У листопаді у Луганській області представники політичних сил значно збільшили кількість політичної реклами порівняно з минулим місяцем, використовуючи не тільки білборди, а й друковану партійну продукцію.

Найбільшою активністю відзначилися 5 партій: «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Батьківщина», «Наш край», «Національний корпус», у меншій мірі – «Радикальна партія Олега Ляшка». До популярних форм друкованої продукції політичного характеру відносяться безкоштовні газети, буклети, календарі, а також листівки та поліетиленові пакети з партійною символікою, які розповсюджувалися, здебільшого, з агітаційних наметів у населених пунктах області. 

Зокрема, партійці «БПП-Солідарність» протягом останнього місяця активно роздавали партійну газету переважно у сільських районах області:  Старобільському, Новоайдарському, Кремінському, Білокуракинському та Троїцькому районах, а також місті Лисичанську.

28 11 2018 Luganshchyna агитация 2

«Батьківщина» зосередила свою увагу на урбанізованих районах – агломерації Лисичанськ-Сєвєродонецьк-Рубіжне, де у партійних наметах роздавали газети та буклети з програмними ініціативами Юлії Тимошенко. Крім того, по всій області у наметах «Батьківщина» волонтери розповсюджували результати  опитування «Хто з останніх прем’єрів найкращий» і збирали підписи проти підняття тарифів на газ для населення.

28 11 2018 Luganshchyna агитация 1

Активісти «Національного корпусу» розповсюджували партійні буклети «Андрій Білецький. Сила, що змінює країну» та «Долучись до створення нової України», партійних газет в наметах у 3 містах обласного значення.

28 11 2018 Luganshchyna агитация 7

Представники «Нашого краю» розповсюджували набір рекламних матеріалів партії (газети, буклети, календарі) здебільшого під час надання допомоги місцевим мешканцям від благодійної організації «Наш край» народного депутата України Сергія Шахова.

28 11 2018 Luganshchyna агитация 5

«Радикальна партія Олега Ляшко» розповсюджувала листівки-наклейки  з рекламою гарячої лінії партії «Час справедливості. Чиновники порушують закон?» у Старобільську.

28 11 2018 Luganshchyna агитация 3

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. У зв’язку з цим, зазначені випадки можна розцінювати як один з елементів дочасної агітації.

Центральна виборча комісія України заявляє, що не має юридичних інструментів щодо заборони дочасної агітації. Але нагадує, що вона є частиною суспільних правовідносин, яка регламентується не юридичними, а моральними нормами. Така практика як дочасна агітація може призвести до порушення принципу рівності.  Водночас, ЦВК закликає всіх суб’єктів виборчого процесу утриматися від дочасної агітації та неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів і створити умови для проведення дійсно змагального процесу.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)