За результатами спостереження на виборах 24 грудня у трьох об’єднаних громадах Івано-Франківщини спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відзначили основні порушення: агітматеріали в день голосування, спроби виборців отримати виборчий бюлетень без пред’явлення паспорта та процедурні порушення з боку дільничних виборчих комісій під час проведення голосування, підрахунку голосів та транспортування виборчої документації. Однак це не мало масового характеру і на хід голосування та підрахунок голосів не вплинуло.

Відзначимо, що 24 грудня Громадянська мережа ОПОРА у трьох ОТГ Івано-Франківщини (Войнилівській Калуського району, Делятинській Надвірнянського району і Спаській Рожнятівського району) здійснювала короткотермінове спостереження за виборами  в день голосування у форматі мобільних груп.

ОПОРА звертає увагу на необхідність більш ретельного підходу до професійної підготовки членів ДВК з боку суб’єктів виборчого процесу, які делегують кандидатури до складу виборчих комісій. Це дало б змогу уникнути низки процедурних порушень, зокрема, під час підрахунку голосів та транспортування виборчої документації, а також технічних помилок у протоколах.

Слід зазначити, що вищезазначені недоліки сповільнюють процес прийому територіальними виборчими комісіями протоколів від ДВК, оскільки, наприклад,  технічні помилки у протоколах про підрахунок  голосів на виборчій дільниці передбачають додаткове складання уточненого протоколу, а транспортування протоколів про підрахунок голосів у незапечатаному вигляді є підставою для повторного підрахунку голосів.

Щодо результатів голосування, то за попередніми даними територіальних виборчих комісій з результатом приблизно 64,2%  (1 815 голосів) на виборах Войнилівського селищного голови перемогла висуванка місцевої організації партії «УКРОП» Мар’яна Масляк. На виборах Спаського сільського голови попередньо переміг висуванець від місцевої організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Микола Медвідь з результатом 65,2% (1 031 голос), а на виборах Делятинського селищного голови попередньо переміг самовисуванець Богдан Клим’юк з результатом 2 242 голоси виборців, що становить приблизно 39,6% голосів виборців.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)