювали мобільні групи, які оперативно реагували на звернення про порушення. Отримана інформація перевірялася, однак не підтверджувалася», - зазначила координаторка.

Також представниця ОПОРИ наголосила, що на деяких дільницях через технічні причини були зафіксовані порушення – на одній дільниці переносну скриньку раніше винесли для проведення голосування за місцем перебування, а на двох інших виборчих дільницях процес голосування розпочався пізніше 8:00.

Одним з найпоширеніших порушень стало голосування без документів, що засвідчують особу. Члени комісій пояснювали це тим, що проживають в одному населеному пункті та знають один одного - тому і не перевіряли документи. Однак, після зауважень спостерігачів ОПОРИ, порушень вдавалось уникнути: члени дільничних виборчих комісій видавали виборчі бюлетені для виборців, перевіряючи їх паспорти.

«На виборчій дільниці в селі Обичів Прилуцького району у виборчих бюлетенях було відсутнє прізвище кандидата в депутати по виборчому округу №12 Малодівицької ОТГ Харченка. Через помилку у виборчих бюлетенях процес голосування було призупинено, комісія прийняла рішення про передрук бюлетенів. Через півтори години об 11:30 комісія отримала нові бюлетені, в яких були прізвища всіх кандидатів, та продовжила виборчий процес. Мешканців, які віддали свій голос до виявленої помилки, повідомили про можливість підтвердити свій голос, використавши для голосування новий бюлетень», - сказала координаторка.

Напередодні дня голосування, в Талалаївському, Срібнянському та Семенівському районах невідомі розповсюджували листівку з частковим використанням елементів логотипу Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» із зазначенням персональних даних виборців.  «У зв’язку із цим написано заяву до поліції про порушення Закону «Про захист персональних даних» і незаконне використання логотипу ОПОРИ», - розповіла координаторка спостереження.

Загалом, порушення, які відбувалися на дільницях у день голосування не були суттєвими та системними, тобто не вплинули на волевиявлення громадян та результати голосування.

29 жовтня Київський апеляційний адміністративний суд повністю задовольнив скаргу та відмовив у задоволені позовних вимог районної політичної організації «Наш Край». Таким чином на день проведення виборів в Ічнянській міській ТВК було рішення про формування округів, що набуло законної сили.

Згідно результатів голосування, отриманих спостерігачами ОПОРИ, серед 14 об’єднаних територіальних громад лідирують п’ять парламентських партій. Серед новообраних голів громад більше самовисуванців. 

Chernihiv 31.10.2017 2

За словами політичного оглядача Юрія Паперного, дрібних порушень та непорозумінь на дільницях можна було б уникнути, якби члени дільничних комісій мали можливість пройти тренінги та навчання. 

 
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.